Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Katharina SEUSER, preşedinte ENAJ: În România a fost FANTASTIC!

Publicat: 21 august 2017 - 13:06
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Anul acesta, Asociaţia Presei Agricole din România (o asociaţie care reuneşte aproape 60 de jurnalişti din presa agricolă românească) afiliată la organizaţia europeană a jurnaliştilor agricoli ENAJ, a organizat primul ei Agri Press Trip.

Aceste excursii pentru jurnaliştii agrarieni din Europa sunt un fel de vectori meniţi să ajute presa, prin descoperirea realităţilor imediate, în formarea opiniilor despre agriculturile din ţările membre UE. Interesul pentru tripul românesc a fost fantastic. Nimeni nu se aştepta la o asemenea rată de interes care a adus în România nu mai puţin decât 31 de jurnalişti europeni. Dar, chiar şi în aceste condiţii APAR, împreună cu partenerii lor, au organizat totul la un nivel foarte înalt. Aproape imposibil de depăşit de acum încolo. Dincolo de aceste considerente palpabile, mi-am propus să culeg câteva informaţii de suflet din acest interesant Agri Press Trip, la care au participat şi 19 jurnalişti din România, printre care m-am numărat şi eu.

katharina-seuser-enaj-2_b

De aceea pe parcursul evenimentului, derulat pe durata a 6 zile, mi-am axat atenţia pe atitudinea jurnaliştilor veniţi din nu mai puţin de 12 ţări europene. I-am privit cu atenţie la toate întâlnirile cu fermele şi fermierii de pe la noi. De la ferma Agroindustriala Pantelimon până la Insula Mare a Brăilei. Miracolul pot spune că s-a produs chiar de a doua zi. Mai precis la finalul acesteia. Moment în care jurnaliştii europeni deveniseră cumva complici cu mediul local. A început să le dispară crisparea profesională şi au dat jos cuirasa preconceptelor cu care au sosit în România. Dintr-o dată au prins gustul de a fotografia flori şi oameni, nu doar locuri agricole.

k-seuser-3_b

Preşedintele ENAJ, Katharina Seuser, a fost, evident, sub lupa aparatului meu de fotografiat de la începutul tripului. Dacă în prima zi avea un zâmbet profesional, la finele tripului a fost nevoită să exclame: FANTASTIC! Am întrebat-o la final, evident, ce va duce cu ea în Germania, ţara de unde este preşedintele ENAJ. A mărturisit că va scrie un reportaj despre Delta Dunării precum şi un text despre experienţele ei personale din acest agritrip. Asta pe lângă textele profesionale, strict despre ce a văzut în fermele şi locaţiile economice vizitate.

Din vorbă în vorbă, preşedintele ENAJ a remarcat „Pot spune că România este reprezentativă pentru problemele cu care se confruntă şi celălalte ţări din Europa agricolă. Tineri care părăsesc mediul rural spre a-şi căuta viitorul în oraşe, dar şi adâncirea contradicţiilor economice între cele două medii economice. Parcă aceste aspecte sunt mult mai pregnante la voi!”. Nu am scăpat ocazia să o întreb la final de agritrip ce anume a remarcat negativ în toată această experienţă, iar răspunsul ei mi-a confirmat că, în nicio săptămână, până şi nemţii au început să gândească mai româneşte! „Eu cred că sunt mai importante lucrurile bune pe care le-am văzut. E foarte important că vă iubiţi şi păstraţi tradiţiile. Că sunteţi europeni convinşi!”.

katharina-seuser-enaj_b

Katharina Seuser a fost la primul ei contact cu România şi este convinsă că va reveni cât de curând şi ca turist. Moment în care i-am mărturisit că şi mie îmi place Germania. Mai ales localităţile mici, care au o anumită luminozitate prin ordinea şi disciplina afişate cumva geometric. Mi-a plăcut foarte mult răspunsul preşedintelui ENAJ: „Germania este un bun exemplu că acolo unde există lumină este loc şi de multă umbră”. Apoi a bifat un comentariu laudativ la adresa tineretului implicat în agricultura românească „cred că tinerii voştri din lumea agricolă sunt foarte ambiţioşi şi vor construi un viitor remarcabil României!”.

seuser-si-gavrila_b

Katharina Seuser a fost impresionată de vizita de la Mila 23. Mai ales de mâncarea tradiţională din care a gustat în curtea unui localnic. Gustul brânzei, al icrelor de ştiucă sau al scrumbiei afumate împletite cu pâinea de casă proaspăt scoasă din cuptor i-au rămas întipărite în simţuri. Poate de aceea şi-ar fi dorit ca tripul să fi cuprins şi gospodăria ţărănească din Bărăgan, spre exemplu. Cu siguranţă că va căuta la revenirea în România şi acest aspect al vieţii agricole. Dar până atunci am rugat-o să concentreze într-un singur cuvânt experienţa trăită în acest Agri Press Trip. Acest cuvânt a fost „FANTASTIC!”. Un cuvânt rostit cu un zâmbet larg şi extrem de autentic!

Vizualizat: 934 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?