BORO PR & Communication organizează anual forumul cu cea mai mare densitate de fermieri mari. Producători agricoli din nu mai puţin de 14 ţări şi 38 de judeţe din ţară. Fiecare cu propria poveste de succes.
A doua ediţie şi-a desfăşurat lucrările pe 9 noiembrie 2017, în Bucureşti, la hotelul Radisson Blue. Pe o vreme numai bună pentru discuţii despre actualul şi viitorul an agricol. Revista FERMA este partenerul media principal al acestui forum internaţional. Nici nu se putea altfel. Pentru că Forumul RALF este şi se vrea în continuare o platformă de dialog la cel mai înalt nivel agricol.
Ministrul agriculturii, Petre Daea, a deschis evenimentul cu un discurs nu prea lung. Cu un mesaj de salut şi respect pentru organizatori şi participanţi. A subliniat că nevoia de dialog este continuă, chiar şi după un an agricol foarte bun. Şi crede că acest aspect chiar ar trebui, cu ostentaţie, dezvoltat. A recomandat participanţilor să se aplece şi pe temele viitorului, cum ar fi schimbările climatice, înlocuirea generaţiilor de fermieri şi păstrarea biodiversităţii.
RALF - un eveniment complex şi cu totul deosebit
Cam acesta este concluzia fermierilor care au participat şi la prima ediţie a forumului. Dumitru Manole, administrator First Grain Amzacea, un fermier emblematic pentru agricultura dobrogeană, s-a declarat fericit că participă şi la a doua ediţie a forumului. A avut un an agricol bun, cu rezultate spectaculoase la soia ţinând cont că precipitaţiile au fost aproape inexistente. Vine la RALF „pentru că e un loc în care pot să culeg informaţii de ultimă oră şi să împărtăşesc din experienţa mea colegilor de breaslă”.
Vicepreşedintele LAPAR, Nicolae Sitaru, era aşezat pe acelaşi rând de bănci cu un alt vicepreşedinte LAPAR, Constantin Bazon. Alături de directorul Comcereal Vrancea, Gelu Scutaru şi de preşedintele APA Ilfov, Ilie Dan. Deci peste 10.000 ha de teren agricol lucrate la cel mai înalt nivel, pe un sigur rând al forumului RALF! Constantin Bazon a avut un discurs sănătos, venit imediat după prezentarea preşedintelui Consiliului Naţional al Camerelor Agricole din Polonia, Wiktor Szmulewicz. LAPAR reprezintă fermieri din 24 de judeţe cu circa 4 milioane de hectare, însă nu pot să nu remarc diferenţa între ceea ce se face la nivel de asociere în România şi reuşitele fermierilor polonezi de a se uni în camere agricole, dar şi de a fi reprezentaţi în toate structurile importante de la Bruxelles...
Liderul Pro Agro, Emil Dumitru, deşi trebuia să ajungă la Forumul Transfrontalier - UFMR care avea loc a doua zi la Chişinău, a fost prezent la RALF şi a ţinut un scurt discurs despre problemele cu care se confruntă fermierii din România. De la problema Glifosatului şi a neonicotinoidelor până la îngrijorările reale privind viitorul subvenţiilor pentru România în noua PAC.
Peste 300 de fermieri la Forum
Martin Müller, administratorul Păstrăvăriei Albota şi al unui întreg domeniu agro-zootehnic care se închide fericit prin turism (pensiuni, restaurante etc.) în Ţara Făgăraşului, mi-a mărturisit că în ultimii ani a renunţat la a sta în Bucureşti şi vine o singură dată pe an aici, la forumul RALF. Cine nu a fost niciodată la Păstrăvăria Albota ar fi bine să o prindă în plan. E un loc unde te încarci cu o energie curată.
Preşedintele APA Ilfov, Ilie Dan, a subliniat că ploaia din ziua evenimentului face ca Forumul RALF să fie un purtător de noroc pentru fermieri, ca un semn de bogăţie. „Şi anul trecut, şi anul acesta ploaia a fost liniştită şi din abundenţă pe perioada Forumului RALF şi sper că e semn de încă un an agricol foarte bun!”, a spus fermierul cu figură de filozof.
Puiu Ilisei (un nume predestinat) are un business complex în judeţul Călăraşi. O afacere integrată în care puiul de carne ocupă un loc central. Întotdeauna cu o vorbă bună, deşi are mari probleme cu administraţia care în loc să încurajeze producătorii locali le cam bagă beţe în roate, fermierul călărăşean spune că Forumul RALF e un eveniment viu, cu mulţi fermieri, reprezentanţi ai firmelor de agribusiness şi presă de specialitate, iar pentru domina sa e un prilej bun de a se întâlni cu fermierii mari din toată ţara. Fermieri precum Dan Corbuţ, din judeţul Bihor, care a fost speaker la această ediţie.
Mihai Afiliu, un mare crescător de vaci din judeţul Buzău, cu o fermă într-o continuă dezvoltare, vine cu plăcere la acest forum internaţional de unde poate afla ce şi cum mai fac fermierii atât prin ţară cât şi prin lume. Viorel Nica, administratorul Agrichim Feteşti şi preşedinte al FOUAI nu scapă un asemenea eveniment deşi nu îi place să se aşeze niciodată în primele locuri, acolo unde îi este cu certitudine locul. Gelu Scutaru, director Comcereal Vrancea şi Ştefan Moraru, administrator Moraru Pan Com din Călăraşi au fost şi ei printre invitaţii ediţiei 2017.
Forumul RALF, aflat la a douaediţie, a devenit deja un partener puternic al agriculturii, dar şi un aducător de ploi lungi de toamnă pentru culturile însetate.
NE VEDEM LA RALF 2018, în 8 noiembrie!
PARTENERII RALF 2017
Master Partner: KWS SEMINŢE (www.kws.ro);
Professional Partners: AGROCONCEPT (www.agroconcept.ro); DUPONT PIONEER (www.pioneer.com/romania); TITAN MACHINERY ROMANIA (www.titanmachinery.ro); AGRIFAC MACHINERY B.V. (www.agrifac.com); CHIEF INDUSTRIES UK (www.chief.co.uk)
Parteneri: VITAL FIELDS (www.vitalfields.com/ro) şi CARMEUSE (www.carmeuse.eu)
Partener Media Principal: Revista FERMA (www.revista-ferma.ro)
Mai multe despre RALF aflaţi intrând pe paginile: www.ralf.com.ro şi www.facebook.com/RALF.COM.RO
#forumulmarilorfermieri