Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ISTIS ne-a reprezentat la a 48-a sesiune de lucru a UPOV, în Brazilia

Publicat: 08 august 2011 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna mai a acestui an, o delegaţie a Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS) s-a deplasat în Brazilia, pentru a participa la cea de-a 48-a “Sesiune de Lucru pentru Plante de Cultură” a UPOV (Consiliul Organizaţiei Internaţionale pentru Protecţia Soiurilor de Plante). Totodată, delegaţii ISTIS au luat parte şi la întâlnirea Grupului Tehnic de lucru pentru Culturi Agricole (TWA), precum şi la seminarul privind drepturile de autor ale amelioratorilor, organizat de Inspecţia Naţională de Seminţe şi Certificare (SNICS) - Brazilia

Click pe poza pentru galerie!

La această întâlnire s-a abordat problema efectuării testelor de distinctivitate, uniformitate şi stabilitate (DUS) a noilor soiuri de către autorităţile agreate de UPOV, subiectul constituind şi activitatea de bază a delegaţiei ISTIS România. Unul dintre scopurile workshop-ului a fost acela de a elabora împreună cu celelalte state membre UPOV ghidurile tehnice de lucru pentru peste 21 de specii agricole.

Au fost aprofundate teoriile cu privire la efectuarea testului DUS (distinctivitate, uniformitate şi stabilitate) la speciile de plante agricole, conform cerinţelor Uniunii Europene - mai ales în privinţa rezistenţei la boli, precum şi notările cantitative efectuate la testul DUS şi VAU (valoarea agronomică şi de utilizare).

În discuţiile ce s-au purtat asupra protocoalelor tehnice şi procedurilor de lucru specifice testării, s-au prezentat şi realizările României în domeniul testării şi înregistrării noilor soiuri româneşti, prin crearea de către ISTIS a unei noi baze de date.

Din aceeaşi echipă de lucru a făcut parte şi BMT (un grup constituit din experţi DUS care stabilesc orientările pentru metodologiile biochimice şi moleculare, precum şi armonizarea acestora), 
specialişti în tehnici moleculare şi de biochimie, precum şi cultivatori de plante.

BMT a urmărit revizuirea tehnicilor de biochimie şi cele moleculare, conştientizarea importanţei aplicării acestor tehnici în cultura plantelor şi examinarea posibilităţilor de aplicare a acestora în cadrul testelor DUS.

Cu privire la tehnicile biochimice şi moleculare, s-au discutat recomandările UPOV pentru utilizarea profilurilor DNA legate de modul de selecţie a markerilor moleculari şi înfiinţrea unei bazei de date (propusă prin intermediul ghidurilor BMT).

La sesiunea de lucru a UPOV au participat state, precum: Tanzania, Uruguay, USA, Anglia, Spania, Coreea de Sud, Olanda, Mexic, Kenia, Japonia, Italia, Franţa, Germania, Africa de Sud, Canada, Chile, China, Cehia, Polonia, Albania, Australia, Finlanda, România, Taiwan, Danemarca, Columbia, Filipine, ţara gazdă, dar şi delegaţi ai Uniunii Europene şi CPVO (Oficiul Comunitar al Soiurilor de Plante).


Cea mai mare staţie de condiţionat sămânţă de soia MG, din lume

În cadrul sesiunii de lucru UPOV, Ministerul Agriculturii din Brazilia a organizat, pentru toţi participanţii, vizite la Centrul Pioneer Brasilia, în câmpurile de cercetare ale Embrapa - Centrul Naţional de Cercetări Agricole din zona Cerrado, precum şi la expoziţia agricolă Agrobrasil, similară cu AgriPlanta - România.

La Centrul Pioneer Brasilia, gazdele au făcută o scurtă prezentare a istoricului companiei în lume şi în Brazilia, realizări şi perspective, după care ne-au prezentat cea mai mare staţie de condiţionat sămânţă de soia modificată genetic din lume.

La Institutul de Cercetări Embrapa, Cerrado, s-a făcut prezentarea agriculturii Braziliei, a regiunii Cerrado, urmată apoi de vizitarea a două câmpuri de ameliorare: pentru plante furajere (Brachiaria spp.) şi pentru manioc (Manihot esculenta Crantz.).

Maniocul sau Cassava este o plantă arborescentă, care se cultivă pentru rădăcinile îngroşate pe care le produce în stratul superficial al solului. Programul de ameliorare la această specie este divizat în trei secţiuni: pentru uz alimentar, pentru fibră şi pentru amidon.

Embrapa lucrează la constituirea unei bănci de gene "in vitro" pentru această specie.
Regiunea Cerrado este situată în centrul Braziliei şi are cea mai mare întindere din tot teritoriul ţării.

Vegetaţia naturală este cea de savană. Din suprafaţa de 207 mil. ha, 139 mil. ha reprezintă suprafaţa arabilă, din care 54 mil. ha păşuni, 21,5 mil. ha culturi anuale, 3,5 mil. ha culturi perene. Circa 60 mil. ha teren sunt nefolosite.

 

Agrobrasilia 2011 - Zilele Câmpului în stil sud-american

Reprezentanţii statelor participante la Sesiunea Grupului Tehnic de Lucru al UPOV pentru Culturi Agricole (TWA) au vizitat şi Expoziţia Agricolă Agrobrasilia 2011.

Cele aproximativ 300 de firme prezente au fost repartizate în funcţie de domeniul de activitate: ameliorare şi producere de seminţe, pesticide, unelte şi utilaje agricole, agricultură biologică, producţie animală, vehicule şi altele.

În marginea spaţiului expoziţional se aflau câmpurile (loturile) de culturi comparative pentru concurs. În sectorul de ameliorare şi comercializare sămânţă, firmele expozante au avut suprafeţe de teren cultivate cu soiurile din portofoliul propriu şi tehnologia recomandată pentru fiecare soi.
Intrarea la expoziţie a fost liberă, expoziţia având caracter comercial.


Un câştig pentru România

Participarea la sesiunea de lucru a UPOV pentru plante de cultură şi la grupul tehnic de lucru pentru culturile agricole a oferit României, prin reprezentantul oficial ISTIS, posibilitatea de a intra în posesia noutăţilor în materie de protocoale şi proceduri de lucru specifice UPOV - organism internaţional cu care ţara noastră lucrează în domeniul testării soiurilor noi.

De asemenea, ISTIS a putut prezenta soiurile noi, create la speciile de importanţă economică pentru România, şi a putut face lobby pentru ţara noastră în cadrul comunităţii UPOV.

 

DESPRE AGRICULTURA BRAZILIEI

Brazilia este un partener agricol strategic pentru numeroase ţări ale lumii, produsele agricole braziliene fiind recunoscute pentru competitivitatea lor. Din suprafaţa totală a Braziliei, de 8.514.000 kmp, circa 30 la sută este reprezentată de suprafaţa agricolă, concentrată, în special, în regiunile sudice şi centrale ale ţării. Suprafeţele agricole au început să se dezvolte iniţial în zona de sud, apoi s-au extins spre centru şi vest.

Nivelul crescut al productivităţii, rezultat în urma investiţiilor în tehnologie, a permis coexistenţa şi extinderea producţiei de alimente, produse forestiere şi energie din biomasă, îmbinate cu protecţia mediului.

Afacerile agricole braziliene au cunoscut o largă expansiune în ultimele decenii, astfel încât la ora actuală Brazilia joacă un rol deosebit de important pe plan mondial, exportând produse ce ajung în 180 de pieţe agricole ale lumii.

Brazilia exportă o paletă largă de produse agricole tradiţionale (cafea, zahăr, suc de portocale, soia, tutun), diversificându-şi permanent portofoliul cu materii precum porumb, orez, fasole, bumbac, etanol etc..

Brazilia respectă principiile de bună practică în agricultură, prin utilizarea varietăţilor adaptate condiţiilor de sol şi climă, prin implementarea sistemelor de producţie integrată, reducerea consumului de energie clasică şi utilizarea biocombustibililor, a energiei solare şi eoliene, precum şi prin folosirea unor tehnici alterantive la tratamentele chimice (controlul biologic şi combaterea integrată a dăunătorilor).

Vizualizat: 586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?