Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viitorii experţi nutriţionişti

Publicat: 13 iunie 2017 - 01:42
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Concursul Naţional de Nutriţie Animală de la Iaşi a ajuns la a patra ediţie, desfăşurată luna trecută la Facultatea de Zootehnie a USAMV Iaşi, în colaborare cu Biomin România. ”Au participat 150 de concurenţi de la universităţile de agricultură din România, precum şi de la cele din Chişinău-Republica Moldova şi din Odessa-Ucraina. Competiţia este organizată în colaborare cu mari companii precum Agricola Internaţional Bacău, Avi-Top Iaşi, Avicola Focşani şi TCE 3 Brazi Piatra Neamţ”, menţiona iniţiatorul concursului, Ioan Văcaru-Opriş.

Deşi au participat şapte universităţi - Iaşi, Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Târgovişte, Chişinău şi Odessa -, premiile au fost împărţite între două centre universitare, Iaşi şi Timişoara. ”A fost dificil de departajat, mai ales locul 1 de locul 2, unde s-a ajuns la baraj. Bugetul total al competiţiei a fost de 15 mii de euro”, preciza Radu Marţi, director general Biomin România.

Concursul Naţional de Nutriţie Animală de la IaşiClick pe poza pentru galerie!
Unii dintre câştigătorii concursului vor fi selectaţi pentru a lucra în reţeaua de producere a nutreţurilor combinate, ca nutriţionişti în ferme/complexe, lucrători în reţeaua de desfacere a nutreţurilor combinate şi a aditivilor furajeri.

Validarea ocupaţiei de nutriţionist
Noutatea cu relevanţă pe termen mediu şi lung este legată de începerea consultărilor în privinţa solicitării publice ca, în viitor, studenţii premianţi să primească un atestat de expert în nutriţie animală. ”Perspectiva pentru această idee ar fi foarte frumoasă, dacă am găsi înţelegere la Ministerul Agriculturii, funcţia de expert existând în nomenclatorul MADR. Punem la punct demersurile pentru ca tinerii câştigători ai acestei competiţii naţionale - unica, pe nutriţie animală-, să poată primi atestat de experţi în domeniu, spre a fi utilizaţi în reţeaua de producere şi difuzare a nutreţurilor combinate”, preciza Ioan Văcaru Opriş, expert al Camerei Europene de Experţi.
Propunerea de a promova această ocupaţie de nişă este susţinută inclusiv de către conducerea USAMV Iaşi.”Pe piaţa muncii, este nevoie de o asemenea ocupaţie. De activitatea nutriţionistului depind foarte multe în economia unei ferme şi nu doar din perspectivă economică, ci mai ales din punct de vedere al sănătăţii animalelor, cu efecte asupra sănătăţii alimentelor şi a oamenilor”, argumenta Vasile Vântu, rectorul USAMV Iaşi.
”Aş vrea să îi putem încuraja pe toţi cei care ating anumite performanţe, dar care continuă să studieze, pentru că zi de zi trebuie să fii pus la punct cu noutăţile acestui domeniu extrem de dinamic şi permanent cu noutăţi”, explica Lucian Popovici, directorul Avitop Iaşi.


DOUĂ MARI CENTRE UNIVERSITARE ŞI-AU ADJUDECAT PREMIILE
Câştigătorii celei de a patra ediţii a Concursului Naţional de Nutriţie Animală sunt: Premiul I - Andrei-Cristian Matei şi Premiul II - Bianca Mădescu, de la USAMV Iaşi, Premiul III - Mihaela Zdrelea, de la USAMV Timişoara. Menţiuni au primit Iordana Stoica, Alexandru Iliescu şi Ioana Mardari, de la Iaşi, şi Alexandra Şeran şi Petruţa Gherescu de la Timişoara.


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 360 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?