Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Roadele toamnei, strânse la Târgul AgroBihor 2011

Publicat: 26 septembrie 2011 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La începutul lunii septembrie, în al treilea an consecutiv, bihorenii au sărbătorit bogăţia recoltei de toamnă în cadrul unuia dintre cele mai mari evenimente de agricultură din judeţ - “AgroBihor 2011”

Click pe poza pentru galerie!

Spaţiul expoziţional din Parcarea Era Shopping Oradea, cu o suprafaţă de 10.000 mp, a fost împărţit în două terase, una amenajată, pe de o parte cu standuri pentru crescătorii de animale şi pe de alta, pentru producătorii şi distribuitorii de utilaje agricole.

Cealaltă jumătate a fost rezervată producătorilor tradiţionali şi altor categorii de producători agricoli - legumicultori, pomicultori, apicultori, floricultori, viticultori, care au îmbogăţit oferta târgului cu produse proaspete obţinute din recoltele bogate ale acestui an.

 

Încă o ediţie reuşită

La a doua ediţie, organizatorii, Consiliul Judeţean şi Camera Agricolă Bihor, au avut satisfacţia dublării numărului de expozanţi, iar anul acesta numărul participanţilor a continuat să crească, îndeosebi pe partea de utilaje agricole şi în domeniul creşterii animalelor, cu speciile ovine şi caprine, cabaline, bovine, păsări şi animale mici cu blană. “La solicitarea crescătorilor de animale am fost nevoiţi să extindem spaţiile.

Numai la ovine avem zece standuri, într-o boxă grupând animale din mai multe ferme. În sectorul utilajelor agricole, din cei zece expozanţi, patru sunt la prima participare. Am menţinut şi firmele din Ungaria, prezente prin dealerii lor din România. Astfel, oferta în materie de tehnică agricolă a crescut.

Şi pentru ca fermierii să cunoască toate posibilităţile şi modalităţile de finanţare la achiziţionarea utilajelor agricole, am adus şi reprezentanţi ai instituţiilor bancare”, ne-a declarat Francisc Marius Ştefan (foto), director executiv al Camerei Agricole Bihor.

Dacă în prima zi, 2 septembrie a.c., vizitatorii s-au cam lăsat aşteptaţi, sâmbătă şi duminică au fost două zile pline, iar evenimentul s-a închis cu un număr total de vizitatori de aproape 15.000.

 

Sectorul legume-fructe, foarte bine reprezentat

Ca şi anul trecut, cei mai numeroşi expozanţi au fost cei din sectorul legume-fructe, aproape o sută la număr. “În Bihor avem trei bazine legumicole importante, cu foarte mulţi fermieri pricepuţi: Avram Iancu - Ciumeghiu, apoi Finiş - Remetea, în zona Beiuşului, şi al treilea, în partea de Nord, cu localităţile Valea lui Mihai, Diosig şi Săcuieni.

Noi îi sprijinim în accesarea de fonduri europene, să întocmească proiecte pe diferite măsuri de sprijin. Având această relaţie directă bazată pe reciprocitate, ei ne ajută la rândul lor prin participarea la astfel de evenimente, care sperăm să fie benefice pentru ei, să-i putem promova, iar ei să aibă un câştig material de aici”, a mai spus Francisc Marius Ştefan.

Calitatea produselor este fără îndoială superioară mărfurilor de import - tot mai prezente pe pieţele agroalimentare şi în pieţele de gross. Producătorii bihoreni au dovedit că recoltele lor sunt atractive atât prin aspect, cât şi prin gustul autentic şi caracteristic fiecărei specii.

“Avem toate categoriile de produse, variate ca specii, soiuri şi hibrizi, de la roşia de umplut, un soi vechi românesc foarte solicitat de restaurante, până la vânăta albă, olandeză, soiul Tanga, oarecum superioară vinetelor negre atât prin gust cât şi prin cantitatea de seminţe mai redusă în miez”, ne-a spus Mariana Vaida (foto), producător de legume şi inginer consultant al Centrului Local de Asistenţă Agricolă Finiş.

Aceasta a atras atenţia asupra calităţii mărfurilor, produse în condiţii aproape biologice, comparativ cu preţurile mici la valorificare.

“În producţie, mergem mai mult pe combaterea biologică a dăunătorilor, folosind anumite insecte şi plante, sau bondari pentru polenizare, iar la fertilizare preferăm îngrăşământul organic. Acum soiurile şi hibrizii sunt din ce în ce mai productivi, însă de la o anumită producţie în sus, nu mai simţi că mănânci roşie.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care s-a ajuns, în prezent, la supraproducţie, şi, în consecinţă, la scăderea preţurilor la legume. Anul trecut roşia se vindea cu 2-3 lei/kg, acum o dăm cu 1 leu pe piaţă şi chiar cu 0,5 lei”, a adăugat Mariana Vaida.

Târgul AgroBihor a fost punctul de plecare pentru deschiderea, în incinta supermarketului, a unui magazin permanent cu produse tradiţionale, inaugurat la începutul acestui an la cererea, nu doar a producătorilor, ci şi a vizitatorilor orădeni, consumatori fideli ai produselor agricole locale.

Vizualizat: 471 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!