Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău și Banca de Resurse Genetice Vegetale Suceava sunt unităţi partenere în proiectul internațional Intelligent Collections of Food Legumes Genetic Resources for European Agrofood Systems INCREASE, finanțat în cadrul Horizon 2020.
INCREASE testează o abordare descentralizată a conservării resurselor genetice, inclusiv prin derularea unui experiment cu participarea largă a cetățenilor, pentru a promova biodiversitatea agricolă în Europa.
Pe scurt, oricine. Aveţi nevoie doar de motivaţie, o gradină, o terasă, un balcon sau doar de un pervaz şi câteva ghivece. Experimentul include evaluarea potențialului și a diversității a peste 1000 de varietăți locale de fasole comună, mostrele originale fiind colectate din câmpurile/grădinile fermierilor. În acest fel se realizează evaluarea însușirilor varietăților de fasole în condiții locale de creștere, ceea ce oferă informații privind capacitatea de adaptare la diferite condiții de mediu, cât şi informaţii preţioase referitoare la preferințele consumatorilor din diferite regiuni pentru anumite varietăți de fasole cu formă, culoare și gust specific.
Pentru a asigura posibilitatea implicării extinse, a fost creată o aplicație, INCREASE CSA, care este disponibilă în mai multe limbi, inclusiv în limba română.
Aplicația INCREASE CSA (din AppStore sau Google Play Store, informații pe www.pulsesincrease.eu/ro/experiment/app sau www.pulsesincrease.eu/ro/media/clips) este elementul central pentru succesul experimentului. Accesul este absolut gratuit şi asigură participarea în experiment.
1. primiți un pachet cu câteva varietăți diferite de fasole;
2. semănați și îngrijiți plantele de fasole, conform instrucțiunilor date;
3. urmăriți toate etapele de creștere a fasolei, colectați și înregistrați informații despre aceasta, folosind o aplicație dedicată și special dezvoltată;
4. sugerați sfaturi și cele mai bune practici, sub formă de text, imagini și videoclipuri, care ar putea ajuta alți participanți, prin intermediul aplicației dedicate;
5. recoltați semințele și:
• reproduceți semințele pentru anii următori (vom distribui semințele, o singură dată, fiecărui cetățean, dar inițiativa științifică a cetățenilor se va desfășura pe parcursul a patru ani).
• oferiți semințe pentru schimb către alți cetățeni (folosind un protocol dezvoltat împreună cu FAO)
• gătiți-le și gustați-le!
• trimiteți evaluarea și rețetele, care vor fi incluse în „Mii de rețete tradiționale și inovatoare de gătit fasole” publicate pe site-ul INCREASE.
Înscrierile sunt prevăzute până la 15 martie 2022!
România participă la acest amplu proiect internațional, alături de alte 26 de entităţi de cercetare, universităţi, bănci de gene, societăţă, asociaţii şi organizaţii din 18 țări din Europa, America de Sud, Statele Unite ale Americii, Canada, Rusia, India.
”Importanţa proiectului este dată de concentarea pe specii leguminoase alimentare: năut, fasole comună, linte și lupin, atât de valoroase în întreg lanţul agroalimentar, dar mai ales de deschiderea totală către societate, către oricine dorește să se implice, începând de la institute de cercetare și oameni de știință, până la cultivatori ori pasionați de grădinărit, indiferent de vârstă", spune Dr. Creola Brezeanu, cercetător științific în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură Bacău.