Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Poem - gama vinurilor roşii baricate Bucium Iaşi

Publicat: 13 iunie 2017 - 01:19
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La Casa ”Bolta Rece” din Iaşi - locaţie cu o vechime de peste 230 de ani, care parcă şi astăzi păstrează ecourile întâlnirilor marilor noştri poeţi şi prozatori, precum I. Creangă, M. Eminescu, G. Topârceanu, Păstorel Teodoreanu etc., SC Agroindustriala Bucium SA Iaşi şi-a prezentat cea mai nouă gamă de vinuri.

Gama Poem, lansată în ziua de 16 mai a.c., include trei vinuri roşii baricate - sortimentele Fetească Neagră, cupajul Cabernet Sauvignon şi Merlot, precum şi un cuvee din Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Merlot. Toate cele trei sortimente de vinuri baricate sunt prezentate într-o formă deosebită, cu etichete de lemn, tăiate manual cu laserul, sticlele fiind ceruite.

Poem - gama vinurilor roÅŸii baricate Bucium IaÅŸiClick pe poza pentru galerie!

Licori tinere, obţinute printr-o tehnică specială de vinificaţie
Compania Bucium 1949, cu o tradiţie de peste 60 de ani în producţia de vinuri liniştite, vinuri spumante şi spumoase, dar şi rachiuri naturale, a adus în atenţia publică cele trei sortimente de vinuri produse în ediţie limitată şi care beneficiază de o tehnică specială de vinificaţie.
Gama Poem se adresează atât cunoscătorilor, cât şi celor care doresc să se bucure de vinurile înnobilate prin maturare în baricuri şi obţinute la Bucium. ”Am dorit să apelăm cât s-a putut de mult la resurse româneşti. Am ţinut în mod deosebit să fie inclus soiul Fetească Neagră, care este un soi local - născut la Uricani, la marginea oraşului Iaşi. Mi-am dorit enorm să scot un vin bun din acest soi, fiind vorba despre soiul meu de suflet. Fiecare baric în care vinul a fost maturat este din lemn de stejar românesc. Cât despre celelalte două sortimente, pot spune că am ţinut cont şi de cerinţele de pe piaţă, apelând şi la soiuri roşii din alte părţi. Astfel, am realizat două cupaje deosebite din soiurile Cabernet Sauvignon şi Merlot - o contopire specială între două soiuri cu personalităţi distincte -, respectiv un cuvee perfect echilibrat între Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon şi Merlot. Chiar dacă este vorba despre vinuri tinere, unii putând spune că ar fi trebuit să stea mai mult la maturare/ învechire la sticlă, noi am îndrăznit să scoatem pe piaţă aceste trei vinuri roşii baricate, din gama Poem, inclusiv datorită faptului că zona din care au fost recoltaţi strugurii prezintă un climat aparte şi permite obţinerea unor vinuri mai blânde, care pot fi introduse pe piaţă mai timpuriu decât altele. Sunt trei vinuri obţinute din struguri recoltaţi în anul 2015, perioada de maturare la baric fiind de doar şase luni de zile”, explica Florin Vararu, oenolog la Agroindustriala Bucium.

Maturarea la baric - tehnologia vinurilor selecte
Folosirea baricului în tehnologia de obţinere a unui vin reprezintă, de fapt, un element care plasează acel produs în categoria vinurilor speciale, care se adresează unei clase selective de consumatori. ”Aţi observat că Agroindustriala Bucium Iaşi deţine un portofoliu cu peste o sută de produse şi puteţi să vă întrebaţi la ce bun crearea a încă trei produse. Ei bine, aceste trei vinuri sunt altceva decât ceea ce putem servi în mod obişnuit. De fapt, elementul care a contribuit decisiv la obţinerea calităţii înalte a vinurilor este acest baric introdus în tehnologie (...)
Nu se poate răspunde la întrebarea dacă merită sau nu merită să obţii un asemenea vin mai scump, decât după ce guşti vinul. Atunci, sigur răspunsul va fi că merită. Oricum, aceasta este una dintre explicaţiile pentru cei care se întreabă de ce sunt unele vinuri mai scumpe. Motivele ţin de tehnologie, dar şi de prezentare - fiindcă, un asemenea vin nu îl poţi plasa în orice fel de sticlă. Şi tot aşa, până se ajunge ca unele vinuri să fie din categoria celor selecte. Este respectul producătorului faţă de vin, pe toată linia. Este şi cazul acestei noi game, Poem”, menţiona Valeriu V. Cotea, preşedinte al Comisiei de Oenologie din cadrul O.I.V.
Atestată documentar încă din anul 1469, atunci când domnitorul Ştefan cel Mare dona Mitropoliei din Suceava o suprafaţă cu viţă de vie din dealul Socola, Podgoria Bucium Iaşi este una dintre cele mai importante din zona Moldovei.

 Dorin Onofrasi

Dorin Onofraşi, director general al SC Agroindustriala Bucium SA Iaşi: ”Gama de vinuri baricate Poem a apărut după doi ani de muncă şi de speranţe. Practic, este rezultatul firesc al preocupării de a îmbogăţi portofoliul şi de a diversifica produsele Bucium SA Iaşi. Ne-am propus ca o dată la doi ani să prezentăm noi produse. În urmă cu doi ani şi câteva luni am lansat gama de vinuri Fresca”.


BARICUL FACE VINUL BUN ŞI SCUMP
Valeriu V. Cotea: “Din punct de vedere economic, un asemenea baric - butoi mic, cu o influenţă deosebită asupra vinului- costă aproximativ 600 de euro. Capacitatea sa este de 225 l, putând fi îmbuteliate aproximativ 300 de sticle de 0,75 litri de vin. Un calcul sumar arată că doar această alegere de maturare a vinului la baric creşte preţul cu aproximativ doi euro/sticlă”.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 991 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Pavel Iovăneasă: Ne dorim să omologăm Breaza!

Imagini din cadrul expoziţiei şi târgului de ovine "BREAZA - Regina Ţurcanelor". Realizările, greutăţile şi dorinţele membrilor Asociaţiei Crescătorilor de Oi "Retezatul-Haţeg" ne-au fost expuse de către Pavel Iovăneasă, preşedintele Asociației.

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?