Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viitorii experţi nutriţionişti

Publicat: 13 iunie 2017 - 01:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Concursul Naţional de Nutriţie Animală de la Iaşi a ajuns la a patra ediţie, desfăşurată luna trecută la Facultatea de Zootehnie a USAMV Iaşi, în colaborare cu Biomin România. ”Au participat 150 de concurenţi de la universităţile de agricultură din România, precum şi de la cele din Chişinău-Republica Moldova şi din Odessa-Ucraina. Competiţia este organizată în colaborare cu mari companii precum Agricola Internaţional Bacău, Avi-Top Iaşi, Avicola Focşani şi TCE 3 Brazi Piatra Neamţ”, menţiona iniţiatorul concursului, Ioan Văcaru-Opriş.

Deşi au participat şapte universităţi - Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgovişte, Chişinău şi Odessa -, premiile au fost împărţite între două centre universitare, Iaşi şi Timişoara. ”A fost dificil de departajat, mai ales locul 1 de locul 2, unde s-a ajuns la baraj. Bugetul total al competiţiei a fost de 15 mii de euro”, preciza Radu Marţi, director general Biomin România.

Concursul Naţional de Nutriţie Animală de la IaşiClick pe poza pentru galerie!
Unii dintre câştigătorii concursului vor fi selectaţi pentru a lucra în reţeaua de producere a nutreţurilor combinate, ca nutriţionişti în ferme/complexe, lucrători în reţeaua de desfacere a nutreţurilor combinate şi a aditivilor furajeri.

Validarea ocupaţiei de nutriţionist
Noutatea cu relevanţă pe termen mediu şi lung este legată de începerea consultărilor în privinţa solicitării publice ca, în viitor, studenţii premianţi să primească un atestat de expert în nutriţie animală. ”Perspectiva pentru această idee ar fi foarte frumoasă, dacă am găsi înţelegere la Ministerul Agriculturii, funcţia de expert existând în nomenclatorul MADR. Punem la punct demersurile pentru ca tinerii câştigători ai acestei competiţii naţionale - unica, pe nutriţie animală-, să poată primi atestat de experţi în domeniu, spre a fi utilizaţi în reţeaua de producere şi difuzare a nutreţurilor combinate”, preciza Ioan Văcaru Opriş, expert al Camerei Europene de Experţi.
Propunerea de a promova această ocupaţie de nişă este susţinută inclusiv de către conducerea USAMV Iaşi.”Pe piaţa muncii, este nevoie de o asemenea ocupaţie. De activitatea nutriţionistului depind foarte multe în economia unei ferme şi nu doar din perspectivă economică, ci mai ales din punct de vedere al sănătăţii animalelor, cu efecte asupra sănătăţii alimentelor şi a oamenilor”, argumenta Vasile Vântu, rectorul USAMV Iaşi.
”Aş vrea să îi putem încuraja pe toţi cei care ating anumite performanţe, dar care continuă să studieze, pentru că zi de zi trebuie să fii pus la punct cu noutăţile acestui domeniu extrem de dinamic şi permanent cu noutăţi”, explica Lucian Popovici, directorul Avitop Iaşi.


DOUĂ MARI CENTRE UNIVERSITARE ŞI-AU ADJUDECAT PREMIILE
Câştigătorii celei de a patra ediţii a Concursului Naţional de Nutriţie Animală sunt: Premiul I - Andrei-Cristian Matei şi Premiul II - Bianca Mădescu, de la USAMV Iaşi, Premiul III - Mihaela Zdrelea, de la USAMV Timişoara. Menţiuni au primit Iordana Stoica, Alexandru Iliescu şi Ioana Mardari, de la Iaşi, şi Alexandra Şeran şi Petruţa Gherescu de la Timişoara.


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 348 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?