Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Olanda sprijină modernizarea educaţiei agricole din România

Publicat: 30 decembrie 2019 - 11:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Olanda şi România au lansat în cadrul Indagra, parteneriatul pentru educaţia agricolă - un proiect pe cinci ani care îşi propune să contribuie la modernizarea liceelor de profil, cu sprijinul instituţiilor de învăţământ olandeze.

“Ne bucurăm să fim alături de instituţii de învăţământ din Olanda şi România pentru a da startul acţiunilor de cooperare în domeniul educaţiei agricole. Aşa cum se spune, când mergi singur, ajungi mai repede, dar când mergem împreună, ajungem departe! Suntem convinşi că drumul nostru va fi unul de succes şi că putem învăţa multe unii de la alţii”, a declarat Floor Boselie-Abbenhuis, Director în Ministerul Agriculturii, Naturii şi Calităţii Alimentelor din Olanda.
Discuţiile dintre Guvernele celor două state despre o astfel de colaborare au demarat încă din anul 2018 în contextul iniţiativelor de colaboare bilaterală derulate în sectoarele horticultură, pomicultură şi zootehnie. În perioada 3-6 septembrie 2019, o delegaţie formată din reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ româneşti, ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltării Rurale şi cel al Educaţiei Naţionale a vizitat Olanda, pentru a se familiariza cu sistemul de educaţie agricolă olandez. Partenerilor români le-a fost prezentat modul în care sistemul public de învăţământ, alături de comunitatea de agri-business şi de guvern, contribuie la profesionalismul sectorului agro-alimentar olandez. Accentul a fost pus pe pregătirea practică a elevilor şi pe implicarea companiilor private în procesul de educaţie. Aceste două elemente vor fi preluate alături de alte idei inovatoare, pentru a fi implementate şi în liceele agricole din România, în cadrul parteneriatului.
“Ministerul Agriculturii este foarte implicat în procesul de relansare a învăţământului liceal agricol. Suntem deschişi cooperării şi apreciem în mod deosebit iniţiativa colegilor din Olanda”, a spus Maricel Floricel Dima, fost Secretar de Stat în MADR.

Olanda sprijină modernizarea educaţiei agricole din România_b

Cooperare şi pentru dezvoltarea agriculturii circulare
Agricultura circulară este un concept care are la bază optimizarea procesului de producţie, astfel încât acesta să devină sustenabil, prietenos cu mediul înconjurător şi să minimizeze risipa de materie primă. Altfel spus, producem mai mult, folosind mai puţine resurse, încurajââând în acelaşi timp reciclarea şi refolosirea.
Olanda, unul dintre liderii mondiali în agricultură, şi-a propus ca, până în 2030, sistemul său agricol să devină, în totalitate, circular. Pentru a-şi atinge acest obiectiv, va colabora cu toţi partenerii săi internaţionali, inclusiv România.
În acest context, ambasada Olandei la Bucureşti a lansat un concurs de idei pentru proiecte de economie circulară în domeniul agro-alimentar - The Circular Agriculture Challenge. Scopul acestei provocări este de a identifica idei creative şi de a stimula aplicarea lor în practică, prin parteneriate bilaterale.

Olanda sprijină modernizarea educaţiei agricole din România_b

“Suntem extrem de fericiţi că putem lansa astăzi această provocare, pentru a inspira şi a ne lăsa inspiraţi la rândul nostru de generaţia tânără din România. Sperăm ca un număr cât mai mare de studenţi să accepte această provocare. Sunt convins că juriul nostru format din specialişti români şi olandezi şi avându-l ca preşedinte de onoare pe E.S. Roelof van Ees, ambasadorul Olandei la Bucureşti, va avea o sarcină extrem de dificilă”, a declarat Arie Veldhuizen, Consilier Agricol al Ambasadei Olandei în România.
Studenţii români la facultăţile de profil, precum şi cei pasionaţi de acest subiect sunt aşteptaţi să se înscrie la circulareconomy@bdgroup.ro. Câştigătorul concursului va fi anunţat la începutul anului viitor şi va primi şansa să îşi pună proiectul în practică.

Nicoleta AMARANDEI
PR Account Manager
TUDOR Communication

 


Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 305 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?