Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Limagrain introduce semănatul variabil în România

Publicat: 22 august 2019 - 15:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Semănatul cu densitate variabilă, o abordare absolut nouă ce ţine de agricultura de precizie, este soluţia propusă de către Limagrain fermierilor români, pentru optimizarea costurilor şi maximizarea profitului.

Şi pentru că teoria este bună doar atunci când poate fi aplicată cu succes în practică, am răspuns cu interes invitaţiei de a participa la o demonstraţie în câmp, în după-amiaza zilei de 29 iulie a.c., la Ciocârlia de Sus, în judeţul Constanţa, unde producătorul numărul unu de seminţe din Europa a lansat oficial platforma digitală LG Agrility, cu serviciul Easy VR.

Limagrain introduce semănatul variabil în RomâniaClick pe poza pentru galerie!

VR nu vine de la realitatea virtuală (Virtual Reality în engleză), ci de la Variable Rate, adică rată variabilă, ceea ce defineşte un termen cât se poate de concret. Vorbim aşadar despre un concept total diferit care promite să gestioneze mai bine resursele dintr-o fermă, cu rezultate imediat cuantificabile. În cazul de faţă, hibrizii de porumb LG cultivaţi la densităţi variabile vin la pachet cu o creştere a profitului pe unitatea de suprafaţă.

Patru densităţi de semănat diferite

Dar mai bine să vă explic cum a decurs experimentul Limagrain din ferma societăţii Dramitos Agro, unde Titan Machinery şi Michelin au fost parteneri. Pe o solă de 9,48 hectare (neirigată) s-a semănat hibridul de porumb LG 31.377, un semitimpuriu asociat tehnologiei HydraNeo, care certifică o toleranţă bună la secetă. Şi în loc să se aplice o densitate uniformă pe întreaga suprafaţă, s-a optat pentru rate variabile de însămânţare, utilizându-se un tractor Case IH Puma 220 CVX şi o semănătoare Väderstad Tempo F pe 8 rânduri. Astfel, dacă în lotul martor s-a ales varianta de 65.000 boabe germinabile la hectar (o normă agreată de foarte mulţi fermieri), pe 52% din suprafaţă s-a aplicat o densitate de 84.000 de boabe germinabile la hectar. Rata variabilă de semănat a inclus însă şi norme de 81.000 b.g./ha, 79.000 b.g./ha şi 65.000 b.g./ha. Recomandările au rezultat pe baza unei hărţi generate de aplicaţia Agrility-Easy VR, iar estimările s-au format în urma unor rapoarte detaliate cu privire la producţiile obţinute la culturile premergătoare din ultimii cinci ani, suma temperaturilor şi precipitaţiile căzute în aceeaşi perioadă de timp pe suprafaţa respectivă. Calculele indică acum o creştere a producţiei cu 30% faţă de media normală.

Estimarea producţiei: 10 tone la hectar!

„În baza fotografiilor din satelit, s-a observat că producţiile minime pentru această parcelă la cultura de porumb au fost undeva la 3 t/ha, iar cele mai ridicate la 13 t/ha. Estimarea noastră pentru 2019 este de aproximativ 10 tone la hectar. Dacă ne uităm la precipitaţii, vom observa că anul acesta a plouat mai mult, cu 30 mm în plus comparativ cu media ultimilor 20 de ani. Problema este că a plouat când nu a trebuit. Dacă ne uităm însă la temperaturi, acestea au fost mai ridicate decât media ultimilor 20 de ani”, constata Adelin Damian, product manager la Limagrain.
„Vizual, poate nu arată foarte bine ştiuleţii, pentru că au dimensiuni reduse. Important este că sunt fecundaţi complet, boabele sunt pline până în vârf, iar densitatea este bună. Să ştiţi că sporul de producţie va veni din numărul de ştiuleţi, din numărul de boabe pe metru pătrat. Sunt fermieri care spun că au avut plante de porumb şi cu 2, şi cu 3, şi cu 5 ştiuleţi în aceeaşi parcelă. Acest lucru (neuniformitate - n.r.) se întâmplă numai acolo unde densitatea nu este cea corectă. Planta are spaţiu de dezvoltare şi tinde să emită 2, 3, chiar 4 ştiuleţi şi absolut toţi hibrizii de pe piaţă fac acest lucru. Ideal este să avem o densitate corectă, chiar o densitate mai ridicată şi veţi vedea că şi în condiţiile unui an secetos şi cu stres foarte puternic pentru porumb, producţia va fi mai ridicată decât la martorul folosit”, ne asigură reprezentantul companiei franceze.

Precizie la viteze mari de lucru

Acţiunea nu ar fi avut impactul dorit fără suportul logistic oferit de către Titan Machinery, distribuitor exclusiv al mărcilor Case IH şi Väderstad în România, care a venit în câmpul de demonstraţii cu echipamentele proprii de ghidare şi de poziţionare, ce utilizează tehnologia RTK+, compatibile cu o gamă variată de utilaje agricole. „Vorbim despre o automatizare de nivel înalt a tehnologiilor agricole. Un semănat corect, mai ales de prăşitoare, care să îndeplinească toate condiţiile de care avem nevoie, respectarea distanţelor între rânduri exact de 70-75 cm şi mai departe ajungând la aplicarea unui număr de plante exact cât ne-am dorit şi cât e recomandat în hărţile de rată variabilă, nu se poate realiza fără să avem precizie. Pentru asta, Titan Machinery a realizat în România prima reţea de semnal RTK+, cu o precizie de 1 cm!”, a evidenţiat Octavian Matei, directorul departamentului Agricultură de Precizie la Titan Machinery. Pentru a aplica această rată variabilă la semănat, a fost nevoie de o scanare a solului, operaţiune ce poate fi realizată şi cu ajutorul SoilXplorer, un senzor care, prin electromagnetism, măsoară conductivitatea solului la adâncimi diferite. Aceste măsurători foarte precise pot fi utilizate apoi pentru cartografierea solului după care sunt generate hărţile de rată variabilă ce indică numărul de plante aplicate, în timp real. În cazul de faţă, s-au analizat imagini satelitare. În ceea ce priveşte semănătoarea Tempo, aceasta foloseşte suprapresiunea din dozator pentru a deplasa seminţele pe o distanţă scurtă până la sol, cu viteză mare. De aici rezultă precizia foarte bună la semănat, o aliniere perfectă a plantelor şi răsărirea uniformă.

Tehnologia Ultraflex

Partener în acest proiect a fost şi Michelin, care a ţinut să demonstreze cu această ocazie cum tehnologia inovativă Michelin Ultraflex permite anvelopelor agricole să lucreze la presiune joasă pentru o mai bună protecţie a solului, contribuind prin urmare la creşterea recoltei, precum şi la reducerea consumului de carburant. Pentru fermieri, reducerea compactării solului se traduce printr-o pătrundere îmbunătăţită a aerului şi a resurselor în sol şi o mai bună dezvoltare a rădăcinii plantelor. În plus, mai puţin combustibil consumat înseamnă costuri scăzute şi o eficienţă ridicată pentru fermă.
„Michelin a dezvoltat tehnologia Ultraflex care permite anvelopei să ruleze cu presiuni foarte joase - pornind la 0,4 bari. Toate anvelopele Michelin pentru tractoare au carcasă din material textil, ceea ce le conferă o flexibilitate crescută a flancului asigurând un confort sporit indiferent de neregularităţile terenului pe care rulează. Folosind anvelopa la presiunea corectă, amprenta la sol este mai mare, şocul este absorbit mai bine iar confortul creşte. Bineînţeles, prin reducerea presiunii la valoarea corectă, reducem şi patinajul tractorului”, a explicat Gelu Sandor, Account Manager pentru Michelin România. Pentru a demonstra avantajele utilizării anvelopelor cu tehnologia Ultraflex, reprezentanţii Michelin au efectuat câteva teste în câmp, astfel încât s-au putut observa beneficiile în ceea ce priveşte economia de combustibil şi cum pot fi influenţate performanţele dintr-o fermă printr-o pată de contact sporită, precum şi prin reducerea compactării solului.
În faţa unei asistenţe formată din peste două sute de fermieri, s-a demonstrat că, la o presiune de 0,7 bari în anvelope, consumul de combustibil este cu 21% mai mic faţă de o presiune de 1,6 bari. „La 130 de hectare, rezultă o economie de 10.000 lei. Presiunea de 0,7 bari este posibilă doar pe anvelopele cu tehnologia Ultraflex”, a precizat Gelu Sandor.


PROBLEME IDENTIFICATE DIN SATELIT

Folosind o densitate medie la hectar nu vom putea niciodată maximiza producţia pe întreaga suprafaţă cultivată şi nici nu ne vom putea apropia de potenţialul genetic al hibrizilor, indiferent de tehnologia aplicată. În schimb, utilizând platforma LG Agrility cu Easy VR, pentru semănatul cu rată variabilă, ne apropiem foarte mult de acest obiectiv. „Astăzi, Limagrain poate să ofere pentru fiecare parcelă o previziune asupra densităţii pe care o puteţi folosi şi asupra hibridului. Pe tot parcursul perioadei de vegetatie, vă putem ajuta cu imagini din satelit, vă putem arăta care sunt zonele din parcelă cu probleme şi oferim o previziune a randamentului”, a concluzionat Laurent Barthez, director al proiectului de agricultură digitală în cadrul companiei Limagrain.


Articol publicat în revista Ferma nr. 14/241 (ediţia 15-31 august 2019)

Vizualizat: 116 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?