Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Liga Campionilor Saaten Union la floarea-soarelui

Publicat: 21 septembrie 2017 - 01:32
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Într-o vineri după-amiaza, spre sfârşit de august, în ferma societăţii Ildu, administrată de Claudiu Iliuţă undeva la vreo 5 km de localitatea Vâlcelele, jud. Călăraşi, Saaten Union şi partenerul său BASF ne-au prezentat fermierii care joacă în Liga Campionilor la floarea-soarelui, precum şi tehnologiile şi bugetele pe care le-au investit în loturile concurente. 

MiritescuClick pe poza pentru galerie!La acel moment mai rămăseseră puţine zile până când probarea profitului avea să stabilească ierarhia finală în această competiţie. Cu certitudine, acum când citiţi aceste rânduri, clasamentul este deja cunoscut oficial. Cu rezultatele profitului frumos aşezate în ordine crescătoare. Dar până atunci să vă prezint cei opt jucători:SC Micul Agricultor, reprezentată de Aedin Celzin, a ales hibridul de floarea-soarelui Marquesa CL ca vedetă a câmpului şi a folosit un buget total de cheltuieli de 2260 lei (inclusiv costul cu recoltatul în toate cifrele prezentate). Aedin Celzin lucrează 3.600 ha în Tulcea şi deja a semănat 155 ha cu hibridul de rapiţă Sherpa, hibrid care i-a adus locul trei la competiţia Campionii Rapiţei Rapool. Abia aşteaptă să vadă rezultatele pe care le va avea cu Marquesa CL, pentru a-i oferi un loc în structura culturilor de anul viitor.
SC Cereale Dobre, a fermierului Adrian Dobre, a ales hibridul Puntasol CL şi a cheltuit 2549 lei pentru a intra în posesia cupei la final. Poate a ales aşa pentru că a citit sloganul acestui hibrid „Umple carul”. Din spusele specialiştilor Saaten Union, Puntasol CL a ocupat poziţia a treia (4 t/ha) într-un câmp demonstrativ cu 46 de hibrizi de rapiţă, iar Marquesa CL prima poziţie (4,2 t/ha), undeva în zona Balaciul - Ialomiţa. Adrian Dobre lucrează în Buzău, împreună cu familia sa, 350 hectare de teren.
Ferma Dra & Cor, manageriată de Dragoş Marinescu, a folosit tot hibridul Puntasol CL şi a bugetat speranţa victoriei cu 2516 lei.
II Mihai Dobrică a avut încredere în hibridul Marquesa CL, pe care l-a sprijinit cu o tehnologie în valoare de 2410 lei. Nicolae Popescu, tehnologul fermei cu suprafaţa de 1040 hectare, a spus că anul acesta a cultivat floarea-soarelui doar aici, la Ildu. De aceea speră la un profit bun care să-l încurajeze să folosească hibridul Saaten Union şi în ferma proprie la anul.
Fermierul Liviu Mereuţă a apelat la hibridul Lucia CL Plus iar cheltuielile cu „diva” la floarea-soarelui în portofoliul Saaten Union s-au ridicat la 2132 lei.
Fermandy - a lui Dan Tudose - a apelat la aceeaşi divă din portofoliul Saaten Union, Lucia CL Plus, pentru care a scos din teşcherea 2166 lei. Deşi a folosit doar o singură fertilizare, la semănat, cu un triplu 15 în cantitate de 400 kg/ha, fermierul speră că va da lovitura.
SC Ildu SRL (ferma gazdă) l-a scos la înaintare pe hibridul Puntasol CL şi a folosit cel mai redus buget din ligă, 1.904 lei. „Deviza noastră este să avem cheltuielile cât mai mici posibil, iar profitul cât mai mare”, a precizat administratorul fermei, Claudiu Iliuţă, deşi la eveniment l-a scos în faţă pe inginerul Cristi Vasilescu, cel care s-a ocupat îndeaproape de lotul cu floarea-soarelui aflat în concurs.
• Rai Verde, condusă de Sergiu Corcea, a cultivat tot Marquesa CL, spre binele căreia a cheltuit cea mai babană sumă din concurs, 2723 de lei. Sergiu Corcea munceşte 2.000 de hectare de teren în zona Traianul din judeţul Tulcea şi în ziua evenimentului era la semănatul rapiţei în ferma sa. La Ildu a folosit cea mai scumpă tehnologie cu speranţa unei producţii care să-i asigure şi un profit foarte bun. Câştigător, bineînţeles!

Până la urmă, profitul va fi criteriul principal de departajare
O parte dintre participanţii în Liga Campionilor florii-soarelui Saaten Union aveau ba de recoltat floare, ba de însămânţat rapiţă sau alte probleme de ordin personal, aşa că doar ceva mai mult de jumătate dintre participanţi au fost la prezentarea tehnologiilor folosite pentru un loc cât mai bun în competiţia profitului. Aedin Celzin, Adrian Dobre, Dan Tudose, Nicolae Popescu (reprezentantul II Marian Dobrică) şi Claudiu Iliuţă au fost cei cinci fermieri prezenţi întru susţinerea soluţiilor alese de ei pentru cea mai profitabilă cultură de floarea-soarelui. Trebuie spus că, deşi era o perioadă de vârf a lucrărilor în ferme, mulţi fermieri din zonă, spre o sută de persoane, au venit să vadă cu ochii lor desfăşurarea competiţiei, aflate deja în faza semifinală.

Câteva ponturi din prezentarea tehnologiilor la faţa locului
Dragoş Marinescu şi Adrian Dobre au ales să folosească 20 kg/ha de Physiostart, deoarece s-a semănat târziu iar acest fertilizant de la Timac Agro asigură o plecare mai rapidă în vegetaţie şi o înrădăcinare mai bună a plantelor. Adrian Dobre chiar vrea să vadă efectul acestui produs, pentru că şase din cei opt fermieri din competiţie nu au folosit soluţia Timac. Aşa că îi va fi destul de uşor să tragă o concluzie pentru viitor. Trebuie spus că acest starter s-a folosit la semănat împreună cu fertilizantul de bază. Adrian Dobre a ales un triplu 15 (200 kg/ha) iar Dragoş Marinescu a aplicat Eurofertil Top 38 (150 kg/ha). Dacă specialiştii Saaten Union au recomandat folosirea unui foliar cu bor, trebuie spus că Nicolae Popescu a ales să folosească, pe lângă Wuxal Boron (2 l/ha), şi un Lebosol Bor (1,5 l/ha), pe când Dan Tudose, Aedin Celzin şi Claudiu Iliuţă nu au folosit deloc acest gen de tratament. Iar boierul ligii, Sergiu Corcea, a folosit un biostimulator, Terra-Sorb Complex, pentru a proteja floarea-soarelui după tratamentul cu Pulsar. Deci, la doar o privire de nespecialist, se pot observa tot felul de, să le spunem, „ghiduşii” tehnologice. Unori la aceeaşi genetică şi, evident, în aceleaşi condiţii de teren şi de climă.
Arătura şi pregătirea terenului s-au făcut în acelaşi timp şi cu aceleaşi mijloace, iar planta premergătoare a fost porumbul. Recoltarea s-a făcut deja, însă ulterior închiderii acestei ediţii. Iar rezultatele şi decernarea cupelor şi a medaliilor vă vor fi aduse cu certitudine la cunoştinţă de revista noastră în numărul viitor. Când vom continua cu concluziile după tragerea liniei de sosire!


NOUL PULSAR PLUS OFERIT DE BASF
Adrian Iordache, „tehnicul de pe această zonă” al BASF, cum a fost prezentat, a enumerat soluţiile companiei pentru cultura de floarea-soarelui. De la erbicidul preemergent Frontier Forte şi varianta sa îmbunătăţită Wing P, prin deja vestitul Pulsar 40 (imazamox) şi acum Pulsar Plus, până la erbicidul Stratos Ultra. Fungicidul Pictor nu a fost folosit în acest concurs, pentru că la înflorire plantele erau prea înalte pentru a se mai putea interveni în câmp fără a provoca pierderi. Liviu Chira, crop manager pentru culturi oleaginoase în cadrul Diviziei de Protecţie a Plantelor a BASF România, a prezentat noul Pulsar Plus, care a fost folosit în două dintre solele aflate în competiţie, la hibridul Lucia CL Plus. Ca principală caracteristică a produsului ar fi faptul că aduce net o combatere mai rapidă şi mai eficientă a tuturor buruienilor problemă care apar în lanul de floarea-soarelui.

Cristi Vasilescu si Claudiu Iliuţă
Claudiu Iliuţă: „Concursul este o idee foarte bună a specialiştilor Saaten Union şi BASF, o idee în urma căreia putem să tragem diverse concluzii privind tehnologiile folosite şi, evident, rezultatele obţinute. Atât cantitativ, cât şi ca dimensiune a profitului”.


Articol publicat in revista Ferma nr. 16 (199) (15-30 septembrie)

Vizualizat: 904 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?