Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tehnologie modernă, genetică bună, nutriţie optimă

Publicat: 09 noiembrie 2017 - 13:33
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Schaumann Agri România şi companiile WEDA (Germania) şi Breeders - DanAvl (Danemarca) au organizat la Sibiu, la mijlocul lunii septembrie a.c., simpozionul tehnic internaţional: “Tehnologie modernă, genetică performantă, nutriţie optimă. Aspecte inovatoare aplicabile în fermele de reproducţie”.

Au fost expuse tehnologii moderne pentru dotarea fermelor de porci, soluţii de compartimentare şi instalaţii de furajare; material genetic; nutriţie: furajarea scroafelor în perioada de gestaţie şi de lactaţie, respectiv hrănirea purceilor. Prezentările s-au desfăşurat pe parcursul a două zile, iar la eveniment au participat fermieri şi specialişti din sectorul creşterii porcilor. Organizatorii, Luigi Gomoiu, general manager Schaumann Agri, şi Iosif Kelemen, consultant de specialitate Schaumann Agri, împreună cu ceilalţi vorbitori au însoţit fiecare prezentare cu o sesiune de discuţii, întrebări/răspunsuri şi concluzii.

Tehnologie modernă, genetică performantă, nutriţie optimă._b

Hrănirea scroafelor hiperprolifice
În prima zi a manifestării, dr. Martin Rimbach (Germania) a făcut o amplă prezentare a conceptului Schaumann privind furajarea scroafelor performante în timpul gestaţiei şi lactaţiei. Martin Rimbach conduce departamentul de cercetare şi dezvoltare al Schaumann, o unitate independentă a companiei şi care are peste 35 de angajaţi. Departamentul condus de Martin Rimbach dispune de laboratoare de cercetare şi de testare, precum şi de ferme de producţie unde noile produse sunt testate.
Hrănirea scroafelor este foarte importantă, de aceasta depinde producţia viitoare: numărul de purcei născuţi şi apoi de purcei înţărcaţi. Scroafele „moderne” sunt hiperprolifice, ca urmare numărul mare de purcei necesită o producţie ridicată de lapte. Tocmai de aceea scroafele în gestaţie şi lactaţie necesită o atenţie deosebită. Importanţă trebuie acordată nu atât conţinutului nutritiv/kg de furaj, ci mai ales necesarului zilnic al scroafei şi, practic, corelaţiei care trebuie să existe între îngesta zilnică (kg furaj cunsumate/cap/zi), raţie care trebuie să includă tot ceea ce scroafa are nevoie. Atât pentru susţinerea funcţiilor vitale, cât şi pentru dezvoltarea intrauterină a purceilor şi mai apoi pentru susţinerea lactaţiei.
Dacă scroafele nu au asigurată o furajare corespunzătoare în lactaţie (pentru a putea susţine producţia de lapte), vor avea de suferit atât purceii (sporuri zilnice mici sau chiar mortalităţi), dar şi scroafele însele care vor suferi pierderi mai mari în greutate. Această scădere în greutate se va repercuta negativ şi la viitoarea gestaţie.
În perioada de lactaţie o scroafă are mai puţin cu, în medie, circa 10% din greutatea corporală. O pierdere normală. La scrofiţe o scădere în greutate în timpul lactaţiei de peste 5% poate crea probleme. Desigur, sunt scroafe care în timpul lactaţiei pierd până la 50% din greutatea corporală. Dar în aceste situaţii vor apărea multe probleme ulterioare, atât în recuperarea greutăţii, cât mai ales de reproducţie şi la viitoarea gestaţie.
Când stabilim cerinţele nutritive ale furajului/raţiei, trebuie să ţinem seama de curba de furajare a scroafelor în timpul gestaţiei. Necesarul zilnic cuprinde cerinţele pentru susţinerea metabolismului propriu şi cele pentru dezvoltarea fetuşilor. La scrofiţe trebuie luată în calcul şi creşterea/dezvoltarea corporală.
În lactaţie, producţia mare de lapte necesită un aport suplimentar de furaje. Un litru de lapte de scroafă conţine 20% substanţă uscată şi 5 MJ energie. Pentru un kg spor în greutate/cuib de purcei avem nevoie de 4,1 kg de lapte matern. Astfel, dacă producţia de lapte/scroafă/zi este de 10 litri, atunci vom avea un spor de greutate al cuibului de purcei de cca. 2,5 kg. Cunoscând ingesta de furaj/zi/scroafă, se poate stabili şi conţinutul nutritiv optim al furajului. Pentru o bună producţie lactată trebuie urmărit conţinutul în ansamblu al furajului, nu doar anumiţi componenţi.

Tehnologie modernă, genetică performantă, nutriţie optimă._b

Indicatori ai stării de sănătate şi ai regimului alimentar al scroafelor
Spre exemplu, nu doar unul dintre aminoacizii esenţiali este răspunzător pentru producţia de lapte, ci fiecare aminoacid trebuie asigurat la un anumit nivel. Desigur, lizina este unul dintre cei mai importanţi aminoacizi care trebuie urmăriţi, apoi metionina şi triptofanul, pentru că în furajarea porcilor, în România, se foloseşte mult porumb. Conţinutul de aminoacizi trebuie corelat cu nivelul proteic al furajului. Foarte importantă este sursa de proteină: şrot de soia, floarea-soarelui etc., fiecare dintre aceste componente având un alt profil de aminoacizi.
De asemenea, scroafa, odată ieşită din lactaţie şi însămânţată, trebuie să îşi refacă întreaga condiţie corporală în prima parte (jumătate) a gestaţiei. În partea a doua a gestaţiei, metabolismul este „direcţionat” în principal către dezvoltarea fetuşilor.
Asigurarea cantitativă şi calitativă a apei este foarte importantă, mai ales în preajma fătării. Calitatea apei este dată de sursa de apă. Palatabilitatea apei, mai ales în perioada de final de gestaţie şi de lactaţie, este foarte importantă. Conţinutul de fier este ideal să fie sub 5 ppm/litru apă. La un conţinut de fier de peste 8 ppm/litru, apa are gust de „rugină”. În condiţii normale, de ingesta de apă depinde ingesta de furaj, precum şi buna funcţionare a sistemului urinar. Urina este un bun indicator al regimului hidric. În condiţii normale, pH-ul urinei trebuie să fie 7,5-7,8, iar culoarea limpede.
De asemenea, nivelul de calciu din apă este important. La un conţinut de calciu din apă ridicat, se poate reduce nivelul de calciu din furaj.
Constipaţia este un alt indicator al stării de sănătate şi al regimului alimentar la scroafele aflate în gestaţie şi lactaţie. Constipaţia poate fi cauzată de atonia musculaturii netede, care poate conduce apoi la atonie uterină, la prelungirea procesului de fătare şi la creşterea mortalităţii purceilor la fătare. De asemenea, în urma constipaţiei se produc distrugeri ale membranei pereţilor intestinali şi apar inflamaţii ca urmare a pătrunderii endotoxinelor. Astfel pot apărea boli ne-specifice (febră, boli cardiovasculare), precum şi inhibarea prolactinei, urmată de agalaxie şi de creşterea mortalităţii purceilor. Şi conţinutul de fibre al raţiei furajere este important pentru microflora şi tranzitul intestinal.
Condiţia corporală a scroafelor este un indicator imediat al stării de sănătate. Sigur, condiţia corporală optimă este specifică rasei/hibrizilor folosiţi. Condiţia corporală ideală este între 3 şi 4. Scroafele prea grase vor avea probleme mai ales în prima parte a lactaţiei. Conform studiilor efectuate, scroafele cu mai mult de 21 mm grosime a stratului dorsal de grăsime au o ingestă mai mică de hrană şi producţie de lapte mai mică. De asemenea, ingesta mică de furaj conduce la o pierdere semnificativă în greutate.
Pentru completarea şi suplimentarea furajelor folosite în alimentaţia scroafelor în gestaţie şi lactaţie, Schaumann recomandă folosirea produselor: Bonvital, Schauma ZT 40, Schauma ZL 60, Schauma Omni-S, Schauma Lipo Plus şi Schaumalac Forte.

În numerele viitoare ale revistei Ferma vom continua prezentarea detaliată a programelor genetice - DanAvl, a companiei şi produselor WEDA şi a conceptului Schaumann pentru furajarea purceilor.

 


TABEL: VALORI CHEIE ALE FURAJULUI PENTRU SCROAFE

 tab-valori-ch-o117_b


SUPLIMENTE ŞI ADITIVI SCHAUMANN
• Schauma Omni-S, supliment oferit de Schaumann, este o combinaţie standardizată de fibre dietetice solubile şi insolubile, care conţine şi acizi Omega 3 valoroşi extraşi din ulei de somon. Schauma Omni-S este foarte uşor de digerat şi intervine în formarea de ţesuturi şi în dezvoltarea celulelor nervoase, reduce stresul şi îmbunătăţeşte fertilitatea scroafelor.
Produsul are efect anti-inflamator şi stimulează sistemul imunitar. De asemenea, oferă protecţie pe parcursul implantării embrionilor, sporind rata de supravieţuire a acestora şi obţinerea de purcei sănătoşi şi viguroşi.
Schauma Omni-S favorizează avansarea proceselor de fermentaţie către intestinul gros.
Recomandări de administrare:
- scroafe gestante: 2-4%;
- scroafe în perioada de lactaţie: 3-5%;
- scroafe în perioada de înţărcare: 4-6%;
- purcei: 2-4% sau 5-8% în caz de probleme digestive (diaree).
• Bonvital. Aditiv probiotic alimentar dezvoltat exclusiv de către departamentul de cercetare Schaumann, Bonvital constituie alternativa probiotică pentru performanţe sporite în alimentaţia scroafelor, purceilor şi a porcilor la îngrăşat. Bonvital conţine bacterii lactice vii care construiesc un mediu biologic protector în intestinele porcilor şi ale păsărilor. Bacteriile probiotice populează intestinul şi ajută la îmbunătăţirea capacităţii de absorbţie şi are un impact pozitiv asupra mucoasei intestinale.


BREEDERS - FURNIZOR DE GENETICĂ DANAVL
Compania daneză Breeders livrează scrofiţe şi vieri din rasa pură Landrace, Yorkshire (Marele Alb) şi Duroc, scrofiţe hibride F1 - LY/YL şi material seminal Landrace, Yorkshire (Marele Alb) şi Duroc. Compania are o îndelungată experienţă în livrarea de scrofiţe de înlocuire, purcei şi material seminal din genetică DanAvl, Danemarca. În cadrul simpozionului de la Sibiu, prezentarea activităţii Breeders a fost făcută de Jacob Norgaard, Area Manager.
Managementul nucleului de reproducţie se face respectând protocolul şi urmărind obiectivele de selecţie şi de ameliorare DanAvl. În fermele partenere Breeders se lucrează numai cu vieri înregistraţi în baza de date DanAvl.
Breeders este furnizor de genetică DanAvl. Pentru producerea purceilor destinaţi îngrăşării se folosesc mame hibride F1 DanAvl (Landrace x Yorkrsire) cu vieri Duroc. Baza selecţiei şi ameliorării DanAvl este formată din 110 ferme de multiplicare şi 25 ferme de creştere în rasă pură.
• DanAvl - programul de reproducere folosit de producătorii de porci din Danemarca - este practic o colaborare între efectivele de creştere şi multiplicare daneze, Centrul pentru producţia de porci (VSP), staţiile AI şi distribuitori. Programul de creştere DanAvl este suportul de bază pentru crescătorii care exportă porci de reproducţie din Danemarca. DanAvl este un sistem deschis în care toţi partenerii DanAvl trebuie să urmeze un set comun de reguli stabilite de VSP. Toţi actorii implicaţi în reproducţie au contract cu VSP, iar sistemul este deschis oricui poate să respecte regulile comune. Această deschidere asigură o concurenţă sănătoasă iar competiţia internă din cadrul sistemului îi obligă pe toţi să performeze.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 17 (200) (1-15 octombrie 2017)

Vizualizat: 455 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?