Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua verde a cartofului

Publicat: 20 septembrie 2010 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Simpozionul Naţional "Ziua verde a cartofului" a înregistrat în acest an ediţia cu numărul XXXIII, organizată în ziua de 16 iulie a.c. de către Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfeclă de Zahăr (INCDCSZ) Braşov împreună cu Federaţia Naţională "Cartoful din România".

Click pe poza pentru galerie!

În cadrul evenimentului s-au abordat subiecte curajoase pentru destinul acestei culturi în ... „Grădina Carpaţilor(!)”. „Noi abordări de cercetare la cartof (cultura ecologică - monitorizarea resurselor)” şi „Ferme specializate în producerea cartofului pentru sămânţă” au fost principalele teme care i-au provocat la discuţii aprinse şi contradictorii pe cei aproape o sută de participanţi, număr aflat în continuă scădere faţă de ediţiile precedente.

 

În ferma de cartof

În prima parte a evenimentului am vizitat ferma "Casa Fermierului" din localitatea Fântâna - judeţul Braşov, cu suprafaţa de 30 ha, din care zece cultivate cu cartof, care a impresionat participanţii prin modernitatea managementului la nivel familial a unei exploataţii agricole, management asigurat de familia Botoman, proprietarii având studii de specialitate.

La nivel macro, societatea Solfarm din Sfântu Gheorghe, condusă de Ioan Bartha, a stârnit interesul oaspeţilor faţă de gradul ridicat de dezvoltare a tehnologiei producerii cartofului, în special cel pentru sămânţă, şi prin gestionarea eficientă a unor suprafeţe mari „acoperite” de investiţii moderne în utilaje, sisteme de irigaţii, soiuri cultivate, spaţii pentru depozitare-păstrare.

Fermă pilot pentru cultura ecologică

În cadrul discuţiilor în plen, Sorin Chiru, directorul INCSDZ Braşov, a anunţat deschiderea Proiectului „Studii de Marketing şi Plan de Promovare a Produselor şi Serviciilor INCDCSZ Braşov”, în valoare de 454.686 lei şi co-finanţat de Fondul European de Dezvoltare Regională. În cadrul acestui proiect se avea în vedere şi dezvoltarea culturii ecologice a cartofului prin înfiinţarea la Institut a unei ferme pilot de 24 ha pentru producerea seminţei de cartof ecologic.

Obiectivul UE este ca în următorii zece ani consumul de cartof ecologic să ajungă la zece la sută din total, deziderat pe care, cu un management eficace, România poate să-l atingă mai rapid decât alte ţări comunitare, tocmai datorită tehnologiei preponderent tradiţionale.

În acest context de involuţie a intensivizării tehnologiei culturii cartofului în România a vorbit şi preşedintele FNCR, Ioan Benea, pornind de la un element primordial: sămânţa. În România ultimilor zece ani, suprafeţele semincere au scăzut drastic, de la 6438 ha în 1999, la 1731 ha în 2005 şi la numai 878 ha în acest an.

Înseamnă că, în afara importului pe care şi-l permit puţini fermieri, cultivatorii de cartof vor beneficia în anul următor numai de aproximativ 20.000 tone sămânţă certificată, pentru circa 7000 de hectare, adică mai puţin de trei la sută din suprafaţa cultivată. În aceste condiţii este uşor să înţelegem de ce producţia medie de cartof a României a scăzut la 13,6 tone/ha în 2009.

Aşadar, în Grădina Carpaţilor, floarea de cartof este din ce în mai veştedă! Exploraţi-o!, aşa cum ne sugerează noul brand turistic al României.


N-AVEM VOIE SĂ-I UITĂM!

La această ediţie a Zilei Cartofului n-am putut trece cu vederea prima absenţă, din păcate pentru eternitate, a celui care a fost "părintele cartofului din România”, prof. Dr. doc. St. Matei Berindei, fără de care festivitatea şi efervescenţa discuţiilor au fost mai puţin spectaculoase.

În aceeaşi corabie a eternităţii s-a remarcat "prezenţa" în nefiinţă, întâmplată în urmă cu doar câteva săptămâni, a unui alt inimos cercetător şi practician al culturii cartofului, dr. ing. Viorel Toader.
Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Vizualizat: 659 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?