Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Pământului Bănăţean

Publicat: 23 noiembrie 2019 - 18:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-o frumoasă zi de toamnă, mai precis în 17 octombrie a.c., localitatea timişeană Voiteg a îmbrăcat din nou straie de sărbătoare, la cea de-a cincea ediţie a Zilei Pământului Bănăţean.

Sărbătoarea locală a îmbinat armonios viaţa culturală cu cea a cunoaşterii naturii din satul tradiţional bănăţean, aducând împreună elevi şi profesori care îndrăgesc graiul, obiceiurile, cântecele şi dansurile specifice Banatului, într-un spectacol folcloric de excepţie, urmat de activităţi în cadrul atelierelor de creaţie artistică.

Ziua Pământului BănăţeanClick pe poza pentru galerie!

Peste 200 de elevi în costume populare

Evenimentul organizat de Centrul Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Timiş şi cu sprijinul USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, s-a dovedit a fi unul cu adevărat frumos şi util. „Pe lângă instruirea în domeniul agricol, ne ocupăm şi de pregătirea culturală a elevilor şi ne bucurăm să avem astăzi alături de noi peste 200 de elevi din zece şcoli din judeţul Timiş, într-un deja tradiţional, spunem noi, eveniment, care se numeşte Ziua Pământului Bănăţean. Ne bucurăm să avem ocazia să ne întâlnim cu aceşti elevi, care reprezintă viitorul agriculturii şi nu numai, ci şi al ţării noastre, şi să participe la atelierele tematice pe care noi le-am pregătit pentru ei. De asemenea, înainte de ateliere, elevii au pregătit la rândul lor pentru noi un frumos spectacol folcloric” ne-a declarat Ciprian George FORA, director al Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii din Voiteg şi conferenţiar la USAMVB din Timişoara.

Istoria se repetă

Istoria Şcolii Agricole din Voiteg începe în anul 1926, când un deputat al şvabilor din Parlamentul României de la acea vreme, împreună cu secretarul general al Asociaţiei Agricole a Şvabilor, a propus ţăranilor să realizeze un centru de pregătire practică pentru tineretul care urma să activeze în agricultură. Cumva în oglindă cu începuturile Şcolii, în urmă cu doi ani, primele grupe de cursanţi ai Centrului Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii de astăzi au fost formate la fel. “Am mers, împreună cu mari fermieri şi cu reprezentanţi ai companiilor agricole din zonă, în clasele de liceu pentru a cunoaşte şi a descoperi practic viitorii specialişti. În satul românesc, gradul de abandon şcolar după clasele gimnaziale chiar este unul foarte mare”, ne-a explicat Ciprian Fora.

Ciprian FORA_b
Ciprian Fora: “Este nevoie să-i convingem pe tineri că mecanizarea agricolă reprezintă o meserie de viitor”.


ARC PESTE TIMP

Şcoala Agricolă din Voiteg şi-a început activitatea în 1927, în urma unei colaborări dintre fermierii şvabi, Ministerul Agriculturii şi cel de Externe din acea prerioadă şi Universitatea Hohenheim din Stuttgart. Sub această denumire a funcţionat până în 1945. După această dată şi până în 1949, Şcoala Agricolă din Voiteg a fost introdusă prin Decret Regal în patrimoniul Institutului Agronomic din Timişoara, drept centru de pregătire pentru studenţii agronomi.
După 1949, Şcoala Agricolă din Voiteg a funcţionat ca întreprindere agricolă de stat până în anul 2000.
În 2007, la iniţiativa Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, cu sprijinul Forumului Democrat al Germanilor din Banat şi al Centrului de Pregătire DEULA din Baden-Württemberg, Kirchheim u. Teck, din Germania, s-a înfiinţat asociaţia Centrul Româno-German de Pregătire şi Perfecţionare Profesională în Domeniul Agriculturii, care continuă tradiţia Şcolii Agricole din Voiteg.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noimbrie 2019)

Vizualizat: 144 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?