Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Sărbătoarea mărului”, la Tigveni

Publicat: 10 decembrie 2009 - 14:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Zilele comunei, aniversarea a 481 de ani de la prima atestare documentară, Sfântul Dumitru, şi, nu în ultimul rând, „Sărbătoarea mărului”, toate aceste manifestări au avut loc în comuna argeşeană Tigveni, în perioada 25-28 octombrie 2009.

Click pe poza pentru galerie!

Localitatea Tigveni face mare cinste locuitorilor şi edililor ei, deoarece a fost prima comună electrificată şi cu reţea de alimentare cu apă din România şi prima comună din Regat care a avut darac de lână, şcoală, dispensar, gater şi trotuare, modernizarea făcându-se în urmă cu 70 de ani, cu sprijinul prefectului de atunci al Capitalei, generalul Gabriel Marinescu, fiu al comunei.

Edilii au organizat o expoziţie de fructe, cu toate soiurile de măr culese din plantaţii de pe raza comunei, iar 50 de gospodine au pregătit, după reţete tradiţionale, o plăcintă de mere cu lungimea de 14 metri, şi sarmale din belşug.

Ediţia din acest an a „Festivalului mărului” s-a „stins” cu „Focul lui Sumedru”, un obicei care încheie simbolic ciclul lucrărilor agricole în pomicultură, „prin arderea crengilor uscate, bolnave şi pline de omizi, precum şi frunzele acide care modifică Ph-ul solului”, spune primarul comunei, Doru Dumitru Slătineanu.


Pomicultura - o îndeletnicire cu tradiţie

Păstrători ai tradiţiei, oamenii cu respect pentru muncă şi faţă de roadele pământului, locuitorii din Tigveni au sărbătorit rodul unei activităţi care reprezintă cel mai bine agricultura practicată în zonă: mărul. „Am legat această sărbătoare a mărului de manifestările Zilelor Comunei, tocmai pentru a face cunoscută zona şi potenţialul pomicol al acesteia, cu scopul de a găsi posibilităţi de valorificare a producţiilor de măr, obţinute în zonă”, ne-a spus primarul comunei.

Pomicultura este principala activitate agricolă a locuitorilor de aici, şi se cultivă preponderent măr şi prun. La nivelul comunei, suprafaţa plantaţiilor pomicole depăşeşte o mie de hectare, însă doar jumătate din acestea sunt lucrate şi îngrijite corespunzător.

„Părerea mea este că, după bazinul pomicol de pe Valea Dâmboviţei, Valea Topologului ocupă locul doi, în ceea ce priveşte pomicultura. Spre deosebire de prun, mărul are o extindere mai mare, iar anual se obţin producţii de zeci de mii de tone.

Oamenii sunt vrednici, pricepuţi, iar soiurile de mere existente în zonă sunt foarte gustoase şi apreciate. Din păcate, nu există o stabilitate pe piaţă privind valorificarea produselor, iar preţul fructelor a scăzut atât de mult, încât producătorii, în special cei ai merelor pentru industrializare, nu le mai culeg.

Cheltuielile pentru culegerea fructelor nu acoperă nici transportul şi deocamdată nu am găsit o modalitate de desfacere a mărfurilor care să fie avantajoasă şi pentru producători. Este nevoie ca statul să acorde subvenţii pe produs”, spune primarul Dumitru Slătineanu.

Totuşi, o valorificare bună a fructelor se face pe piaţa liberă, în mari oraşe precum Sibiu, Deva, Craiova, Slatina, Drobeta-Turnu Severin sau Bucureşti.

Vizualizat: 882 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Tigveni
|
02. 23, 2010. Tuesday 11:28
Intradevar nu trebuie uitate marile personalitati ale Romaniei plecate din Tigveni: Ionel Bratianu, Gabriel Marinescu si Nicolae Marinescu. Dar de ce dupa ei nimeni nu a mai fost cunoscut? v-ati intrebat. Raspunsul e ca desi mai sunt putine valori in Tigveni acelea nu sunt sustinute. Marii nostri politicieni din ziua de azi nu sustin valorile sustin prostia cu interes pur electoral.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?