Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Soluţii inovatoare pentru culturi sănătoase

Publicat: 12 aprilie 2017 - 01:17
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Ai nevoie un seviciu de urgenţă pentru culturile care riscă să fie compromise? Ai avut un eşec de producţie şi nu vrei să îl repeţi şi anul acesta? Vrei să obţii repede, folosind produse certificate bio, legume gustoase şi arătoase? Soluţia nu este să formezi 112, ci să te adresezi echipei Naturevo. Ai şansa să primeşti o reţetă de la „doctorii naturii”, care cuprinde tot tratamentul necesar pentru o însănătoşire rapidă a culturilor tale. 

„Farmacia” Naturevo dispune de o gamă largă de produse, care răspund unui tablou diagnostic variat. O parte dintre aceste reţete a fost împărtăşită fermierilor din vestul ţării, la simpozionul organizat la începutul lunii martie a.c., în localitatea Pădureni, de lângă Timişoara.

Soluţii inovatoare pentru culturi sănătoaseClick pe poza pentru galerie!
Florian Lazăr, director tehnic al companiei, şi-a asumat rolul de gazdă al acestui eveniment, pe parcursul căruia a făcut o serie de referiri la produsele exclusive din portofoliul Naturevo, vorbind, printre altele, despre amendamente şi îngrăşăminte speciale pentru ameliorarea solurilor acide, îngrăşăminte cu inhibitori de nitrificare şi fertilizanţi foliari.
De la bun început, Naturevo s-a diferenţiat de ceilalţi furnizori de inputuri de pe piaţa românească prin faptul că asigură consultanţă permanentă partenerilor săi, oferindu-le fermierilor nu doar produsele de care aceştia au nevoie pentru a îngriji sau a trata culturile, ci şi avantajul de a fi îndrumaţi de specialişti bine pregătiţi, capabili să le rezolve problemele sau chiar să le preîntâmpine. Ţinând cont, desigur, de specificitatea fiecărui areal în parte. Iar la final se asigură că investiţia va fi recuperată, rezultând profit.

Ameliorarea calităţii solului
Pentru îmbunătăţirea calităţii solului şi mărirea gradului de absorbţie al microelementelor, Naturevo recomandă Calciprill, un îngrăşământ amendament granulat care are rolul şi de a regla pH-ul din sol. „Există un mecanism natural de acidifiere a solurilor. Iar ajustarea rapidă şi corectă a pH-ului permite utilizarea mai eficientă a îngrăşămintelor. Maximum de disponibilitate a elementelor este în zona de pH 6-7. De asemenea, gradul cel mai înalt de absorbţie şi de asimilare a macroelementelor (azot, fosfor, potasiu) se obţine la un pH de 6-6,5. În condiţiile unui sol cu pH 5, doar jumătate din doza de NPK aplicată va ajunge în plante. Aşadar este nevoie de o doză dublă de macroelemente pentru a se obţine acelaşi efect ca şi în cazul unui pH echilibrat. Iar asta înseamnă o creştere a costurilor”, ne-a explicat specialistul Naturevo. De aceea este mai eficient, din punct de vedere economic, să reglaţi pH-ul din sol. Certificat pentru utilizarea în agricultura ecologică, Calciprill se poate aplica la pregătirea terenului, primăvara sau toamna, fie înainte de semănat, încorporat la adâncimea de semănat, fie odată cu semănatul.

Îngrăşăminte cu eliberare controlată
Naturevo poate susţine culturile agricole atât în cazul excesului de umiditate, cât şi în situaţia secetei prelungite, prin utilizarea îngrăşămintelor cu eliberare controlată sau treptată. Un astfel de produs este NovaTec Classic, fertilizant complex de sol, cu inhibitor de nitrificare şi conţinut ridicat de oligo şi microelemente. Datorită formulei sale inovatoare, acesta asigură un spor de recoltă de 5 până la 30%, o dezvoltare viguroasă şi sănătoasă a plantelor, o rezistenţă mai bună la factorii de mediu şi, în final, o calitate superioară a producţiei.
Alte îngrăşăminte cu eliberare controlată sunt cele din gama EVO NGOOO, accesibilă fermierilor români încă de acum doi ani. Specific acestora este faptul că fiecare granulă conţine, pe lângă materiile prime (NPK), şi inhibitorul de nitrificare în stare cristalină. În acest caz, cedarea azotului se face pe parcursul a 60-90 de zile, dar efectul eliberării controlate se va resimţi pe tot parcursul vegetaţiei şi chiar în sezonul următor! Toate aceste produse au avantajul reducerii dozelor de aplicare cu 20 până la 30% faţă de îngrăşămintele clasice, în anumite condiţii ajungându-se chiar la 50%.
Ele pot fi folosite şi în timpul vegetaţiei, deoarece sunt foarte solubile. Aşadar, cei care nu au reuşit să facă fertilizarea de bază în toamnă, o pot face acum, fără nici o problemă, pentru că aceste îngrăşăminte sunt preluate foarte repede de umiditatea solului, nu există riscul de evaporare şi nici nu se spală, datorită acestor inhibitori de nitrificare. Puteţi fi siguri că produsul ajunge la plantă.

Atenţie la pH-ul apei!
Calitatea apei folosite în agricultură a fost un alt subiect abordat în cadrul simpozionului Naturevo. Pentru că fermierii ignoră de foarte multe ori acest aspect, în final culturile lor au de suferit şi, implicit, producţiile. Cea mai bună apă pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare ar fi apa distilată sau apa de ploaie! O serie întreagă de pesticide care sunt omologate în Uniunea Europeană necesită un pH 5 la tratamentul apei. Pentru corectarea salinităţii şi a pH-ului apei, specialiştii Naturevo recomandă produsul Evo Right 5, un adjuvant care duce pH-ul exact la 5. Deşi catalogaţi drept produse auxiliare, adjuvanţii constituie o categorie indispensabilă pentru îmbunătăţirea efectului fertilizanţilor foliari şi a produselor de protecţia plantelor, având concomitent şi efecte secundare benefice asupra proceselor de creştere şi de dezvoltare a plantelor. „Utilizarea acestei categorii de substanţe poate face diferenţa între succesul sau nereuşita unui tratament. Din acest motiv, trebuie acordată o importanţă deosebită calităţii apei de stropit şi a folosirii adjuvanţilor”, ne asigură reprezentanţii Naturevo.


TRATAMENT PENTRU STIMULAREA GERMINAŢIEI
Tot ca o soluţie de protecţie împotriva factorilor climatici, Naturevo recomandă tratarea seminţelor pentru stimularea germinaţiei. „{tim cu toţii că în anumiţi ani sunt condiţii de secetă la semănat în toamnă, sau poate de umiditate în exces, vine frigul foarte repede, apar îngheţuri timpurii, dar cu toate acestea noi reuşim să punem seminţele în condiţii de germinaţie. Avem trei produse care lucrează foarte bine împreună, un stimulator de înrădăcinare (Rootip Basic/Mix), un activator de creştere (Kerafol / Keramin K) şi un protector care este şi un fertilizant cu fosfor şi cu potasiu (Fighter Phos), alături de fungicidul/insecto-fungicidul folosit în mod curent. Acest pachet de stimulare a germinaţiei seminţelor asigură răsărirea foarte rapidă şi integrală a plantelor”, susţine directorul tehnic al Naturevo.

Soluţii inovatoare pentru culturi sănătoase
Florian Lazăr: „Apa reprezintă peste 95 la sută din soluţia de tratat şi ea afectează în mod direct eficacitatea pesticidelor. Aciditatea şi prezenţa sărurilor în soluţie pot duce la inactivarea produselor, iar un tratament ratat este dezastruos pentru fermier”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 397 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?