Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Omagiul ASAS pentru seniorii horticulturii româneşti

Publicat: 17 ianuarie 2023 - 16:29
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Conform unui obicei devenit tradiţional, la sfârşitul lunii decembrie, Societatea Română de Horticultură, împreună cu Academia de ştiinţe Agricole şi Silvice, au adus un omagiu seniorilor horticulturii româneşti. 

În cadrul evenimentului, desfăşurat în Aula Magna a ASAS, au fost omagiaţi, cu ocazia împlinirii vârstei de 85 de ani, Olguţa Ghiuţă, Mihai Iancu, Petre Eremia şi Nicolae Vameşu.
Un omagiu li s-a adus şi Alexandrinei Hăţişi şi lui Mihail Costache, Mihail Mareş, Dumitru Lovin şi Ferenc Szabo, care au devenit octogenari.

  • Doamna Olguţa Ghiţă s-a ocupat timp de mai mulţi ani, după ce a îndeplinit alte funcţii, coordonatoarea programelor de cercetări din institutele şi staţiunile subordonate Direcţiei Generale Economice a Horticulturii, precum şi de baza materială a celor 27 de licee horticole din întreaga ţară.
  • Alexandrina Hăţişi a dus o viaţă printre flori. Cea mai mare parte a activităţii sale s-a desfăşurat la Institutul de Legumicultură şi Horticultură. De-a lungul carierei sale a omologat zece soiuri de lalele, patru soiuri de Aster, mai multe de Zinia, precum şi unul de margarete.
  • Mihai Iancu este cel mai cunoscut specialist în amelioraţii horticole. Cea mai mare parte a activităţii şi-a desfăşurat-o la Institutul de Cercetări pentru Pomicultură, Piteşti, Mărăcineni. A fost autor sau coautor a 12 cărţi şi 152 de lucrări ştiinţifice.
  • Numele lui Nicolae Vameşu se leagă de dezvoltarea viticulturii din zona Buzăului. Timp de aproape 40 de ani, fie ca şef de secţie şi apoi director al IVV Buzău, fie consilier la „SC Bachus SA Buzău” s-a dedicat culturii viţei de vie din zonă.
  • Marcel Mihail Costache este autorul a 12 cărţi de specialitate şi peste 170 de studii dedicate protecţiei plantelor. Deţine opt certificate de inventator pentru soiuri noi şi hibrizi cu rezistenţă la diferiţi patogeni.
  • Mihail Călin Mareş este unul dintre cei mai reputaţi cercetători români în domeniul culturii florilor şi a plantelor dendrologice de la noi din ţară.
  • Dumitru Lovin a fost inginer-şef al Staţiunii pentru Cercetări pentru Pomicultură Vâlcea şi, apoi, director al Complexului de Seminţe Rm.Vâlcea. A devenit apoi şi Director General al Direcţiei Generale pentru Agricultură şi Industria Alimentară Vâlcea. Este bine-cunoscut şi pentru activitatea sa ca fotbalist la echipe de primă mână.
  • Ferenc Mihaly Szabo a profesat la început ca învăţător, înainte de a începe studiul Horticulturii. După câţiva ani de lucru la Codlea, s-a reîntors în Satu Mare, localitatea natală, unde s-a dedicat multiplicării materialului săditor pentru flori. Pasiunea sa a fost valorificată pentru amenajarea parcurilor şi a spaţiilor verzi din localitate, timp de mai multe decenii.

octogenarii asas_b

În numele cititorilor, adăugăm şi noi urările noastre de bine estor slujitori ai horticulturii din România!

 

 

Vizualizat: 865 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?