Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Pecica: Praznicul de Pită Nouă

Publicat: 14 octombrie 2010 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Timp de trei zile, în perioada 20-22 august, pe platoul pieţei agroalimentare din Pecica a fost mare sărbătoare, aşa cum se întâmplă în fiecare an în luna august în acest oraş.

Click pe poza pentru galerie!

Praznicul de Pită Nouă de la Pecica i-a adus laolaltă pe producătorii agricoli arădeni, autorităţile locale şi judeţene şi pe toţi pecicanii la cea mai importantă manifestare culturală a localităţii arădene.

Din cele mai vechi timpuri, locuitorii Pecicăi cinstesc aşa cum se cuvine grâul şi pâinea din recolta noului an, prilej cu care, în luna august, locuitorii oraşului se reunesc pentru o sărbătoare specială destinată pâinii pecicane.

Ediţia din acest an a debutat cu o premieră, „Ziua fermierului pecican”, în semn de preţuire adusă celui care lucrează pământul. „Am dorit să aducem un omagiu ţăranului român, cel care transpiră pentru producerea grâului şi pentru producerea pâinii şi am organizat o zi specială a fermierului pecican, care în anul acesta a fost foarte bine primită, chiar dacă prezenţa fermierilor n-a fost atât de mare, deoarece agricultorii sunt plecaţi în concediu în această perioadă, între cele două campanii agricole”, ne-a explicat Marinela Petran (foto), şef Serviciu Comunitar de Cadastru şi Agricultură din cadrul Primăriei Oraşului Pecica.

Peste 40 de producători s-au prezentat cu produse tradiţionale proaspete, la loc de cinste fiind cele de panificaţie, în frunte cu Pita „boanfă” de Pecica, cu produse lactate, cu fructe şi legume, cereale, flori etc. Alţi expozanţi au adus seminţe, îngrăşăminte, erbicide, maşini şi utilaje agricole etc., la expoziţia agricolă din cadrul Zilei fermierului pecican.

Alte premiere pentru această ediţie a Praznicului de pită nouă au fost Expoziţia de bunătăţi din bucătăria bunicii, denumit „Ca la mama acasă”, precum şi prezenţa în spectacolul folcloric a vechilului ansamblu „Păstrătorii tradiţiei” cu un montaj al „Obiceiului de pită nouă”, spectacol prezentat în urmă cu 30 de ani în Franţa de renumitul ansamblu.

Vizualizat: 665 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?