Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Revoluţia minimum-tillage

Publicat: 18 iunie 2017 - 01:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prelucrarea solului printr-o singură trecere este direcţia spre care se îndreaptă tot mai mulţi fermieri români, iar această tendinţă s-a putut observa şi la AgriPlanta - RomAgroTec, în cadrul demonstraţiilor în câmp susţinute de marii producători şi importatori de echipamente agricole care operează pe piaţa noastră. Astfel, în platforma de la Fundulea au putut fi observate în acţiune 18 agregate, însumând 108 metri lăţime de lucru.

Şi dacă discutăm despre conservarea resurselor, despre păstrarea apei în sol şi transformarea resturilor vegetale în materie organică, atunci vorbim despre maşini adaptate pentru un minim de lucrări şi semănat direct. Mewi, de pildă, a adus în câmpul de demonstraţii echipamente care se pretează unor astfel de tehnologii. Horsch Focus 6TD este o semănătoare de cereale, cu 6 m lăţime de lucru. În spatele buncărului dublu compartimentat, cu o capacitate de 5.000 de litri, se află 20 de gheare Terra Grip III cu brăzdare Low Disturbance pentru fertilizare, dispuse pe două rânduri, o baterie de discuri pentru nivelare, sistem de tasare de tip paker cu roţi, 20 de brăzdare de semănat şi role de tasare pentru fiecare brăzdar. Sistemul pentru fertilizare şi semănat este pneumatic, iar suflanta e antrenată hidraulic. De asemenea, maşina este dotată cu un sistem de monitorizare a înfundării tuburilor, senzori de control şi frânare pneumatică. Viteza de lucru recomandată este între 6 şi 10 km/h. Dar când în faţă ai un Fendt 1050 Vario (Power Plus), cel mai mare tractor compact din lume, aşa cum s-a întâmplat la Fundulea, tracţiunea nu mai este o problemă.
La fel de spectaculoasă a fost şi apariţia şenilatului Challenger MT 875 E, alături de cultivatorul Horsch Tiger 5 MT, soluţia ideală pentru prelucrarea minimum-till. Având o lăţime de lucru de 4,8 m, acest utilaj lucrează la o adâncime de până la 35 cm. Prelucrarea solului se face cu ajutorul celor 24 de discuri şi 22 de gheare dispuse pe două rânduri, iar pentru nivelare dispune de o baterie cu discuri şi de un tăvălug. În funcţie de configuraţie, necesarul de putere porneşte de la 280 CP şi poate ajunge până la 400 CP.

Revoluţia minimum-tillageClick pe poza pentru galerie!

Titan Machinery, prestaţie la înălţime
După ce şi-au invitat colaboratorii la înălţime, oferindu-le o masă la 50 de metri deasupra solului şi o panoramă superbă asupra expoziţiei, reprezentanţii Titan Machinery au prezentat în zona de demonstraţii cultivatorul TopDown produs de Väderstad, ataşat unui tracor Case IH Magnum 380 CVX, model care tocmai ce stabilise un nou record mondial la semănarea porumbului, cu semănătoarea de precizie Tempo L16, o minune a tehnicii agricole, expusă în premieră la AgriPlanta-RomAgroTec. Referitor la TopDown, trebuie spus că este echipat cu discuri crenelate, cuţite tip daltă şi un disc de nivelare. Acest utilaj taie cantităţi mari de resturi vegetale rămase în urma recoltării şi le amestecă uniform în solul cultivat. Poate lucra superficial sau până la 40 cm adâncime, în oricare din cazuri creând un pat germinativ dintr-o singură trecere, ceea ce salvează timp şi combustibil. Practic, este proiectat să „felieze” întreaga suprafaţă a solului, să amestece resturile vegetale şi să afâneze la adâncime, într-o singură trecere. Discurile conice din oţel special suedez realizează o prelucrare optimă a terenului la viteze între 12 şi 15 km/h, iar tăvălugul mare şi greu reconsolidează eficient solul până la adâncimea de lucru.

Semănarea directă a cerealelor, cu productivitate mare
NHR Agropartners a venit în câmpul de demonstraţii cu tractoarele de mari dimensiuni Deutz-Fahr 9340, de 340 CP, un utilaj de prelucrat solul şi o semănătoare, ambele de la firma Pöttinger. Terradisc 6001 este o grapă cu discuri, tractată, având lăţimea de lucru de 6 m (în timpul transportului - 2,8 m) şi o greutate de 5210 kg. Organele active sunt alcătuite din 48 de discuri crestate, montate pe două rânduri, degete de nivelare şi un tăvălug tip cuţit. Pregătirea patului germinativ se realizează la o adâncime de 3-12 cm.
A urmat apoi testul cu semănătoarea Terrasem C6, având lăţimea de lucru de 6 metri şi un buncăr pentru seminţe cu o capacitate de 4.000 de litri. Aceasta este echipată cu o grapă cu discuri pe două rânduri, o bară cu degete de nivelare şi 48 de brăzdare de tip dublu disc. De asemenea, are un şasiu unic cu roţi de tasare, putând fi utilizată atât pentru semănatul în mulci cât şi convenţional. Dintr-o singură trecere, Terrasem asigură pregătirea patului germinativ, compactarea, semănarea şi tasarea seminţelor. În plus, este dotată cu un sistem de operare inteligent.

Prelucrare minimă a patului germinativ
Două prestaţii a avut şi Maschio Gaspardo. Mai întâi cu Terremoto, un cultivator cu ancore, având lăţimea de lucru de 4 m, utilaj proiectat să încorporeze resturile vegetale în stratul de suprafaţă şi să efectueze prelucrarea minimă a patului germinativ. Pentru multe culturi cu biomasă redusă (cum ar fi soia) sau cu eficienţă bună la exploatarea solului (grâu şi alte cereale), acest tip de prelucrare a solului poate fi, adesea, mai mult decât eficient. Adâncimea de lucru redusă (până la 25 cm) oferă multe beneficii economice şi agronomice, respectiv o productivitate crescută, costuri de funcţionare reduse şi un control al răspândirii buruienilor. Totodată, prin încorporarea superficială a resturilor de cultură se asigură descompunerea miriştii şi o disponibilitate mai mare a substanţelor nutritive pentru dezvoltarea culturii. Terremoto are nevoie de un tractor de cel puţin 200 CP, în funcţie de tipul de sol în care se operează, viteza de lucru fiind între 8 şi 12 km/h.
Al doilea utilaj testat de Maschio Gaspardo anul acesta la AgriPlanta-RomAgroTec a fost scarificatorul Pinocchio, cu lăţimea de lucru de 2,5 m. Acesta este echipat cu cinci elemente active ce lucrează la o adâncime maximă de 45 cm. Ancorele sunt prevăzute cu un sistem de siguranţă cu bolţ de forfecare. Este dotat cu spărgător de brazdă reversibil, iar pentru finisarea şi nivelarea solului există în partea din spate un rulou cu gheare dublu reglabil. Acest scarificator sfărâmă straturile compacte, îmbunătăţeşte aerisirea solului şi limitează scurgerile, fapt ce ajută la reţinerea umidităţii în sol. Înclinaţia ancorei a fost proiectată pentru o mai bună penetrare chiar şi în cele mai dure terenuri, în timp ce garda mare la sol şi distanţa dintre ancore asigură fluxul perfect al reziduurilor. Pinocchio lasă în urma sa o suprafaţă netedă, care va avea nevoie de o singură trecere în primăvara următoare. Este excelent pentru sistemul de monocultură a porumbului.

Cultivare superficială
Desfăşurarea de forţe nu putea fi completă fără aportul IPSO Agricultură, care a propus spre testare două agregate, în spatele unor tractoare John Deere de putere mare. Performer 6000 produs de Kuhn este un cultivator versatil ce permite realizarea unei dezmiriştiri de calitate dintr-o singură trecere, acţionând pe o lăţime de lucru de 6 m. Modulele sale independente, reglabile hidraulic din cabină, permit adaptarea imediată la condiţiile din câmp. Cele două rânduri de discuri taie şi amestecă intensiv paiele în stratul superior de sol, după care vin patru rânduri de gheare pentru o mixare la adâncime sau decompactare. Discurile de nivelare sunt reglabile în permanenţă, putându-se adapta condiţiilor de câmp în orice moment, iar tăvălugul greu din spate asigură o consolidare excepţională. Profilul său crenelat şi diametrul foarte mare (700 mm) îi permite o rotaţie foarte bună, chiar şi în condiţii de umiditate.
Cel de-al doilea echipament pe care echipa IPSO l-a prezentat fermierilor în zona demo a fost grapa cu discuri Atlas HO 5000 de la Bednar, un utilaj cu o construcţie robustă, creată pentru prelucrarea miriştii până la o adâncime de 18 cm. Aceasta poate procesa cantităţi mari de resturi vegetale după recoltare, chiar şi în solurile tari şi uscate.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) (15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 630 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?