Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Student la Agricultură: A dat biroul pentru fermă!

Publicat: 18 iunie 2017 - 16:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Au studiat Ştiinţe Politice, Balneofizioterapie sau Litere, dar şi-au dat primele meserii ca să facă Agricultură. Ce îi motivează pe tineri să se întoarcă la studiul şi la munca pământului?

Ciprian Stroe este student al Facultăţii de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole din cadrul Universităţii Ovidius din Constanţa. Împreună cu câţiva colegi, a venit la standul Revistei Ferma de la AgriPlanta - RomAgroTec să ne roage să îi ajutăm să îşi promoveze facultatea. Şi să se aboneze la revistă. Ne-au spus cu mândrie că Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole este cea mai mare facultate agricolă din sud-estul României şi una dintre cele mai vechi facultăţi din universitatea constănţeană (a fost înfiinţată în 1961, odată cu înfiinţarea Institutului Pedagogic Constanţa).

STUDENTI OVIDIUS CONSTANTA_b
În prezent, pregăteşte specialişti în Agricultură şi Horticultură, Biologie, Geografie, Ştiinţa mediului. Specializarea Agricultură funcţionează din 1992 şi a dat deja câteva generaţii de ingineri agronomi. Tinerii studenţi se laudă că actualul şef al Direcţiei Agricole Constanţa, Ioan Albu, este absolvent al facultăţii la care studiază şi ei.
Diplomele de licenţă sunt recunoscute internaţional. Din anul universitar 1999/2000, specializarea Agricultură are şi cursuri în regim de frecvenţă redusă.
„Facultatea are un câmp didactic unde mulţi studenţi se pregătesc pentru licenţe, colaborează cu Staţiunea de Cercetare Agricolă de la Valu lui Traian, cu Staţiunea de Cercetare Pomicolă Constanţa şi cu Institutul de Ovine Palas, iar din acest an am început o colaborare şi cu Asociaţia <Ţăranii Dobrogeni>, care ne ajută să facem practică în ferme vegetale, zootehnice şi legumicole”, ne-a spus, cu entuziasm, Ciprian Stroe.
Durata studiilor la specializarea Agricultură este de 4 ani, iar absolvenţii îşi pot aprofunda pregătirea prin trei programe de master: „Agricultură ecologică”, „Sisteme de agricultură şi monitorizarea zonelor vulnerabile la secetă” şi „Controlul şi monitorizarea produselor agricole”.
Ciprian Stroe este student în anul III la Agricultură şi, pentru că a absolvit deja o altă facultate, s-a înscris, în paralel, şi la masterul „Controlul şi monitorizarea produselor agricole”. Are 30 ha de teren, câteva animale şi 1 ha cu lavandă la Gălbinaşi, jud. Buzău. „Eu am treminat Istorie, Arhelogie şi Ştiinţe Politice, dar nu-mi place munca de birou. Am lucrat la Consulatul din Milano şi nu mi-a plăcut munca de birou, şi am renunţat şi am venit să mă înscriu la Agricultură. Vreau să mănânc sănătos!”, spune tânărul.
Familia Georgianei Prodan are 5 ha de teren, dar lucrează mai mult, în arendă, şi 150 de ovine, pe lângă care mai cresc şi 5 vaci, porci, păsări, în satul Mioriţa, com. Ciobanu, lângă Hârşova. „Şi eu am mai făcut o facultate, Balneofizioterapie, dar mi-am dat seama că, trăind o viaţă întreagă la ţară, o să mă întorc acolo şi rădăcinile mele au rămas acolo, n-au plecat. Vreau să fac ceva practic, să continui munca părinţilor mei, dar, pentru că am făcut prima facultate mai mult la oraş, m-am desprins de toate informaţiile şi aş vrea să fiu cu un pas înaintea tatălui meu”, ne-a spus tânăra, care studiază tot Agricultură, anul III.
Alina Rusu a studiat, în paralel, Litere şi Agricultură, ca să îşi ajute părinţii, care au o fermă vegetală de cca. 90 ha în jud. Tulcea. „Litere a fost prima mea alegere, îmi plăcea foarte mult limba română”, ne-a spus tânăra. Acum e studentă în anul III la Agricultură şi în anul I la masterul„Studii de românistică”.
Andrei Meşu este la prima facultate, tot anul III la Agricultură. Familia sa are 120 ha cu culturi vegetale în loc. Cuza Vodă, jud. Constanţa. „Mă pasionează încă din copilărie să lucrez pământul. Am accesat şi un proiect european pe Măsura 4.1, de 380.000 de euro”, ne-a spus, cu mândrie, viitorul inginer agronom.
A obţinut finanţare nerambursabilă de 90% din valoarea proiectului şi şi-a luat un tractor John Deere de 175 CP şi unul de 120 CP cu încărcător şi cu cupă, două combinatoare, scarificator, semănătoare, prăşitoare de păioase.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 158 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Disparitia pasarilor de genofond, o povara pentru micii crescatori

Disparitia pasarilor de genofond, o povara pentru micii crescatori

Leonard Stafie, specialist în cresterea pasarilor de curte si unul dintre actorii principali ai proiectului Fundatiei Revistei Ferma de sustinere a învatamântului preuniversitar agricol, vorbeste despre provocarile cu care se confrunta crescatorii de pasari din România, la finalul vizitei efectuate la Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Real Deal la Agro Oltenia AGRIN la Agro Oltenia
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?