Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PÂINEA obţinută din NOUA RECOLTĂ, sărbătorită la Pecica - ARAD

Publicat: 23 august 2017 - 11:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PÂINEA DE PECICA LA ZI DE SĂRBĂTOARE! Pentru prima oară în ultimii ani, Pita de Pecica, marcă înregistrată cunoscută în întreaga ţară, a fost sfinţită nu doar de preoţi, dar şi din cer, pe întreaga durată a festivităţii plouând mocnit.

Locuitorii din oraşul arădean sărbătoresc în fiecare an după Adormirea Maicii Domnului pâinea cea nouă timp de aproape o săptămână, la Praznicul de Pită Nouă.

pita-de-pecica-1_b

Cea mai veche şi mai cunoscută sărbătoare a pecicanilor a fost cinstită şi în acest an aşa cum se cuvine de Primăria Oraşului Pecica, Consiliul Local şi Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean Arad.
„Ne-am adunat şi ne-am rugat Lui Dumnezeu cu inima recunoscătoare pentru că şi în acest an ne-a ocrotit de dezastrele naturale care s-au produs în alte zone ale ţării şi ne-a dat o recoltă din care să ne putem pregăti pâinea cea de toate zilele. Pecica este cunoscută în toată ţara, dar şi peste hotare, pentru brandul local, pâinea, produs pe care noi îl cinstim aşa cum se cuvine, chiar dacă pentru alţii poate însemna un produs alimentar banal. Noi, pecicanii, ştim de câtă muncă şi hărnicie este nevoie ca din pământ să răsară grâul, iar din spicele aurii să facem pita bună, gustoasă şi săţioasă. Vă doresc ca pâinea cea nouă să ne ajungă tuturor până la recolta următoare” , a spus primarul oraşului, Petru Antal, după ceremonia de sfinţire oficiată preoţi.

sfintire-paine1_b

La eveniment a fost prezent ministrul Economiei, Mihai Fifor, deputaţii arădeni Dorel Căprar, Adrian Todor şi Faragó Péter, prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, alături de consilieri judeţeni şi municipali din Arad şi consilieri locali pecicani.
Conform tradiţiei, după ceremonie, oficialităţile au oferit publicului din pâinile sfinţite, fiind împărţite peste o sută de kilograme, transportate în Piaţa Regele Mihai I cu o căruţă.
Praznicul de Pită Nouă 2017 a început încă de miercuri, cu lansarea monografiei literare „Condeie pecicane” scrisă de profesoara Camelia Chifor, iar joi seara publicul a fost invitat la spectacol de teatru „Trei F.M.I.” prezentat de actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Spectacolul de vineri, cu folclor şi muzică uşoară, a fost dedicat publicului maghiar, peste 30% din populaţia oraşului aparţinând acestei minorităţi.
Sâmbătă dimineaţa a început concursul de gătit la ceaun găzduit de Ferma de Bivoli. Echipele locale şi participanţii din Battonya, Domaszék (Ungaria) şi Curtici au pregătit mâncăruri delicioase din carne de bivol. Seara a avut loc un program artistic cu dansuri moderne, zumba şi multă muzică, Andreea Bănică oferind un concert reuşit, urmat de bal stradal.

sedinta-pecica_b

Duminică la ora 11 a început şedinţa festivă a Consiliului Local Pecica. Continuând tradiţia ultimilor ani, cu această ocazie au fost decernate mai multe titluri pentru pecicani cu merite deosebite.
Copii „iuţi” de picior au plecat acasă cu câte un premiu viu de la concursul de prins purcei organizat după-masa în Parcul Sfânta Treime.
Programul folcloric de duminică seara a cuprins dansuri populare sârbeşti şi româneşti şi s-a încheiat cu recitalul soliştilor Cornel Borza şi Simona Costin, urmat de focuri de artificii.

Vizualizat: 535 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?