Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Toamna se numără bobocii

Publicat: 27 noiembrie 2017 - 23:43
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

• record de studenţi la USAMVB Timişoara!

5.000 de studenţi au început un nou an de studiu la USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara. Dintre aceştia, aproape 1.700 sunt studenţi în primul an. O cifră istorică, a spus rectorul USAMVB Timişoara, Cosmin Alin Popescu, la deschiderea oficială, pe 2 octombrie 2017. Anul trecut, acesta îi felicita pe studenţi că au ales „o universitate care nu dă şomeri”.

DESCHIDERE USAMVB_b

La deschiderea oficială a noului an universitar de la USAMVB Timişoara au vorbit academicianul Ion Păun Otiman, fost rector al Universităţii, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Petru Andea, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Claudiu Roşu-Mareş, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, Paisie Lugojanul, fost absolvent al Facultăţii de Medicină Veterinară, reprezentanţi ai Primăriei Timişoara şi ai Consiliului Judeţean Timiş, precum şi consulul onorific al Republicii Moldova la Timişoara, Silviu Sofronie.
Alături de aceştia a vorbit Vicenţiu Predescu, student la Facultatea de Medicină Veterinară, care a terminat anul cinci de studiu cu media 10 şi al cărui discurs a primit, pe bună dreptate, cele mai multe aplauze din partea celor câteva sute de persoane prezente în sală.

Studenţi de nota 10!
Raiffaisen Bank a premiat cu bani studenţii merituoşi ai fiecărei facultăţi din cadrul USAMVB Timişoara. Cei mai mulţi dintre aceştia au încheiat anul de studiu cu media 10.
Îndemnul unui şef de bancă pentru studenţi: "Luaţi banii europeni, nu vă aşteptaţi să vă sprijine banca de la început".
Directorul Agenţiei Timişoara a Raiffeisen Bank, Radu Boanţă, care a înmânat premiile la deschiderea anului universitar, i-a îndemnat pe studenţi să nu plece din ţară şi să profite de banii europeni pentru instalarea tinerilor fermieri. „Nu vă aşteptaţi să vă ajute banca să începeţi o afacere. Banca vă va sprijini mai târziu, după unu, doi ani de experienţă, pentru a vă dezvolta afacerea”, a spus, cu sinceritate, şeful Raiffaisen Timişoara.


PROIECT: TERENURILE UNIVERSITĂŢILOR AGRICOLE, SALVATE DE LA RETROCEDARE
„Există un alt proiect de lege care prevede ca terenurile agricole ale ASAS (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu - Şişeşti” - n.red.), ale liceelor agricole şi ale universităţilor din ţară să nu fie supuse procesului de restituire. Aici, toate ministerele sunt de acord, mai puţin Agenţia Naţională de Restituire a Proprietăţilor, care face opinie separată, considerând că trebuie şi de aici să se ia terenuri să se restituie adevăraţilor proprietari. Noi considerăm că cercetarea ştiinţifică are prioritate”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Petru Andea, la deschiderea anului universitar la USAMVB Timişoara.
„De aproximativ un an şi jumătate s-au făcut demersuri pentru ca terenurile aflate în administrarea universităţilor agricole să fie trecute sub ocrotirea legii, cum este şi cazul terenurilor staţiunilor de cercetare - dezvoltare aflate sub patronajul ASAS, care nu pot fi restituite (Legea 173/2015 - n.red.). Concret, în cadrul acestei legi să fie introdus un amendament prin care şi terenurile universităţilor să fie protejate de restituiri”, a explicat Alexander Degianski, directorul Staţiunii Didactice a USAMVB Timişoara.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 165/2013 privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist a fost însă respinsă de Senat în luna mai 2017 şi se află în faza de primire a avizelor în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

USAMVB aşteaptă să îşi primească tot terenul în proprietate!
USAMVB Timişoara aşteaptă să primească în proprietate terenurile pe care le are în administrare. „Este un act normativ pentru a trece în proprietatea Universităţii peste 1.400 de hectare. Sunt voci care se întreabă dacă veţi avea bani să plătiţi impozit”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Petru Andea, la deschiderea anului universitar la USAMVB Timişoara.
„Momentan, Universitatea de Ştiinţe Agricole are în proprietate aproximativ 800 de hectare. Restul este domeniu public al statului aflat în administrarea Universităţii”, ne-a spus Alexander Degianski, directorul Staţiunii Didactice a USAMVB Timişoara.
Potrivit acestuia, Universitatea a solicitat, cu sprijinul unor parlamentari, ca terenurile din administrarea universităţilor să fie trecute din domeniul public al statului în domeniul privat al universităţilor cu profil agricol. Degianski susţine că ar fi vorba de cca. 1600 ha de teren pe care Staţiunea Didactică îl lucrează, situat însă într-o zonă de interes imobiliar.
„Este un proiect care avansează destul de greu, dar sperăm ca până la urmă să fie pus în aplicare”, mai spune directorul Staţiunii Didactice a USAMVB Timişoara. Acesta afirmă că Universitatea agricolă din Timişoara a început să piardă din terenuri din 2007-2008, dar „nu a pierdut foarte mult, cam cât de mari erau şi interesele”.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 18/201 (editia 15-31 octombrie)

 

Vizualizat: 464 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?