Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Porţilor Deschise Marsat - Arbos la Roman

Publicat: 25 august 2019 - 17:47
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cu puţin timp înainte de declanşarea campaniei de recoltare a cerealelor, mai exact pe 18 iunie 2019, la Roman, judeţul Neamţ, în organizarea SC Marsat SA, s-a desfăşurat prima ediţie a “Zilei Porţilor Deschise Marsat - Arbos”.

Manifestarea a cuprins trei puncte de interes, respectiv prezentarea gamei de tractoare şi utilaje agricole ARBOS, campania de recoltare şi de achiziţii la cereale şi oleaginoase şi prezentarea furnizorilor de anvelope, uleiuri şi piese de schimb.

Aproximativ 150 de fermieri din judeţele din regiunea de nord-est a României, precum şi un grup de 15 fermieri de pe malul stâng al Prutului (SC Marsat Roman deţinând un depozit de produse agricole la Drochia, în Republica Moldova), s-au arătat interesaţi de noutăţile prezentate.

Ziua Porţilor Deschise Marsat - Arbos la RomanClick pe poza pentru galerie!

Încheierea precontractelor pentru campania 2019-2020

”Ca în fiecare an, înainte de declanşarea campaniei de recoltare/achiziţii cereale şi oleaginoase, organizăm astfel de întâlniri prin care ne punem de acord cu producătorii agricoli atât asupra nivelului şi preţurilor producţiilor care intră în cadrul colaborării noastre, cât şi asupra coordonatelor noii campanii de prefinanţare pentru înfiinţarea culturilor din toamna 2019”, menţiona Vasile Balcan, directorul SC Marsat SA Roman, judeţul Neamţ.
Practic, se trece de la o campanie agricolă la alta. Imediat ce se finalizează strângerea din câmp a producţiilor, se trece la pregătirea terenului şi la semănatul noilor culturi de rapiţă, orz, grâu. “De aceea, astfel de discuţii sunt absolut necesare, pentru a şti ce dorim şi pentru a ne pune de acord asupra priorităţilor din perioada următoare. La întâlnirea din această vară, am venit şi cu unele noutăţi din zona mecanizării, aspecte expuse de către invitaţii prezenţi pentru prima dată la o astfel de întâlnire la Roman, respectiv conducerile ARBOS Italia şi AgroConcept. De asemenea, sunt prezenţi furnizori de anvelope, uleiuri, piese de schimb, dar şi de pesticide”, declara Vasile Balcan.
Chiar din preajma datei desfăşurării evenimentului de la Roman, fermierii începuseră contractarea la anumite produse din anul 2019, urmând ca în perioada verii unitatea romaşcană să livreze fermierilor seminţe de grâu, rapiţă, orz, orzoaică, îngrăşăminte chimice şi pesticide pentru noua producţie agricolă. De asemenea, în pachetul de finanţare agricolă sunt incluse motorină, maşini şi utilaje agricole, piese de schimb, toate pe bază de precontracte de achiziţie produse agricole.
“Legat de dotarea tehnică a fermelor, am extins parteneriatele şi, din acest an, avem o colaborare cu Arbos, o companie italiană care oferă tractoare şi utilaje agricole performante atât pentru agricultură, cât şi pentru horticultură - tehnica având capacităţi între 25 şi 140 CP. Diversitatea ofertei este destul de mare, astfel încât producătorii agricoli pot să îşi doteze fermele cu tot ceea ce le trebuie, începând de la plug şi până la combină”, declara Vasile Balcan.

Oferta Arbos pentru fermele mici şi medii din România

După lansarea la IndAgra 2018, simpozionul de la Roman a fost primul eveniment regional de prezentare a portofoliului companiei ARBOS şi a proiectelor pentru România avute în vedere de către producătorul italian de tehnică agricolă. ”Pentru zona Moldovei, pe care o cunosc tot mai bine, partenerul nostru este SC Marsat Roman, cu domnul Vasile Balcan lucrând foarte strâns şi foarte bine. Lansăm astăzi nu doar pentru zona Moldovei, ci pentru toată ţara, gama noastră de tractoare Arbos pentru fermele mici şi mijlocii, zootehnie şi horticultură (pomicultură, curţi/grădini). La IndAgra 2018, a fost intrarea soft în România. Apoi, tot la Bucureşti, în luna martie 2019, a avut loc «Ziua Arbos», iar aici, la Roman, este, practic, prima prezentare regională în faţa fermierilor. Gama noastră de tractoare, maşini şi utilaje agricole răspunde unei nevoi pe care o au fermierii. Din punctul nostru de vedere, în România nu există o suficientă atenţie acordată tractoarelor mai mici, de la 25 CP până la 140 CP. Tractoarele noastre sunt moderne, cu toate normativele europene actualizate şi un raport calitate/preţ atractiv”, sublinia Tommaso Serrano, CEO ARBOS pentru Europa de Est.
Oficialul companiei menţiona că Arbos a preluat Fabrica Goldoni din Italia şi a menţinut linia de fabricaţie pentru tractoare speciale, cu destinaţie chiar pentru livezi, legumicultură sau pentru zonele de dealuri. Practic, putem vorbi despre tractoare specializate, inclusiv pe zonele montane.

Un parteneriat reciproc avantajos

Fermierii din nord-estul României prezenţi la evenimentul de la Roman exploatează suprafeţe cuprinse între 30 şi 1000 ha de teren, în structura de culturi având atât cereale, plante oleaginoase, culturi furajere, cât şi livezi, grădini de legume şi plantaţii viticole. Fermierul Vasile Sorin Drăgan lucrează aproximativ 30 ha - din care 20 ha cu subvenţie de la APIA şi 10 ha fără subvenţie -, în zona Stăniţa, judeţul Neamţ. Creşte patru vaci de lapte, pentru microproducţie de caşcaval şi telemea. Deja şi-a creat câţiva clienţi pe plan local, pentru că produce totul în stil ţărănesc şi ar vrea să continue pe această linie. “De câţiva ani iau inputurile agricole de la SC Marsat Roman şi toamna le plătesc în produse agricole, livrând aici recolta pe care o obţin. Anul acesta, am avut în structura de culturi doar grâu, floarea-soarelui şi porumb. După seceta din toamna trecută, au cam fost ploi pe parcursul vegetaţiei, iar recolta este bunişoară. Mai analizez, voi vedea cu ce câştig rămân în toamnă şi voi decide asupra tractorului pe care îl voi achiziţiona. Facilitatea de a plăti prin producţiile agricole este foarte binevenită, deoarece nu am toţi banii pentru a achiziţiona tractorul cu plata pe loc”, mărturisea fermierul nemţean.

Şi fermierii de peste Prut au bătut palma cu Marsat

În zona Moldovei, evenimentul organizat de SC Marsat a fost prima manifestare agricolă de evaluare a recoltelor şi a preţurilor produselor agricole din campania 2019, alături de prezentarea unor soluţii tehnice alternative pentru fermierii care exploatează suprafeţe mai mici de teren agricol. De aici, interesul deosebit manifestat şi de către fermierii din stânga Prutului. ”Venim din zonele Soroca şi Drochia, Republica Moldova şi lucrăm suprafeţe de peste o mie de hectare de teren. La Soroca, aproximativ o mie de hectare, iar la Drochia, 2600 ha, în structură cuprinzând cam toate culturile care se pretează în zonă, de la rapiţă, orz, orzoaică, grâu, floarea-soarelui, porumb şi până la livadă, aceasta ocupând aproximativ două sute de hectare. Orice întâlnire profesională aduce ceva nou. Aici am văzut şi tractoare, încărcătoare, combine moderne de la AgroConcept. Au fost impresionante şi semănătorile care cred că vor reprezenta viitorul în Republica Moldova, fiindcă ne ajută să economisim timp şi seminţe, semănători de precizie şi cu un randament bun”, menţionau Mihail Ciubotariu şi Iurea Dascălu, fermieri din Republica Moldova.
Alături de aceste aspecte tehnice, s-au interesat şi de preţurile produselor agricole. Firma Marsat activează în zona Drochia de trei ani şi , de atunci, se află într-o colaborare foarte bună, problema preţurilor fiind una care cântăreşte mult în reuşita afacerii. “Noi primim finanţare de la partenerii din Roman-Neamţ, scăpând de imensa birocraţie a băncilor din Republica Moldova care creditează agricultorii. Marsat Roman, dispunând de silozuri la Drochia, ne preia recoltele la preţuri peste cele oferite de către companiile locale din Republica Moldova şi plata se face rapid şi corect. Chiar dacă acum au mai apărut şi alţi asemenea operatori pe piaţă, noi credem că vom continua parteneriatele, deoarece se bazează pe respect reciproc şi pe profesionalism”, menţionau fermierii moldoveni.

Fermieri Rep Moldova_b


Promisiunea AgroConcept pentru clienţii New Holland

New Holland este marca recunoscută de către fermierii din întreaga lume pentru eficienţa excepţională şi atenţia la cele mai mici detalii, ce garantează confortul agricultorului, promptitudinea serviciilor oferite şi protecţia mediului. Promisiunea AgroConcept, filiala locală a Gemila GmbH, importator şi distribuitor exclusiv al mărcii New Holland în România, este să vină constant în sprijinul fermierilor români cu soluţii ce nu îi vor dezamăgi. ”Sunt pentru prima dată aici, la Roman, la SC Marsat SA şi sunt foarte impresionat. Mă bucură şi această ocazie de a prezenta gama noastră New Holland, descoperind încă o dată şi cele mai noi aşteptări ale fermierilor, ceea ce înseamnă, de fapt, opinii foarte importante inclusiv asupra viitoarelor produse”, sublinia Marco Tronchi, CEO AgroConcept.
Cât priveşte dotarea tehnică a fermelor, România încă este în urmă la numărul de cai putere pe hectar iar, în condiţiile actuale ale dimensiunilor exploataţiilor agricole din ţară, noutăţile tehnice prezentate la Roman fac parte din segmentul care, prin tehnică şi prin preţuri accesibile, poate fi alături de producătorii agricoli cu suprafeţe mici şi medii. Service-ul va fi asigurat, pentru zona Moldovei, împreună cu SC Marsat Roman, în situaţiile mai dificile furnizorii dispunând de o echipă proprie de service, aflată la dispoziţia clienţilor şi dealerilor.


Vasile Balcan: “Deoarece am constatat că există o mare nevoie de dotare tehnică a fermelor, am hotărât să menţinem oferta privind vânzarea de maşini agricole, în colaborare cu BCR, cu rate pe 5-6 ani, comision redus şi o finanţare asigurată de unitatea noastră, inclusiv susţinerea plăţii avansului, urmând ca fermierii să livreze produse agricole”.

Vasile Sorin Drăgan: “În ferma vegetală, am în dotare utilaje mai puţin performante, de exemplu un vechi tractor U650. Acum, am venit şi cu fetiţa mea de 10 ani, Madălina Vasilica Drăgan - care stă mereu pe lângă mine, fiind pasionată de agricultură -, şi ne uităm după ceva mai bun şi cred că voi achiziţiona un tractor Arbos, pentru că se pretează la dimensiunea fermei şi la posibilităţile mele financiare. Oscilez între un tractor de 55 CP şi unul de 110 CP, dar mă voi sfătui şi cu reprezentanţii Marsat Roman, care îmi cunosc ferma”.

Marco Tronchi: “Pentru New Holland, piaţa românească este una dintre cele mai importante din Europa, deoarece este mare, diversă şi cuprinzătoare. New Holland, cel mai mare producător din lume, la rândul său vine cu produse variate şi performante. Cheia reuşitei este aceea de a continua aplicarea unei strategii a dezvoltării. Fermierii vor descoperi oferte impresionante şi deosebit de folositoare - de semănători, combine, echipamente agricole - la care pot avea acces şi care pot asigura dezvoltarea noastră comună”.

Tommaso Serrano_b
TRACTORUL UNIVERSAL U65 ÎN VARIANTA ARBOS
“Dacă în ultima vreme majoritatea tractoarelor s-au îndreptat către segmentul cu multă electronică, noi am ales un produs care nu este deloc electronic. Aşadar, tractorul nostru este unul mecanic, propunându-ne chiar să fim în piaţă cu noul tractor universal U65. În mod particular, este exemplul tractorului Arbos de tip 3055, care este un tractor de 50 CP, cu cabină cu aer condiţionat, în 4 cilindri şi cu toate normativele europene la zi. Dar avem tractoare şi mai mici, cu sau fără cabină. Eu însumi sunt fermier şi am ales acest produs pentru că mi se pare a fi foarte fiabil. Fermierii de aici trebuie să nu uite faptul că au resurse agricole formidabile şi, din punctul meu de vedere, agricultura reprezintă viitorul României. Trebuie ca fiecare, în funcţie de resurse şi de obiective, să aleagă potrivit şi să lucreze cât mai profesionist, iar rezultatele benefice nu vor întârzia să apară, chiar dacă se mai ivesc şi unii factori de risc, precum evoluţia vremii”, sublinia Tommaso Serrano.

  

Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 75 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?