Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

PÂINEA obţinută din NOUA RECOLTĂ, sărbătorită la Pecica - ARAD

Publicat: 23 august 2017 - 11:13
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PÂINEA DE PECICA LA ZI DE SĂRBĂTOARE! Pentru prima oară în ultimii ani, Pita de Pecica, marcă înregistrată cunoscută în întreaga ţară, a fost sfinţită nu doar de preoţi, dar şi din cer, pe întreaga durată a festivităţii plouând mocnit.

Locuitorii din oraşul arădean sărbătoresc în fiecare an după Adormirea Maicii Domnului pâinea cea nouă timp de aproape o săptămână, la Praznicul de Pită Nouă.

pita-de-pecica-1_b

Cea mai veche şi mai cunoscută sărbătoare a pecicanilor a fost cinstită şi în acest an aşa cum se cuvine de Primăria Oraşului Pecica, Consiliul Local şi Casa de Cultură „Doru Ioan Petescu”, cu sprijinul Centrului Cultural Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean Arad.
„Ne-am adunat şi ne-am rugat Lui Dumnezeu cu inima recunoscătoare pentru că şi în acest an ne-a ocrotit de dezastrele naturale care s-au produs în alte zone ale ţării şi ne-a dat o recoltă din care să ne putem pregăti pâinea cea de toate zilele. Pecica este cunoscută în toată ţara, dar şi peste hotare, pentru brandul local, pâinea, produs pe care noi îl cinstim aşa cum se cuvine, chiar dacă pentru alţii poate însemna un produs alimentar banal. Noi, pecicanii, ştim de câtă muncă şi hărnicie este nevoie ca din pământ să răsară grâul, iar din spicele aurii să facem pita bună, gustoasă şi săţioasă. Vă doresc ca pâinea cea nouă să ne ajungă tuturor până la recolta următoare” , a spus primarul oraşului, Petru Antal, după ceremonia de sfinţire oficiată preoţi.

sfintire-paine1_b

La eveniment a fost prezent ministrul Economiei, Mihai Fifor, deputaţii arădeni Dorel Căprar, Adrian Todor şi Faragó Péter, prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea, alături de consilieri judeţeni şi municipali din Arad şi consilieri locali pecicani.
Conform tradiţiei, după ceremonie, oficialităţile au oferit publicului din pâinile sfinţite, fiind împărţite peste o sută de kilograme, transportate în Piaţa Regele Mihai I cu o căruţă.
Praznicul de Pită Nouă 2017 a început încă de miercuri, cu lansarea monografiei literare „Condeie pecicane” scrisă de profesoara Camelia Chifor, iar joi seara publicul a fost invitat la spectacol de teatru „Trei F.M.I.” prezentat de actori ai Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad.

Spectacolul de vineri, cu folclor şi muzică uşoară, a fost dedicat publicului maghiar, peste 30% din populaţia oraşului aparţinând acestei minorităţi.
Sâmbătă dimineaţa a început concursul de gătit la ceaun găzduit de Ferma de Bivoli. Echipele locale şi participanţii din Battonya, Domaszék (Ungaria) şi Curtici au pregătit mâncăruri delicioase din carne de bivol. Seara a avut loc un program artistic cu dansuri moderne, zumba şi multă muzică, Andreea Bănică oferind un concert reuşit, urmat de bal stradal.

sedinta-pecica_b

Duminică la ora 11 a început şedinţa festivă a Consiliului Local Pecica. Continuând tradiţia ultimilor ani, cu această ocazie au fost decernate mai multe titluri pentru pecicani cu merite deosebite.
Copii „iuţi” de picior au plecat acasă cu câte un premiu viu de la concursul de prins purcei organizat după-masa în Parcul Sfânta Treime.
Programul folcloric de duminică seara a cuprins dansuri populare sârbeşti şi româneşti şi s-a încheiat cu recitalul soliştilor Cornel Borza şi Simona Costin, urmat de focuri de artificii.

Vizualizat: 426 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Tomit Agri Macchine, colaborare cu Great Plains Trelleborg ţine pasul cu noile provocări din agricultură
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?