Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

LICEUL AGRICOL - prezent şi perspective. ZIUA LICEELOR AGRICOLE la Alba-Iulia

Publicat: 30 septembrie 2019 - 22:50
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 19-22 septembrie s-a desfăşurat la Alba-Iulia şi la Liceul Tehnologic Agricol "Al. Borza" din Geoagiu, judeţul Hunedoara a doua ediţie a evenimentului Ziua Liceelor Agricole. La acest eveniment au participat 14 licee din toată ţara, respectiv 100 de elevi şi cadre didactice. "Ziua Liceelor Agricole" este cel de-al 15-lea eveniment cu public organizat în cadrul proiectului "Susţinem Învăţământul Preuniversitar Agricol".

Ziua de vineri, 20 septembrie 2019 a fost dedicată liceelor agricole la expoziţia "Apulum Agraria" care s-a desfăşurat la Alba-Iulia, în perioada 20-22 septembrie. Acţiunile din "ZIUA LICEELOR AGRICOLE" au avut loc în incinta spaţiului expoziţional şi în cetatea Alba Carolina.
În afară de activitatea principală, aceea de promovare a liceelor agricole, un punct important pe ordinea de zi a fost întâlnirea reprezentanţilor liceelor agricole cu autorităţile locale judeţene şi naţionale, cu fermierii, asociaţiile profesionale şi companiile din domeniul agro-alimentar. La workshop-ul non-formal, în aer liber - pe baloţi şi înconjuraţi de multă culoare, tineri minunaţi, dascăli dedicaţi şi produse obţinute în laboratoarele liceelor participante - ne-au onorat cu prezenţa: Ion Dumitrel - preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Marcela Dărămuş - inspector şcolar general ISJ Alba, Gheorghe Lazea - director Direcţia Agricolă Alba, Dan Gheorghe Neaţă - specialist genetică şi ameliorare în zootehnie, Marin Petruşe - primarul comunei Pianu, Horea Moruţan - preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Alba şi partenerul proiectului nostru.

ziua liceelor_alba iulia_1_b
ziua liceelor_alba iulia_2_b
PUNCTE SLABE
În urma discuţiilor pe Tema: Liceul Agricol Prezent şi Viitor s-au desprins mai multe idei legate de ce avem acum şi ce se poate face acum. Aşadar au fost analizate cauzele care au dus la situaţia actuală a liceelor agricole printre cele mai importante menţionăm:
• Finanţarea per elev - nereală, aceasta nu corespunde necesarului pentru şcolarizarea unui elev.
• Slaba promovare a liceelor agricole.
• Şcolarizarea în cadrul liceelor agricole a elevilor cu mediile cele mai mici
• Mentalitatea părinţilor şi a societăţii civile legată de liceul agricol (dacă nu înveţi bine mergi la coada vacii! Sau în agricultură ai nevoie doar de patru clase!)

ziua liceelor_alba iulia_14_b

ziua liceelor_alba iulia_15_b
ziua liceelor_alba iulia_13_b
PUNCTE FORTE
Cu privire la atuurile liceelor agricole invitaţii au subliniat următoarele:
• Dezvoltarea sectorului agricol
• Legătura istorică, încă existenţa ţăranului român cu pământul (ogorul)
• Cadre didactice bine pregătite
• Gândire pedagogică specifică liceelor agricole
Şi ca un slogan pentru liceele agricole sau pentru cei care doresc să urmeze o formă de învăţământ în agricultură: Toate activităţile din agricultură pentru cei care iubesc agricultura!

ziua liceelor_alba iulia_12_b

ziua liceelor_alba iulia_11_b
ziua liceelor_alba iulia_9_b
PROPUNERI. SOLUŢII. PERSPECTIVE
Bineînţeles, după ce au fost puse în balanţă punctele slabe şi punctele tari ale liceelor agricole, venim şi cu propuneri reale şi sustenabile de susţinere a învăţământului agricol. Printre cele mai importante şi mai uşor de realizat menţionăm:
• Promovarea în presa, televiziune (toate structurile de presa ale Statului Român să aibă cel puţin 15 minute pe săptămână ştiri despre liceele agricole şi un clip publicitar care legat de învăţământul agricol să fie difuzat de cel puţin 5 ori pe săptămână la ore de audienţă maximă).
• Promovarea învăţământului agricol în toate şcolile generale.
• De conştientizat părinţi şi de schimbat mentalitatea acestora Activităţi intense cu părinţii elevilor din gimnaziu, ei trebuie convinşi de oportunitatea liceelor agricole, consilierea acestora.
Formarea unor echipe pentru o promovare performantă a învăţământului agricol cu un program clar constituite din: reprezentanţi firme, inspectori din învăţământ, primari, Consiliul Judeţean, lideri locali.
• Inventarierea necesităţilor la nivel de fermieri, societăţi agricole şi adaptarea programei de învăţământ în funcţie de necesităţile locale, zonale şi naţionale
• Finanţarea dezvoltării, modernizării bazei de practică şi de ce nu de formarea profesorilor cu noile tehnologii
• Eliminarea sistemului de finanţare per cap de elev
În articolele viitoare vom reveni cu mai multe detalii despre activităţile realizate la Ziua Liceelor Agricole la Alba-Iulia, 20 septembrie 2019.

ziua liceelor_alba iulia_10_b

ziua liceelor_alba iulia_8_b

Evenimentul ZIUA LICEELOR AGRICOLE (ediţia a II-a) face parte din proiectul "SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL", iniţiat de Revista FERMA prin Fundaţia Revistei FERMA şi coordonat de către Nicoleta Dragomir, redactor-şef Revista Ferma şi Leonard Stafie, specialist în avicultură şi membru în Consiliul Consultativ al Revistei Ferma.

ziua liceelor_alba iulia_5_b

ziua liceelor_alba iulia_6_b
Mulţumim pentru susţinere: KRONE, Corteva Agriscience, Agricover, Asociaţia Crescătorilor de Ovine "Dacia Hunedoara", Asociaţia Crescătorilor de Ovine din judeţul Alba, DLG InterMarketing, Asociaţia Producătorilor de Porumb din România, Revista Ferma, GAL Lunca Mureşului de Jos, FructiFlora - Pepinierele Csiki, Agroland, Canis Vet, Ferma Pomicolă Curtici, Consiliul Judeţean Alba, Liceul Tehnologic Agricol "Al. Borza" Geoagiu

Nicoleta Dragomir, Leonard Constantin STAFIE

Link-uri utile: EVENIMENT "ZIUA LICEELOR AGRICOLE LA ALBA IULIA"
PAGINA PROIECTULUI "SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL"
ARTICOLE PUBLICATE ÎN CADRUL PROIECTULUI "SUSŢINEM ÎNVĂŢĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR AGRICOL"

ziua liceelor_alba iulia_4_b

ziua liceelor_alba iulia_3_b

roll up ZIUA LICEELOR Alba-Iulia_b

Vizualizat: 3319 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Dupa două campanii de recoltat cu combina John Deere S770i cu heder de tip vario de 9 metri rezultatele au fost pe măsura aşteptărilor. „Am recoltat într-o singură zi peste 230 de tone, în condiţiile în care oricum s-a ieşit târziu în câmp. Cu această combină poţi recolta fără probleme 35 de hectare într-o zi. Şi în condiţiile noastre de lucru, că intrăm la recoltat la ora 11-12 şi terminăm la 9 seara. Pentru că noi suntem producători de sămânţă şi trebuie să avem umiditatea corectă, să curăţăm foarte bine combina, şi nu doar de la o cultură la alta, chiar şi între diferite soiuri de grâu” - Willy Tavares

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?