Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Summitul Syngenta – certitudini, noutăţi şi previziuni

Publicat: 30 ianuarie 2017 - 19:34
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Sibiu, „oraş martir” (cum sublinia Constantin Drăgan, director general Syngenta, în alocuţiunea sa) fermierii din sud-vest, apoi cei din sud-est, care au relaţii comerciale cu Syngenta, au beneficiat de comunicări ample, targhetate, pentru principalele culturi agricole; porumb (circa 2,7 mil ha), cereale păioase (2,6 mil ha) şi floarea soarelui (peste 1 mil ha cultivate).

Probabil că rapiţa va avea o abordare separată, deoarece se dovedeşte a fi, în ciuda problemelor complexe tehnologice, o cultură profitabilă.
Înainte de a se intra pe făgaşul fiecărei culturi abordate la summit de specialiştii Syngenta, Constatin Drăgan a încercat să facă o radiografie a agribusinessului mondial din perspectivă panoramică, cu vedere de sus. Cu vânători care au devenit vânat, cu paradoxuri economice de genul, populaţia creşte (în speţă consumul) mai repede decât producţia agicolă şi totuşi preţurile cerealelor sunt în picaj, sau cu tot felul de inadvertenţe pe linia producători inputuri agricole-fermieri-traderi-procesatori-comercianşi-consumatori finali.

Cât priveşte floarea soarelui, Syngenta deţine, conform datelor oferite de Kleffman, 27% din piaţă deţinând în continuare poziţia de lider pe segmentele Clearfield, Clearfield Plus şi High Oleic. Ceea ce îi responsabilizează şi îi provoacă în acelaşi timp să vină cu oferte noi, precum este hibridul SY Diamantis, destinat în principal fermierilor care fac tehnologie intensivă. În judeţul Neamţ s-a obţinut o producţie de 4,792 t/ha, iar în Mehedinţi 3,353, dar în medie producţiile au sărit de 4 t/ha. În loturi tehnologice formate în condiţii de fermă.

La porumb Syngenta deţine doar 5% din piaţa locală. Cu potenţial de creştere mai ales pe segmentul ferma de familie. De aceea, de anul acesta Syngenta a venit cu oferte low-cost pe hibrizii care se pretează mai bine pe acest segment pentru a întâmpina cererea de genetică. Cu preţuri recomandate de 240 lei / sac cu 50.000 seminţe. Tot la porumb s-a venit în comercial cu noutatea SY Senko, un hibrid semi-tardiv, cu FAO 490, cu potenţial de producţie atât pentru boabe cât şi pentru siloz. Are o talie înaltă, se pretează tehnologiilor intensive şi, aşa cum sună sloganul său, „depăşeşte limitele în producţii”.

În Bihor s-au obţinut 15,2 t/ ha iar în Dolj 8.1 t/ha, în loturi tehnologice cu condiţii de fermă. Şi la porumb ca şi la floarea-soarelui s-a discutat pe tema PPP şi a variantelor de tratament cele mai recomandate. Am reţinut că erbicidarea în pre-emergenţă asigură o dezvoltare mult mai puternică a plantelor şi, deci, un viitor mai bun.

Pe larg, atât cât ne va permite spaţiul, în revista Ferma.
Bogdan Guşă, proaspăt venit în familia Syngenta, a avut o prezentare pe cereale păioase. Unde a prezentat, ca principale noutăţi, fungicidele Seguris Xtra (un produs de ultimă generaţie care are trei substanţe active şi implicit trei moduri de acţiune, pentru o protecţie totală) şi Archer Turbo (un fungicid care conţine două substanţe active, din clase chimice diferite, cu efect preventiv, curativ şi eradicativ).

c-dragan_bClick pe poza pentru galerie!

Summitul Syngenta se încadrează în linia de comunicare şi de interes pentru o relaţie cât mai apropiată dintre fermier şi firmele de agribusiness. Mi-a plăcut mult atitudinea de participare pro-activă, atât a fermierilor prezenţi (care au venit cu întrebări şi probleme tehnice dificile) cât şi a reprezentanţilor Syngenta care au căutat să răspundă direct şi fără discursuri de marketing problemelor ridicate din sală de către cei circa 150 de fermieri din dud-estul României. Iar ca o încheiere, până şi Constantin Drăgan, directorul general Syngenta pentru România şi Republica Moldova, a recomandat fermierilor prezenţi să se adune pentru a avea o singură voce, puternică şi de luat în seamă, atât de partenerii economici cât şi de către decidenţii politici.

Vizualizat: 1430 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?