Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

RĂSPÂNDEȘTE FASOLEA: un experiment despre ştiinţă, cu participarea cetăţenilor

Publicat: 22 februarie 2022 - 11:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău și Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava sunt unităţi partenere în proiectul internațional Intelligent Collections of Food Legumes Genetic Resources for European Agrofood Systems INCREASE, finanțat în cadrul Horizon 2020.

INCREASE testează o abordare descentralizată a conservării resurselor genetice, inclusiv prin derularea unui experiment cu participarea largă a cetățenilor, pentru a promova biodiversitatea agricolă în Europa.

 

Cine se poate implica și cum?


Pe scurt, oricine. Aveţi nevoie doar de motivaţie, o gradină, o terasă, un balcon sau doar de un pervaz şi câteva ghivece. Experimentul include evaluarea potențialului și a diversității a peste 1000 de varietăți locale de fasole comună, mostrele originale fiind colectate din câmpurile/grădinile fermierilor. În acest fel se realizează  evaluarea însușirilor varietăților de fasole în condiții locale de creștere, ceea ce oferă informații privind capacitatea de adaptare la diferite condiții de mediu, cât şi informaţii preţioase referitoare la preferințele consumatorilor din diferite regiuni pentru anumite varietăți de fasole cu formă, culoare și gust specific.

Pentru a asigura posibilitatea implicării extinse, a fost creată o aplicație, INCREASE CSA, care este disponibilă  în mai multe limbi, inclusiv  în limba română.

Aplicația INCREASE CSA (din AppStore sau Google Play Store, informații pe www.pulsesincrease.eu/ro/experiment/app sau www.pulsesincrease.eu/ro/media/clips) este elementul central pentru succesul experimentului. Accesul este absolut gratuit şi asigură participarea în experiment.

 

Poster-CREȘTE-primul_bIată ce veți face, ca parte a experimentului


1. primiți un pachet cu câteva varietăți diferite de fasole;

2. semănați și îngrijiți plantele de fasole, conform instrucțiunilor date;

3. urmăriți toate etapele de creștere a fasolei, colectați și înregistrați informații despre aceasta, folosind o aplicație dedicată și special dezvoltată;

4. sugerați sfaturi și cele mai bune practici, sub formă de text, imagini și videoclipuri, care ar putea ajuta alți participanți, prin intermediul aplicației dedicate;

5. recoltați semințele și:

reproduceți semințele pentru anii următori (vom distribui semințele, o singură dată, fiecărui cetățean, dar inițiativa științifică a cetățenilor se va desfășura pe parcursul a patru ani).

oferiți semințe pentru schimb către alți cetățeni (folosind un protocol dezvoltat împreună cu FAO)

gătiți-le și gustați-le!

trimiteți evaluarea și rețetele, care vor fi incluse în „Mii de rețete tradiționale și inovatoare de gătit fasole” publicate pe site-ul INCREASE.

Înscrierile sunt prevăzute până la 15 martie 2022!

 

România, parte din proiect


România participă la acest amplu proiect internațional, alături de alte 26 de entităţi de cercetare, universităţi, bănci de gene, societăţă, asociaţii şi organizaţii din 18 țări din  Europa, America de Sud, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, India.

”Importanţa proiectului este dată de concentarea pe specii leguminoase alimentare: năut, fasole comună, linte și lupin, atât de valoroase în întreg lanţul agroalimentar, dar mai ales  de deschiderea totală către societate, către oricine dorește să se implice, începând de la institute de cercetare și oameni de știință, până la cultivatori ori pasionați de grădinărit, indiferent de vârstă", spune Dr. Creola Brezeanu, cercetător științific în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău.

Vizualizat: 1309 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Ilie Popescu are o singură preferinţă - John Deere

Astăzi, grupul de firme Olt Piess deţine nu mai puţin de 13 tractoare, 9 combine şi două sprayere autopropulsate pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, toate marca John Deere. „Avem trei tractoare mari, de aproape 600 CP, două pe şenile şi altul pe roţi, dar articulat. Ele sunt folosite evident la lucrările grele. Spre exemplu, anul acesta, pentru că ne-au permis condiţiile din câmp, am arat în jur de 70% din suprafaţă. O dată la trei ani am observat că trebuie să întoarcem brazda”

„John Deere m-a convins prin fiabilitatea echipamentelor. Dar la fel de importantă a fost şi relaţia cu IPSO Agricultură. Ne respectăm reciproc şi atunci e normal să fim mulţumiţi de acest parteneriat. În zona noastră există şi o echipă de service foarte bună” - ILIE POPESCU, administrator Olt Piess SRL

Hectarul.ro - Un hectar de soluții pentru casa, grădina și ferma ta! Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?