Concurs Ferma
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Meet the Food: la Sursă, la Raft şi în Farfurie

Publicat: 27 iulie 2019 - 00:40
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Prima ediţie a evenimentului „Meet the Food”, concept nou de eveniment în agricultură dezvoltat de Amazag, s-a desfăşurat pe 14 iunie a.c. la hotelul JW Marriott din Bucureşti.. Compus din trei paneluri de discuţie - La Sursă, La Raft şi în Farfurie -, Meet the Food a strâns la aceeaşi masă fermieri, reprezentanţi ai companiilor producătoare de inputuri agricole, distribuitori, producători şi procesatori de alimente, retaileri moderni şi tradiţionali, lanţuri de restaurante, bucătari celebri, livratori şi vloggeri.

 

Conform unui studiu realizat de Amazag, 97 la sută dintre români consideră că mâncarea reprezintă unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii, alături de familie şi sănătate. "Dacă în trecut mâncarea era despre cantitate şi preţ, consumatorul de azi vrea să ştie de unde vine hrana şi cât de bine îi face sănătăţii sale. Azi, mâncarea este despre date, plecând de la agricultura digitală, până la blockchain-ul din producţie sau retail", a declarat Laurenţiu Asimionesei, fondator Amazag şi moderatorul discuţiilor.

dulceataClick pe poza pentru galerie!

Nu respecţi parametrii de calitate, nu vinzi!
Fermierul Nicolae Sitaru atrăgea atenţia că mâncarea de azi este mult mai bună decât cea din perioada comunismului. „Lucrez din 1984 în agricultură şi oarecum ştiu cum au evoluat lucrurile şi ce punem noi pe farfurie. Cei care sunt mai în vârstă ştiu că din alimentară cumpăram Fraţii Petreuş, nişte pui vineţi. Erau vineţi din cauza tabletelor care erau băgate în ei. Prin anii ’80, din cauza unui ordin dat de Ceauşescu, furajele care intrau în hrana animalelor ajungeau să fie mucegăite şi de aici tot ce decurgea, că o mâncare proastă însemna medicamente şi tot aşa”, a declarat Sitaru. Potrivit acestuia, acum nu mai vezi pe nicăieri porumb sau grâu de proastă calitate care să fie vândut. Pentru că nu-l mai cumpără nimeni. „Când vine cineva să facă un contract cu mine, dacă în trecut erau două analize care se cereau, acum e o pagină întreagă de parametri pe care trebuie să-i respecţi. Şi dacă nu respecţi, nu vinzi. Grija noastră este să avem o calitate bună ca să putem vinde. Eu sunt fermier, dar cumpăr mâncare din supermarketul din oraşul meu. Sunt adeptul specializării. Nu vreau să facem de toate şi dacă ne pricepem, şi dacă nu ne pricepem”, consideră Nicolae Sitaru.
Agricultorul lucrează 3.000 de hectare în judeţul Ialomiţa şi are în fermă 35 de angajaţi.

Retailerii verifică marfa
Nicolae Sitaru spune că astăzi, fermierilor care livrează produse agricole la traderi sau pe rafturile magazinelor li se pretinde calitate. Şi nu doar atât. Retailerii care au contracte cu producătorii agricoli testează legumele şi fructele pentru a determina câte pesticide sunt în ele şi în ce concentraţie. Testele sunt foarte severe, spune Florin Petre, din comuna Gherghiţa, judeţul Prahova, participant la discuţii.
Fermierul are un contract cu retailerul Mega Image din anul 2015. Este principalul furnizor de vinete al magazinului. Dar Mega Image îi cumpără şi producţia de varză, de conopidă, dovlecei, cea de legume cultivate în câmp pe două hectare şi producţia de vinete, ardei şi roşii, cultivate în solarii pe 5500 mp. Anul trecut, spune producătorul din Prahova, a avut o producţie de invidiat la vinete, 13 kilograme pe plantă.

28% din producţia mondială de hrană se pierde în câmp
Astăzi, la nivel global, cam 28 la sută din producţie se pierde din cauza atacurilor de boli, dăunători şi buruieni. Europa stă mai bine, cu circa 14 la sută pierderi, dar Africa şi sudul Asiei au o pagubă de vreo 35%. Cu toate că utilizăm produse de protecţia plantelor, totuşi ne luptăm cu nişte inamici versatili şi agresivi care, cu siguranţă, concurează pentru resursa alimentară de care noi am avea nevoie. „Sunt studii care spun că dacă mâine s-ar renunţa la pesticidele sintetice - eu le numesc produse de uz fitosanitar, pentru că astea sunt medicamentele pentru plante -, în această situaţie, pierderile, în funcţie de cultură, s-ar cifra între 40 şi 80 la sută din producţie”, a spus Vasile Iosif, director general FMC Agro România.
Bucătarii celebri din România, reprezentanţi ai unor localuri de lux, care au participat la panelul în Farfurie, alături de fermieri, au spus că şi-ar dori să cumpere toată materia primă din bucătărie de la producătorii agricoli români. „Noi vrem să mâncăm împreună cu producătorii români”, a spus reprezentantul City Grill, chef Alex Petricean. Până şi cei mici au fost întrebaţi, pentru prima oară în cadrul unui eveniment, ce înseamnă pentru ei mâncarea. Micuţii au fost speakeri fără emoţii, spontani în răspunsuri.
Reprezentanţii Adama, Bayer, Nestle, Origin, Mega Image, Cris-Tim, takeaway.com, City Grill, chef Alex Petricean, Jamila Cuisine alături de fermieri importanţi şi asociaţii ale industriei, precum AIPROM sau AgroBiotechRom, au dezbătut cele mai importante provocări şi oportunităţi pe care le întâlnesc azi în ceea ce fac, pentru a ne aduce pe masă mâncare de calitate, în cantitatea necesară.


Nicolae Sitaru: „Mâncarea de azi este mult mai bună. Pe vremea comuniştilor cumpăram din alimentară Fraţii Petreuş, nişte pui vineţi de tablete”.

Florin Petre_b

Florin Petre: „Tu, ca fermier, trebuie să te gândeşti când ai stropit. Am 7 zile, am 10 zile, nu recoltez până nu trece remanenţa. Că-mi ia vânăta de acolo şi mă trezesc cu 10.000 de euro amendă. Strângi tu singur toate produsele pe care le-ai livrat magazinului şi plăteşti amenda. De aia şi legumele din Mega Image sunt sigure. Într-adevăr, preţul e mai mare”.


SCANDALUL LEGUMELOR CU PESTICIDE
În ultimul timp, s-a iscat un scandal legat de pesticide interzise cu care ar fi stropite roşiile, de exemplu pentru a forţa coacerea. Fermierii neagă această ipoteză. „Nu-i adevărat! Fermierul nostru, ţăranul ăla care lucrează rudimentar, nu stropeşte, pentru că astfel de substanţe sunt foarte scumpe. Ştiţi cât costă jumătate de litru de produs? 500 de lei! Păi, ăla poate nu scoate 500 de lei pe toată cultura lui. Cum naiba să dai 500 de lei pe un produs din ăsta?!”, ne-a declarat Florin Petre.
În aceeaşi ordine de idei, Vasile Iosif, director general FMC Agro România, speaker la primul panel, La Sursă, a spus că România este aproape pe ultimul loc din Europa la folosirea pesticidelor. „România încă utilizează foarte puţine pesticide. Suntem aproape pe ultimul loc în Uniunea Europeană. Conform statisticilor, UE utilizează în medie aproximativ 2 kg de substanţă activă de produse fitosanitare, pentru a ţine sub control bolile, dăunătorii şi buruienile pe un hectar de cultură. În Ungaria se utilizează 1,240 kg, iar România are doar 0,610 kg de produs substanţă activă/ha”, a afirmat Iosif.
Potrivit acestuia, România este singura ţară din Europa Centrală care produce erbicide sulfonilureice - o tehnologie de ultimă generaţie pe care numai ţările foarte dezvoltate o posedă. „Asta înseamnă produs comercial care se aplică pe hectar de la 10 grame la 50 de grame, cu o toxicitate mai mică decât sarea de bucătărie”, arăta Vasile Iosif.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 12/239 (ediţia 1-31 iulie 2019)

 

 

Vizualizat: 306 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!