Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Metode inovative de promovare a produselor agro-alimentare ieșene

Publicat: 28 octombrie 2022 - 12:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În județul Iași, producătorii locali de produse agro-alimentare au identificat noi căi de prezentare și de valorificare a bunătăților pe care le obțin, respectiv inițierea/implicarea în activități publice realizate în colaborare cu parteneri din împrejurimi. 

Se consideră că, astfel, se poate interacționa direct cu beneficiarii și se pot face cunoscute atât produsele, cât și specificul zonei de obținere a alimentelor, precum și istoria locurilor. Un asemenea eveniment s-a desfășurat în ziua de sâmbătă, 10 septembrie 2022, la Baza sportivă din comuna Bălțați, județul Iași, sub genericul ”Clacă pe toloacă”.

produs agricol de iasi 01_b

”Clacă pe toloacă este festivalul organizat de Grupul de Acțiune Locală Microregiunea Belcesti Focuri, în parteneriat cu Asociația Rural Development Research Platform Iași. Este prima comună din teritoriul GAL Microregiunea Belcești Focuri, județul Iași, care a găzduit un asemenea eveniment. Vom continua acțiunea și în alte localităţi, pentru a crea ocazia să cunoaștem specificul zonelor, prin interacțiuni directe cu localnicii din cele opt comune componente ale GAL-ului, respectiv Bălțați, Belcești, Coarnele Caprei, Erbiceni, Fântânele, Focuri, Scobinți și Sirețel, iar in noua strategie de dezvoltare locală ni s-a alăturat şi orașul Hârlău. Participanții sunt invitați să asculte câteva momente muzicale susținute de artişti locali, copiii participând la o serie de ateliere educative. La Bălțați, de exemplu, s-a pătruns în fascinanta lume a albinelor cu Ferma Apicola BIO Prisaca Moldova, au fost Povesti moldovenești cu și despre papanași cu Frau Ulman, mesagerul de la Magazia Morăriţei, Magia Tăițeilor cu Laura Grădinaru de la Tăiţei Grădinărești-Paste cu gust și s-au confecționat "bomboane" din ingrediente locale de la Ulei Zorian si Stupina BIO Taina Vie, zbenguindu-se împreună Andirino, imaginând personaje de basm”, arăta Sebastian Brumă, Președinte al Asociației Rural Development Research Platform Iași.

Un alt obiectiv important al GAL Microregiunea Belcesti –Focuri, județul Iași, este acela de a promova produsele aglimentare cu specific local, între care se numără turta cu julfă, preparată tradițional după rețetele bunicilor cu folosirea seminței de canepă bătută in piuă ori plăcinte poale-n brâu preparate de gospodinele satului.

produs agricol de iasi 02_b

”Am îmbinat gastronomia cu arta și istoria, în cadrul acestui proiect. La Bălțați, a putut fi admirată expoziția de pictură naivă a artistului local Gheorghe Ciobanu sau s-a putut sculpta în lemn sau modela lut cu sculptorul Narcis Straton, om al comunei Erbiceni. Fiind în apropiere, Stațiunea de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură de la Sârca a delectat participanții cu fructe proaspete, iar cei de la VEERA au parfumat atmosfera cu mirosul fin al florilor de lavandă, în timp ce Carmangeria cu Gust a pregătit un ceaun cu produse tradiționale, atestate. Participanţi la clacă au fost şi Ignis Vultus, asociație înființată in 2018 de un grup de tineri pasionați de domeniul reconstituirii istorice. Acum, aceștia răspândesc această pasiune fiind prima asociație de reconstituire medievală din Iași ce susține autenticitatea istorică. Împreună cu ei, copii au participat la activități precum demonstrații de tir cu arcul, voinicii au reconstituit lupte între cavalerii medievali și au asistat la o prezentare tehnică de luptă. Festivalul s-a încheiat cu proiectarea filmului „QR4ALL”, în care se prezintă și se promovează teritoriul GAL Microregiunea Belcești-Focuri, județul Iași”, preciza Sebastian Brumă.

La microfon Sebastian Bruma_b

Proiectul QR4ALL este un proiect de cooperare între nouă Grupuri de Acțiune Locală, finanțat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale coordonat de GAL Colinele Iașilor. Obiectivul general al acestui proiect îl constituie stimularea turismului prin identificarea și valorificarea obiectivelor locale din teritoriile GAL-urilor partenere, utilizând metode inovative și interactive. ”Se dorește ca până la finalul proiectului să se realizeze o aplicație software interactivă, cu elemente QR, care să centralizeze informațiile privind obiectivele turistice identificate, gastronomia locală, să conțină o hartă interactivă și trasee turistice, inclusiv ciclotrasee. Un element de noutate pe care proiectul QR4ALL îl propune ca rezultat este adresarea către persoanele cu deficiențe de vedere și auz. În cadrul proiectului, se va realiza un ghid turistic, cu elemente QR, adaptat persoanelor cu astfel de deficiențe, ghid care va fi publicat și pe site-ul proiectului, iar filmele realizate sunt traduse mimico-gestual”, menționa specialistul ieșean.

produs agricol de iasi 03_b

Cum nu este de ajuns ca obiectivele cu potențial turistic să fie identificate, catalogate și prezentate doar virtual publicului prin intermediul aplicației software și a ghidului turistic, proiectul propune experiențe în teritoriu, în spațiul rural din toate cele nouă GAL-uri partenere, prin organizarea de ture demonstrative pe traseele cartate, utilizând bicicletele sau ATV-urile achiziționate prin proiect.

În fiecare GAL se va organiza câte un festival de promovare a obiceiurilor, tradițiilor, resurselor turistice, meșteșugurilor, a producătorilor locali și nu în ultimul rând a rezultatelor proiectului QR4ALL.

produs agricol de iasi 04_b

”Până în acest moment, în colaborare cu Asociația Iași Travel, au fost colectate informații cu privire la obiectivele turistice din teritoriul GAL: monumente, biserici, personalități, persoane resursă care pot contribui la promovarea turistică a zonei prin povești, cântece la instrumente tradiționale, îndeletniciri, obiceiuri, rețete gastronomice străvechi și tradiționale. Obiectivele turistice identificate au constituit elemente centrale pentru realizarea unui film de prezentare a teritoriului GAL Microregiunea Belcești Focuri și a câte un film dedicat fiecărei comune componente. A fost organizat un atelier de fotografie unde au participat oameni din teritoriu care sub îndrumarea unui specialist in fotografie, le-au fost împărtășite informații de bază despre cum se face o fotografie – inclusiv, pentru etichetarea produselor agro-alimentare pe care le vând sub formă ambalată, despre ce înseamnă arta fotografică, cu exemple practice si teoretice, aceste ateliere finalizându-se cu un concurs. GAL Microregiunea Belcesti Focuri oferă premiul cel mare, ce consta într-un zbor cu parapanta in teritoriul GAL, zbor în tandem, alături de ZBOARĂ LA IASI, si această entitate fiind beneficiară a unui proiect finantat tot de GAL Microregiunea Belcesti Focuri, activitate de agrement inovativă si inedită ce se desfășoară in teritoriu. S-au achiziționat 10 biciclete mountain bike si 3 ATV-uri pentru realizarea și parcurgere traseelor turistice în teritoriul GAL, ATV-urile fiind destinate in special spre a fi utilizate persoanelor cu dizabilități”, mai puncta Sebastian Brumă.

Se are în vedere realizarea a 8 trasee cicloturistice, câte unul în fiecare comună din teritoriul GAL Microregiunea Belcesti-Focuri, județul Iași, obiectivele turistice identificate fiind puncte de reper pentru aceste trasee. Nu în ultimul rând, se dorește promovarea producătorilor locali și a gastronomiei zonei, motiv pentru care ciclotraseele vor trece și pe la poarta producătorilor. Turiștii au ocazia să cunoască teritoriul GAL Microregiunea Belcești Focuri, județul Iași, atât vizual cât și să deguste din produsele specifice locului.

Vizualizat: 958 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?