Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Oficial, Costel Vînătoru este directorul Băncii de Gene şi Resurse Vegetale Buzău

Publicat: 11 mai 2022 - 09:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începând cu data de 10 mai a.c., acad. dr. ing. Costel Vînătoru este numit oficial în funcţia de director al Băncii de Gene şi Resurse Vegetale (BGRV) Buzău, în urma câştigării concursului susţinut la Ministerul Agriculturii.

„Marea surpriză şi bucuria neţărmurită au venit din partea Primăriei care a predat cu titlu gratuit o suprafaţă de 10 hectare de teren necesar regenerării şi multiplicării seminţelor. Acest lucru reprezintă paşi pas importanţi în asigurarea independenţei instituţiei nou înfiinţate, în sensul în care nu va mai fi nevoită să apeleze la alte unităţi din ţară pentru această activitate, dar şi în obţinerea acreditării internaţionale”, ne-a declarat titularul BGRV.   

De asemenea, pe terenul primit vor fi amplasate câmpuri de experienţe (în acest scop mai există 1,5 ha lângă sediul Băncii) şi vor fi montate trei laboratorare: de verificare a stării de sănătate a seminţelor, de ameliorare resurselor vegetale şi de regenerare şi multiplicare a seminţelor.

rasaduri banca de gene_b 

Participare naţională şi internaţională cu lucrări ştiinţifice

 

Uşor-uşor Banca de Gene şi Resurse Vegetale Buzău prinde avânt şi ... personalitate! Cercetătorii sunt acreditaţi şi recunoscuţi în domeniu, iar în perioada următoare se va completa schema de personal (până la 30 de angajaţi) cu încă 11 posturi.

De asemenea, a fost utilat cu aparatură de ultimă generaţie încă un laborator (care a şi primit o donaţie din Argentina – o celulă cu atmosferă controlată pentru păstrarea seminţelor) şi se lucrează la elaborarea caietului de sarcini pentru clădirea cea nouă...

banca degene buzau_b

„De asemenea, pe partea de cercetare am reuşit să fim prezenţi la simpozioanele de la USAMV Cluj şi Bucureşti cu două şi, respectiv şase lucrări ştiinţifice. Şi ceea ce este mai important este că ne-au fost acceptate patru lucrări ştiinţifice la Congresul Mondial de Horticultură de la Angers (Franţa) din vară, vorbim de prima participare a Băncii la acest nivel, unde vrem să facem o foarte bună impresie”, a precizat Costel Vînătoru, primul titular al BGRV Buzău.

Demn de menţionat este că oamenii de ştiinţă ai Bancii de Resurse Genetice Vegetale Buzău au înscris în Catalogul oficial al soiurilor de plante din România şi omologat mai multe specii de legume, cum ar fi: usturoi, salată, mazăre, tomate, bob şi spanac.

 c vînătoru banca de gene_b

Banca va gestiona un tezaur vegetal de o valoarea inestimabilă

 

Dincolo de acest fapt important este că instituţia a început să primească resurse genetice vegetale din ţară şi străinătate. Pasionat până peste poate de munca sa, Costel Vînătoru îşi aduce încetul-cu încetul colecţia valoroasă de peste 15.000 de specii legumicole principale: tomate, ardei, vinete, fasole, ceapă, varză, castraveţi... tot ce se cultivă în sistem tradiţional, la care se adaugă şi plantele vechi cultivate odată în ţara noastră: busuioc, ştir, bob, chimen, bame, lobodă, leuştean, nap.

„Din 1986 am realizat un parteneriat cu Patriarhia Română (în special cu Episcopia Buzăului şi Vrancei) în cadrul căruia am fost ajutat ca în cadrul schiturilor şi mănăstirilor să realizez loturi experimentale de multiplicare şi de conservare a seminţelor tradiţionale. Pot spune că am găsit plante din flora spontană, plante endemice, valoroase pentru domeniul nostru, cum ar fi varietăţi de morcov sălbatic sau două specii de lalele, (pestriţă şi galbenă), varietăţi unice în lume în Pădurea Parc (180 ha), unde este poziţionată Banca. România este ţara cu cea mai bogată biodiversitate din Europa, dar, din păcate, până acum nu are pus la adăpost acest impresionant tezaur vegetal, acest patrimoniu de o valoarea inestimabilă”, a concluzionat cu amărăciune directorul BGRV.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1202 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?