Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Şi-au încercat… viitorul

Publicat: 24 aprilie 2017 - 13:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 24 martie - 7 aprilie 2017, Facultatea ieşeană de Zootehnie a derulat programul “Student pentru o zi la USAMV Iaşi - Facultatea de Zootehnie Iaşi”, ediţia a IV-a. Peste o sută de elevi din clasele a-XI-a şi a-XII-a, de la trei licee ieşene, au asistat la prezentarea unor lecţii demonstrative şi workshop-uri, au vizitat laboratoarele şi fermele didactice ale Facultăţii de Zootehnie, luând act şi de noutăţile din oferta educaţională pentru anul universitar 2017-2018.

La ediţia din acest an, parteneri din învăţământul preuniversitar ieşean au fost Colegiul Agricol şi de Industrie Alimentară “V. Adamachi”, Liceul Teoretic ”Dimitrie Cantemir” şi Colegiul Economic Administrativ.

Carmen Olguţa Brezuleanu (stg.) - coordonator de programClick pe poza pentru galerie!

Lecţii demonstrative interactive
”Bucătăria tradiţională, Clasificarea alimentelor, Albinele - Pasiune şi Afacere, Sisteme de creştere în piscicultură, Sisteme alternative de creştere a găinilor ouătoare şi a puilor de carne în România - sunt doar câteva dintre tematicile abordate în cadrul lecţiilor demonstrative pe care le-am susţinut interactiv. Elevii ieşeni s-au arătat interesaţi de acest minunat domeniu, care oferă plus valoare agriculturii, prin transformarea materiei prime în alimente şi bani.
De cealaltă parte, pentru studenţii, masteranzii şi doctoranzii noştri a fost un prilej deosebit de a se afla în postura de dascăli, transmiţând informaţii ştiinţifice şi arătându-le practic vizitatorilor mai tineri ce înseamnă să ştii să obţii performanţă în creşterea animalelor, dar şi să ştii să produci alimente, în condiţii de siguranţă pentru sănătatea animalelor şi a oamenilor”, preciza Carmen Olguţa Brezuleanu, unul dintre coordonatorii evenimentului.
Pentru conducerea USAMV Iaşi, evenimentul s-a înscris în seria demersurilor de întărire a legăturii dintre forma de învăţământ universitar cu mediul preuniversitar şi a reprezentat un nou element de afirmare a profesiilor pentru care sunt pregătiţi studenţii instituţiei. ” Facultatea de Zootehnie Iaşi este o instituţie care, permanent, şi-a adaptat oferta educaţională la cerinţele pieţei forţei de muncă, precum şi la nevoia de a obţine produse alimentare cu trasabilitate clară. A fost o ocazie de a arăta cât de important şi de atractiv poate fi acest domeniu pe care îl consider esenţial pentru viaţa omului - a asigura, dar nu oricum, hrana. Sperăm ca, în toamnă, să vedem că mulţi dintre elevii care ne-au vizitat au înţeles importanţa profesiei şi că devin studenţi pentru câţiva ani la USAMV Iaşi”, menţiona Benone Păsărin, prorector cu activitatea didactică la USAMV Iaşi.
La workshop-urile care au urmat fiecărei activităţi teoretice, au fost prezentate spre degustare preparate culinare tradiţionale, fructe şi legume, miere de albine şi alte produse apicole. De asemenea, au avut loc tombole cu premii constând din puişori, peştişori şi abonamente la revista Ferma.

 

ELEVII DE AZI, STUDENŢII ŞI SPECIALIŞTII DE MÂINE
Unii dintre absolvenţii Facultăţii de Zootehnie Iaşi, astăzi profesionişti în domeniu, au susţinut prezentări de specialitate. ”A fost o bucurie să mă regăsesc în faţa posibililor viitori studenţi sau chiar absolvenţi de doctorat, aşa cum a fost şi cazul meu. A fost emoţionant faptul că, în prezenţa foştilor mei dascăli, am putut susţine o prelegere pe tema sistemelor alternative de creştere a găinilor ouătoare şi a puilor de carne în România. Pentru găinile ouătoare cu cifra 1, sistem free-range, în România există numai şase exploataţii, cu o un efectiv total de 29.979 păsări, ceea ce reprezintă 0,4% din efectivul total de găini ouătoare din fermele comerciale. Aşadar, este încă mult loc de dezvoltare şi sper ca unii dintre aceşti elevi să fie cei care vor îmbunătăţi situaţia, pe viitor. Condiţiile de studiu de azi sunt moderne şi diferite de cele pe care le-am avut eu şi sper ca tinerii să valorifice şansele care li se oferă”, spunea Leonard Stafie, reprezentant al Asociaţiei Profesionale a Crescătorilor de Păsări de Carne şi Ouă din judeţul Iaşi.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 7 (190) din 15-30 aprilie 2017

Vizualizat: 423 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?