Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

SCDA Brăila la 65 de ani - prezenţă activă în Câmpia Bărăganului de Nord

Publicat: 10 iulie 2019 - 00:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu 65 de ani, în 1953, lua fiinţă SCDA Brăila sub denumirea de Staţiunea Experimentală Agricolă Brăila. Cum investiţiile au putut fi demarate mai târziu, 1954 a fost vehiculat ca prim an al existenţei actualei unităţi.

Staţiunea ocupă o poziţie strategică la interferenţa a trei zone geografice cu condiţii ecologice specifice: Muntenia în estul Câmpiei Române (judeţele Ialomiţa, Brăila, Buzău), sudul Moldovei (Galaţi şi Vrancea) şi nordul Dobrogei (judetul Tulcea).
Ţinta cercetărilor a fost valorificarea resurselor de fond funciar din zona adiacentă, diverse şi variabile, cu posibilitatea extrapolării rezultatelor, având în vedere: cele peste 250.000 ha cu soluri sărăturate (circa 40% din suprafaţa existentă în ţară); cele peste 500.000 ha cu potenţial de sărăturare (41%); circa 118.000 ha terenuri nisipoase (30%) şi peste 1.200.000 ha cu terenuri amenajate pentru irigaţii şi desecări (40%).
Aceste aspecte au determinat strategia ştiinţifică a SCDA Brăila, care s-a impus de-a lungul timpului ca o unitate publică de cercetare-dezvoltare cu atribuţii zonale, cu un profil complex în domeniul agriculturii ameliorative, horticulturii, creşterii animalelor şi protecţiei ecosistemelor agricole.

Aniversare SCDA Braila_b

O pondere însemnată a fondului biologic semincer
Obiectivele generale ale activităţii staţiunii sunt: cercetarea aplicativă; dezvoltarea tehnologică şi inovarea; producerea, multiplicarea şi comercializarea de seminţe şi a materialului săditor; transferul tehnologic al rezultatelor cercetării; instruirea profesională; servicii de consultanţă şi expertiză; editarea de publicaţii; relaţii ştiinţifice internaţionale; activităţi de cooperare sau de asociere cu alte instituţii, organizaţii şi operatori economici din ţară şi din străinătate.
“SCDA asigură o pondere însemnată a fondului biologic semincer din verigi superioare pentru zona de influenţă, şi anume: grâu pentru circa 9.000 ha/an, permiţând o multiplicare piramidală pentru încă circa 90.000 ha; orz şi orzoaică pentru semănatul pe o suprafaţă de circa 3.000 ha/an, permiţând extinderea în marea producţie a seminţei multiplicate pe circa 30.000 ha/an. La porumb, unitatea noastră a asigurat semănatul unei suprafeţe de circa 11.000 ha/an, la soia pentru circa 3.500 ha/an, iar la floarea-soarelui staţiunea poate asigura circa 6.000 ha/an. Staţia de condiţionare procesează materialul semincer propriu, circa 5.200 t/an şi poate oferi şi prestări servicii la terţi pentru circa 6.700 t/an”, ne-a declarat Marcel Bularda, directorul SCDA Brăila.

Patrimoniu funciar de peste 2.800 hectare
SCDA Brăila are în administrare o suprafaţă de 2.815,25 ha (din care 1.090,98 ha amplasate pe Terasa Brăilei şi 1724,27 ha în IMB), destinată activităţii de cercetare (308,18 ha) şi dezvoltare (2.507,07 ha), amenajată pentru irigaţii prin aspersiune, cu staţii de punere sub presiune, apa fiind pompată din Dunăre. Pe aceste terenuri produc seminţe din categorii biologice superioare şi furaje pentru animale, exploatarea făcându-se în comun cu firme private pe bază de contracte de asociere în participaţiune.
Personalul staţiunii numără 71 de salariaţi, din care 30 activează la sectorul de cercetare, 27 la dezvoltare şi 14 la administrativ.
Evoluţia patrimoniului funciar evidenţiază o diminuare a suprafeţei cu 62,27 ha în anul 2004 din cauza aplicării Legii nr. 1/2000, o diminuare cu 131,58 ha în 2007 în urma preluării de la ADS a unei suprafeţe mai mici. În 2011, prin Legea nr. 257/2011 au mai fost predate către Institutul de Meteorologie, staţia Meteo Brăila, şi către locatari, 0,89 ha.

Marcel Bularda_b

Investiţii de peste 1,7 milioane de lei
În ultima perioadă, SCDA Brăila şi-a ameliorat situaţia financiară a sectorului de cercetare prin accesarea a patru proiecte sectoriale ADER şi vizează noi surse de finanţare din programele de cercetare viitoare.
Pentru îmbunătăţirea activităţii de cercetare au cumpărat o serie de utilaje agricole, precum tractoare, combinatoare, pluguri, instalaţii de irigat, motocositoare, instalaţie de erbicidat, freză agricolă, nivelator cu laser, motopompă de transvazat apa, grapă cu discuri etc.
În ultimii cinci ani, investiţiile în cercetare au depăşit 1.732.991 lei. Totodată, staţiunea este interesată de dotarea corespunzătoare a laboratoarelor tehnice, având în vedere şi susţinerea acţiunii de atestare a unităţii.
În ultimii 17 ani, SCDA Brăila a zonat în Câmpia Bărăganului de Nord şi a produs sămânţă pentru şapte soiuri de orz, patru soiuri de orzoaică de primăvară, 13 soiuri de grâu, două soiuri de triticale, două soiuri de orez, şapte hibrizi de porumb, cinci soiuri de soia, unul de floarea-soarelui, un soi fasole şi două de lucernă.
De asemenea, staţiunea a produs 485,392 tone sămânţă de orez, Din păcate, firmele orizicole sub patronat străin sunt interesate să folosească sămânţă din soiuri străine.
În anul 2018, cantitatea totală de seminţe comerciale (B şi C1) a fost de 3.043 tone. De asemenea, SCDA Brăila a elaborat elemente tehnologice şi tehnologii ameliorative şi culturale în următoarele domenii: ameliorarea şi valorificarea solurilor sărăturate, agrofitotehnia culturilor pe soluri zonale şi azonale în Câmpia Română de Nord-Est, lucrări de îmbunătăţiri funciare şi ecologie şi protecţia mediului.

A făcut faţă unei perioade extrem de dificilă
Deficitul înregistrat în 2018 a fost urmarea faptului că unitatea a fost nevoită să plătească impozit pe profit pentru realizările din anii 2016 şi 2017, precum şi o sumă către APIA, reprezentând subvenţie încasată pe nedrept în 2015, după cum a considerat instanţa de judecată. “SCDA Brăila a parcurs o perioadă extrem de dificilă, cu probleme şi greutăţi care au afectat rezultatele economice ale unităţii. Pentru redresarea acestei situaţii, s-au derulat mai multe tipuri de măsuri, în urma cărora staţiunea a reuşit să depăşească greutăţile tehnice şi economice cu care s-a confruntat. Staţiunea şi-a păstrat în cea mai mare parte fondul funciar, depăşind sincopa din anul 2013 când a rămas fără teren, ajungând să fie la această dată unitatea cu cea mai mare suprafaţă din reţeaua ASAS. S-a restructurat permanent şi a reuşit să evite ruşinea de a nu putea lucra pământul din administrare, prin încheierea unor contracte de asociere în participaţiune. De asemenea, am reuşit să ne achităm datoriile către stat prin soluţii şi eforturi proprii, fiind la zi cu toate obligaţiile faţă de furnizori şi de salariaţi”, a susţinut directorul staţiunii.
Evenimentul aniversar, desfăşurat în ziua de 10 mai 2019, îl vom relata în numărul viitor al revistei Ferma.

 


SCDA BRĂILA RĂSPUNDE CERINŢELOR UNEI AGRICULTURI PERFORMANTE
Foarte mulţi producători agricoli interesaţi să-şi eficientizeze activitatea s-au format în spiritul aprecierii cercetării, al documentării permanente, apelând fără rezerve la rezultatele de cercetare, iar SC Agricost SRL, care a beneficiat ani la rând de rezultatele obţinute de staţiunea Brăila în Câmpul experimental IMB, şi-a înfiinţat şi dezvoltat propria activitate de testare a soiurilor, hibrizilor, produselor şi inputurilor.
De asemenea, SCDA Brăila este o unitate de cercetare-dezvoltare reprezentativă la nivel zonal şi naţional, care a răspuns cu soluţii fundamentate ştiinţific la principalele cerinţe de dezvoltare ale agriculturii din zona Bărăganului de Nord, oferind cantităţi însemnate de seminţe din verigi superioare ca element tehnologic de bază într-o agricultură modernă şi performantă şi cu tehnologii de lucru adaptate cadrului pedoclimatic al zonei judeţului Brăila.
“Activând în judeţul Brăila, recunoscut pentru realizările din domeniul agricol, respectiv, judeţul cu cea mai mare suprafaţă din ţară cultivată cu sămânţă, judeţul cu cea mai mare suprafaţă amenajată la irigat şi irigată efectiv, judeţul cu cea mai întinsă suprafaţă amenajată şi exploatată orizicol, judeţul în care activează cea mai mare exploataţie agricolă din Europa, se poate aprecia că SCDA Brăila prin activitatea şi rezultatele obţinute a răspuns şi răspunde din ce în ce mai bine cerinţelor unei agriculturi performante şi durabile”, a concluzionat Marcel Bularda.

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 10/237 (ediţia 1-14 iunie 2019)

 

Vizualizat: 198 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?