BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Satul românesc are viitor!

Publicat: 04 iulie 2019 - 14:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Început în urmă cu un an, proiectul revistei Ferma “Viitor pentru sate” este un demers jurnalistic unic şi chiar necesar în presa de specialitate din România.

Între obiectivele specifice, se regăsesc: dezvoltarea interesului pentru creaţia populară; reafirmarea importanţei valorilor perene ale spiritualităţii; prezentarea provocărilor şi problemelor reale cu care se confruntă satul românesc astăzi (migraţia populaţiei, situaţia economică precară); identificarea unor soluţii practice de revigorare a vieţii sociale şi culturale şi de promovare a tradiţiilor şi valorilor satului românesc în faţa fenomenelor de secularizare şi globalizare de azi; elogierea unor întreprinzători de succes, dezvoltarea afacerilor de familie.

Explorarea universului rural cu mijloacele presei moderne este evidentă (reportaje şi interviuri, reportaje video, filmări profesionale (inclusiv cu drona) iar subiectul, destul de generos. Satul românesc este vatra în care s-a plămădit, păstrat şi promovat conştiinţa naţională şi s-a cultivat virtuţile poporului român: hărnicia, dărnicia şi ospitalitatea.
“Elogiu satului românesc”, sub acest titlu scriitorul şi filozoful Lucian Blaga rostea în 1937 în aula Academiei Române discursul de recepţie academic, în care dezvolta metafora “veşnicia s-a născut la sat”, argumentând că satul românesc este “singura prezenţă vie încă, deşi nemuritoare, deşi aşa de terestră, este unanimul nostrum înaintaş fără nume”. Iar în “Sufletul satului”, acelaşi poet scria: “Copilo, pune-ţi mânile pe genunchii mei. / Eu cred că veşnicia s-a născut la sat. / Aici orice gând e mai încet, / şi inima-ţi zvâcneşte mai rar, / ca şi cum nu ţi-ar bate în piept, / ci adânc în pământ undeva”.
Am luat şi eu parte la acest proiect în judeţul Vrancea, în care am încercat să intrăm în inimitatea satului românesc, să-i cunoaştem mai bine locuitorii, dar mai ales perspectivele de viitor.

Aşadar, ţăranul iubeşte pământul, mai precis ţarina şi ţara, de care se simte strâns legat existenţial, pentru că pământul îi oferă hrană, dar şi pentru că pământul este loc în care se odihnesc osemintele strămoşilor. El consideră munca un mijloc de a-şi spiritualiza existenţa; munca şi rugăciunea se împletesc natural şi firesc iar cultivarea pământului este adesea însoţită de acte ritualice, precum binecuvântarea holdelor, a semănatului, a fântânilor sau a primelor roade ale pământului.
Din nefericire, în ultimele decenii satul românesc tradiţional a traversat o gravă criză spirituală şi materială. Astăzi, se pare că este răstignit între idealizarea nostalgică şi abandonarea practică, între identitatea tradiţională şi supravieţuirea precară.

Ca o observaţie, aşezările din apropierea oraşelor sunt mai puţin depopulate, iar măsurile financiare luate de stat în ultimii ani pentru revigorarea agriculturii româneşti creează ceva speranţe pentru tinerii din mediul rural. În ultima vreme, odată cu noile măsuri ale PNDR se simt unele schimbări fundamentale în funcţie de nevoile reale ale satului românesc, punându-se accent pe anumite domenii prioritare. Principalele direcţii avute în vedere vizează modernizarea şi creşterea viabilităţii exploataţiilor agricole, încurajarea instalării tinerilor fermieri, dezvoltarea şi modernizarea infrastructurii rurale, promovarea creării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural, în sectorul agricol, dar şi neagricol.
Astfel, concluzia este una singură: Satul românesc are viitor! În numerele viitoare ale revistei Ferma vom argumenta această concluzie cu mijloacele noastre publicistice!

Marian MUŞAT

Vizualizat: 638 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?