Societatea de Istorie şi Retrologie Agrară din România - Filiala Bacău va organiza cel de-al XXVI-lea Simpozion Naţional de Istorie şi Retrologie Agrară - „Bicentenarul naşterii lui Ion Ionescu de la Brad” ale cărui lucrări se vor desfăşura între 22-24 iunie 2018 în Bacău şi la Brad, comuna Negri.
Între partenerii evenimentului, finanţat de Consiliul Judeţean Bacău şi Asociaţia Arhiviştilor Bacău, se numără: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice, dar şi instituţii publice, agricole, de învăţământ şi culturale.
Sunt aşteptaţi să participe ministrul Agriculturii, Petre Daea, preşedintele ASAS, Valeriu Tabără, prestigioase cadre didactice universitare.
Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău va găzdui deschiderea oficială a evenimentului, prilej cu care se vor prezenta volumele omagiale Ion Ionescu de la Brad. Sinteze bibliografice la 200 de ani de la naştere, autor Ion Mânzăreanu, şi Bicentenarul naşterii lui Ion Ionescu de la Brad, de Vilică Munteanu.
Simpozionul se va desfăşura în plen, în care vor avea loc două comunicări pe tema Înfăptuirile lui Ion Ionescu din perioada 1870-1891, când a locuit şi a lucrat la Brad şi Centenarul Marii Uniri. Preliminarii ale marilor transformări din anul 1918,, dar şi pe trei secţiuni.
În acest format gândit de organizatori vor fi prezentate numeroase lucrări privind viaţa şi opera savantului vizionar Ion Ionescu de la Brad, aspecte privind contribuţia marelui agronom şi organizator al vieţii economico-sociale rurale la dezvoltarea agriculturii româneşti.
În cadrul acestei manifestări de ţinută, va avea loc şi Conferinta Naţională a Societăţii de Istorie şi Retrologie Agrară din România.
O agendă destul de încărcată
Agenda ultimei zile a simpozionului va cuprinde o serie de activităţi, între care: dezvelirea bustului lui Ion Ionescu de la Brad în incinta Oficiului de Studii Pedologice şi Agrochimice Bacău; moment de reculegere la mormântul lui Ion Ionescu de la Brad, dezvelirea medalionului de pe monumentul funerar; prezentarea cetăţii dacice Zargidava; dezvelirea plăcii jubiliare de lângă bustul lui Ion Ionescu de la Brad situat la Brad, cu vizitarea pavilionului organizat de GAL „Colinele Tutovei”.