Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Sfecla de zahăr în 2017 (I)

Publicat: 19 februarie 2017 - 18:44
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

• noi condiții în contractul cu procesatorii

Unul dintre subiectele abordate la întâlnirea cu producătorii de sfeclă de zahăr, organizată pe 1 februarie 2017, la Roman, în județul Neamț, de către Bayer CropScience și Agrana, în colaborare cu partenerii furnizori de inputuri și de fonduri bănești pentru agricultori, a vizat contractele pentru anul comercial 2017 dintre fermieri și fabrica procesatoare.

Mihai DimitriuClick pe poza pentru galerie!

Sub presiunea noilor orizonturi determinate de eliminarea cotelor de zahăr începând din acest an, fermierii și procesatorii din întreaga țară au demarat negocieri încă de anul trecut. Pentru zona Moldovei, discuțiile s-au purtat între Asociația Producătorilor de Sfeclă de Zahăr din Moldova, cu sediul la Roman, și Fabrica de Zahăr din aceeași localitate, unitate din cadrul Grupului Agrana Austria.

Preț standard și coparticipare la transportul sfeclei
Până la eliminarea cotelor de zahăr, producătorii de sfeclă primeau un preț minim garantat de 26,29 euro/tonă, la o producție standard cu 16% conținut de zahăr. Plus diferite bonusuri, în funcție de calitatea sfeclei de zahăr predate.
După mai multe runde de discuții producători/procesator de sfeclă de zahăr, la întâlnirea din 1 februarie 2017 s-a anunțat că s-a convenit asupra unui preț standard, oferit de către fabrica de zahăr din Roman, de 29 euro/tona de sfeclă și raportat la un preț al zahărului de 500 euro/tonă, la poarta fabricii. Valoarea în discuție este asemănătoare cu prețul din 2016, atât la sfecla în cotă, cât și la cea din afara cotei, considerând că a fost un an de tranziție către momentul eliminării cotelor de zahăr, după cum spune Mihai Dimitriu, directorul cu materia primă la Agrana Roman. Ca și până acum, acestui preț i se vor adăuga anumite bonusuri pe calitatea sfeclei. În plus, dacă prețul zahărului va crește, va fi actualizat și prețul sfeclei de zahăr predate.
Din acest an, în discuție intră și coparticiparea fermierilor la susținerea financiară a transportului sfeclei. Până în momentul redactării articolului, nivelul negociat a ajuns la maximum de 0,5 euro din partea fermierilor. Dar se discută cu austriecii chiar eliminarea totală a coparticipării fermierilor la transport. ”Am început prin a gândi un contract într-o grilă, respectiv preț sfeclă de zahăr versus preț zahăr la poarta fabricii pentru anul de piață 2017, care va începe la 1 octombrie 2017 și care se va încheia pe 30 septembrie 2018. Mai propuneam și o coparticipare la transportul sfeclei, cu 25% din preț din partea fermierilor, dar nu mai mult de 1,5 euro. Asociația producătorilor nu a agreat deloc această situație, considerând că fermierii aveau cele mai mari riscuri. După discuțiile dintre noi și fermieri, dar și cu board-ul Agrana Austria, am eliminat acea grilă care crea o anumită confuzie și, legat de finanțarea transportului sfeclei, am ajuns acum la nivelul de maxim 0,5 euro coparticipare a fermierilor. Dar, pot să vă dezvălui că este o decizie temporară, fiindcă tocmai pare a fi agreată de către managementul din Austria renunțarea totală la coparticiparea fermierilor pentru finanțarea transportului”, explica Mihai Dimitriu.

Fără taxă de producție
O altă noutate, benefică pentru fermieri, este aceea că, începând din 2017, sfecla nu va mai fi decoletată. În câmp se va realiza o microdecoletare, eliminându-se partea verde și mugurele vegetativ central, iar la recepție, impuritățile nu vor mai fi declarate coletul sfeclei de zahăr. ”Aceasta, va aduce în buzunarele fermierilor un plus de 3-5% pentru cantitatea de sfeclă predată. Tradus în euro, ar însemna aproximativ 2 euro/tonă”, calcula Mihai Dimitriu.
Tot din acest an, fermierii nu vor mai plăti taxa de producție. ”Taxa era de 0,42 euro/tona de sfeclă de zahăr. Consider că va fi o posibilitate de a aduce mai mulți bani în fermă. Bineînțeles, cu marele scop al tuturor de a maximiza producția de sfeclă la hectar, fiindcă începând din acest an și până în 2020 nu vom mai putea discuta de recolte sub 40-45 tone/ha, în condițiile în care vedem cum, de exemplu, vecinii noștri lucrează foarte bine și își cresc producțiile”, menționa Mihai Dimitriu.

Fabrica nu mai finanțează îngrășămintele
În mod tradițional, Fabrica de Zahăr din Roman susținea achiziționarea de sămânță și îngrășăminte chimice. Începând din această primăvară, achiziționarea de îngrășăminte nu va mai fi finanțată de către Agrana Roman, ci va fi aplicată o relație comercială cu concesionare de contract. Mai exact, firmele furnizoare vor livra fermierilor îngrășăminte și PPP, urmând ca, la finalul anului de producție, Agrana Roman să rețină contravaloarea respectivelor inputuri și să transfere banii către furnizori. ”Din cauza expunerii financiare și a riscului prea mare, anul acesta nu mai putem prefinanța decât sămânța. Dar, cel puțin pentru 2017, am găsit varianta comercială cu concesionare de contract, care presupune ca noi să găsim acel integrator care să le furnizeze fermierilor inputurile și noi să reținem banii corespunzători, atunci când vom aflui sfecla, urmând a le plăti furnizorilor contravaloarea produselor livrate către fermieri. Integratorul, de preferat, ar trebui să aibă și o instituție financiară nonbancară și, deja, avem discuții avansate cu unele instituții de acest tip”, preciza directorul cu materia primă la Agrana.
Dacă fermierii mai mari își procurau singuri inputurile, aproximativ 45% dintre producătorii de sfeclă aflați în relație cu fabrica din Roman apelau la soluția prefinanțărilor din partea fabricii. În aceste condiții, vestea reducerii plajei prefinațărilor nu are cum să bucure. Ceea ce mai poate asigura Agrana Roman pentru fermieri se referă la serviciile de semănat și de recoltat - contra cost.

Fermierii speră în continuitate și în relații de parteneriat reciproc avantajoase, mai ales că unii dintre aceștia au realizat investiții importante în ferme, în special pe zona de mecanizare specifică obținerii sfeclei de zahăr - investiții în utilaje care nu mai pot fi folosite la alte culturi. Ce spun cultivatorii de sfeclă despre noile condiții de contractare, citiți în ediția viitoare a revistei Ferma.

 

CREȘTE SUPRAFAȚA CONTRACTATĂ
Pentru 2017, Agrana Roman are în program realizarea de contracte pentru o suprafață mai mare ocupată cu sfeclă de zahăr, față de anul 2016, respectiv suprafața să crească de la aproximativ 9500 ha, la 11.000 ha. Proiecția pentru orizontul 2018-2020 este ca suprafața să fie stabilizată la circa 12 mii de hectare, în aria Moldovei, plus județul Covasna, unde Agrana Roman susține producția de sfeclă pe aproximativ 500 ha.


Articol publicat in revista Ferma nr. 3 (186) din 15-28 februarie 2017

Vizualizat: 2338 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?