Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tableta merge la… Petrică Vidan

Publicat: 16 iunie 2017 - 18:46
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Venit tocmai din Mehedinţi la Fundulea, în judeţul Călăraşi, să viziteze expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec, Petrică Vidan nu regretă drumul lung. Ba mai mult, s-a întors şi mai câştigat, atât din punct de vedere al informaţiilor primite, cât şi al premiilor. 

Pentru că a vizitat standul nostru şi s-a fotografiat împreună cu familia, participând astfel la concursul organizat de revista Ferma în parteneriat cu Titan Machinery România, norocul i-a surâs şi a câştigat tableta Samsung de ultimă generaţie oferit de noi ca premiu.

familia Vidan_b

De la 13 la 700 de hectare
Din dragoste pentru agricultură a renunţat la “haina statului”. A avut curaj, ar spune unii. Da, dar cine nu riscă, nu câştigă! Petrică Vidan se declară un câştigător. “Am plecat din sistemul bugetar, am renunţat la haina statului ca să mă apuc serios de agricultură. Am început activitatea în urmă cu trei ani, am plecat de la 13 hectare cumpărate şi am ajuns la o exploataţie de 700 de hectare, cea mai mare parte în arendă”, ne-a declarat mândru agricultorul mehedinţean.
Îşi lucrează terenurile pe raza a trei localităţi: Tâmna, Prunişor şi Livezile, pentru că, deşi compacte, suprafeţele din zona colinară a Mehedinţiului nu sunt aşa întinse precum cele din câmpie.
Chiar dacă a fost şcolit la oraş, fermierul a păstrat vie dragostea pentru pământ şi iată că, după ani buni de studiu şi serviciu, a luat decizia de a se întoarce acolo de unde a plecat. “Am decis să mă întorc la lucrul pământului pentru că sunt fiu de ţăran, am plecat la şcoală la oraş de la vârsta de 13 ani, dar sufletul meu a rămas acolo, acasă. Am dragostea asta faţă de pământ, îmi place să lucrez terenul”, mărturiseşte cu patimă Petrică Vidan.

Tânărul fermier, proiect de suflet
Nu i-a fost nici o clipă teamă de eşec, ba chiar a pornit cu dreptul, am putea spune. A îndrăznit să viseze şi şi-a împlinit visul cu bani europeni. “Am început cu un proiect european, proiectul meu de suflet, cel pentru Instalarea tinerilor fermieri. Acum mi s-a aprobat al doilea proiect în valoare de 500 de mii de euro, pentru investiţii în fermă şi modernizarea exploataţiei. Vrem să achiziţionăm utilaje noi şi pe viitor vrem să şi procesăm materia primă pe care o recoltăm. Aş vrea să investim într-o unitate de producţie de furaje combinate şi tot ce producem pe câmp să meargă acolo, să le măcinăm, să le ambalăm şi să le comercializăm. În felul acesta, nu vom mai fi nevoiţi să vindem în plină campanie de recoltare la preţul derizoriu de 50-60 de bani kilogramul de cereale”, spune încrezător fermierul.
După ce reuşeşte şi cu procesarea, Petrică Vidan vrea să închidă lanţul de producţie, aşa că are în plan şi o fermă de vaci cu lapte. “Asta ca să avem şi componenta zootehnică şi să închidem lanţul. Iubesc animalele, dar nu e suficient. Trebuie să mă informez mult, să caut parteneri cu care să mă consult, pentru că în domeniul ăsta tot timpul e de învăţat câte ceva” conchide el.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 1262 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?