Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

IRLANDA. Târgul agricol cu 300 de mii de vizitatori, în 3 zile!

Publicat: 21 noiembrie 2022 - 19:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Continuăm serialul despre agricultura Irlandei, cu un alt exemplu „de ce la alţii se poate”... Şi asta pentru că am văzut, pe viu, cum se raportează fermierii de acolo la un târg naţional de agricultură!

Campionatul Naţional de Arat (National Ploughing Championships) este târgul etalon al Irlandei şi cel mai mare eveniment în aer liber din Europa!

 targ irlanda 2022 01_b

 

CIFRE DE RECORD LA TÂRGUL NAŢIONAL AL IRLANDEI


Ediţia a 91-a, desfăşurată la Ratheniska, Co Laois a adunat peste 1.700 de expozanţi iar numărul vizitatorilor a depăşit bine 280 de mii în cele trei zile ale târgului (20-22 septembrie)... Un succes incredibil!
„După trei ani de pandemie, ediţia 2022 a fost plină de viață și cu semnale positive din partea expozanţilor şi a fermierilor. De atât de multe noutăţi s-au putut bucura vizitatorii, de la animale de calitate și mașini agricole până la modă, celebrități, tik-tokers și vedete ale sportului, la activităţi dedicate familiilor”, declara cu entuziasm Anna May McHugh, Directorul general al Asociaţiei Naţionale pentru Arat din Irlanda - NPA, organizatorul evenimentului.

 targ irlanda 2022 02_b

 

2 ÎN 1: TRADIŢIE ŞI INOVAŢIE


Exact asta am simtit şi eu cand am vizitat târgul, în prima zi… o mare de oameni! Peste 100 de mii au umplut expoziţia încă de la primele ore, veniţi din toate colţurile Irlandei şi din străinătate. Am văzut zeci de autocare cu fermieri, cu elevi de toate vârstele, copii de agricultori care stăteau la coadă să vadă vacile sau să tundă o oaie cu mâna lor.
Să mai spun că târgul este organizat în timpul săptămânii, nicidecum în weekend? Că s-a desfăşurat într-o zonă rurală, tipică acestei ţări, cu drumuri înguste, dar că traficul s-a mişcat binişor şi toată lumea respecta regulile iar starea generală de bucurie a fost acompaniată de un soare puternic, de nu le venea nici irlandezilor să creadă? Cred că nu s-a consumat atâta îngheţată în toată ţara, pe timpul verii, câtă s-a cumpărat în 3 zile de expoziţie!
Mi-a luat o zi întreagă de mers susţinut ca să pot vedea expoziţia de la un capăt la altul. Peste 30 de hectare, cu totul! Iar organizarea, fără cusur. Am pierdut la un moment dat numărul aleilor lungi, dar cum totul era numerotat şi bine semnalizat, am reuşit să parcurg toate rândurile.
Nu lipseşte nimic din expoziţie. Tot ceea ce este şi are nevoie o fermă, zootehnică, vegetală, horticolă sau mixtă este prezent aici, contopind într-un mod inedit agricultura tradiţională cu inovaţiile şi digitalizarea. Şi toate raportate la dimensiunea medie a exploataţiei irlandeze, la ferma de familie care este motorul agriculturii în această ţară!

 targ irlanda 2022 03_b

 

CAMPIONATUL MONDIAL DE ARAT


În premieră, Târgul naţional al Irlandei a găzduit, în zilele de 21 şi 22 septembrie, cea de-a 67-a ediţie a Concursului Mondial de Arat. Campionatul ar fi trebuit să se desfăşoare în acest an în Rusia însă, din motive evidente, organizatorul a renunţat la locaţie.
„25 de ţări de pe întreg mapamondul, din Africa până în Australia au participat în acest an la Campionatul Mondial de Arat, găzduit de Irlanda. Cei mai buni competitori s-au întrecut pe solul irlandez din dorinţa de a deveni campioni absoluţi ai lumii”, a spus Anna Marie McHugh, care este şi secretar general al Organizaţiei Mondiale pentru Arat.
Anna May McHugh i-a felicitat pe toți câștigătorii la ceremonia de decernare a premiilor, dar aprecieri speciale s-au îndreptat către Eamonn Tracey din Carlow, Campion Mondial absolut la arătura convenţională, care va reprezenta din nou Irlanda la ediţia 2023 a Concursului Mondial de Arat, care se va desfăşura în Letonia. Irlanda a mai dat un campion absolut, pe John Whelan, din Wexford, la categoria “arat cu pluguri reversibile”.

targ irlanda 2022 04_b 

CEA MAI BUNĂ PÂINE NEAGRĂ ŞI CEL MAI BUN OUTFIT


Nu doar expoziţie, ci şi competiţie. Spuneam că târgul irlandez are de toate, iar divertismentul, gastronomia, locurile de joacă, activităţile speciale pentru familiile de fermieri şi tot felul de concursuri animează la maxim cele trei zile ale evenimentului.
De pildă, râvnitul titlu de “Cel mai bun brutar din 2022” făuritor de pâine neagră i-a revenit lui Darragh O’Brien din Co Kildare. A primit 15 mii de euro pentru triumful său iar Aldi, sponsor oficial al exoziţiei, va comercializa pâinea premiată în magazinele din toată Irlanda.
Nici moda nu a lipsit din târg. Soţiile fermierilor au participat la concursul “Cea mai bine îmbrăcată doamnă” iar Aisling Stack din Listowel şi-a adjudecat premiul: un sejur exclusiv într-un hotel de lux.

targ irlanda 2022 05_b 

ROBOTUL A “SPART” CONCURENŢA


“Maşina Anului” la Campionatele Naţionale de Arat din Irlanda a fost desemnat FarmDroid FD20, robotul care a reuşit să învingă concurența acerbă de la acest concurs.
FarmDroid FD20 este primul robot complet autonom din lume care se poate ocupa atât de semănat, cât și de controlul buruienilor. Robotul le permite fermierilor să reducă semnificativ costurile cu forţa de muncă.
Conceput de un start-up danez fondat de un fiu de fermier, FarmDroid are avantajul de a putea fi folosit și în agricultura ecologică, controlul buruienilor putând fi realizat în totalitate mecanic.

targ irlanda 2022 06_b 

ZOOTEHNIA ESTE PE “CAI” MARI


Şi, sinceră să fiu, nici nu mă aşteptam să fie altfel, cunoscând specificul zootehnic al agriculturii irlandeze. Tocmai de aceea, la expoziţia de la Ratheniska un spaţiu impresionant şi bine organizat a fost dedicat zootehniei. Fiecare asociaţie a crescătorilor avea cortul ei, în care am văzut genetică, procesatori de carne şi lapte, dar şi furnizori de soluţii inovative pentru ferme şi programe speciale dedicate tinerilor.
Toţi marii furnizorii de inputuri pentru creşterea şi bunăstarea animalelor au fost prezenţi la târg, dar şi mulţi producători locali, mai ales firme conduse de tineri antreprenori, sprijinite şi promovate de către Enterprise Ireland - organizaţia guvernamentală care susţine interesele comerciale ale start-up-rilor şi inovaţiile din agricultura Irlandei.

targ irlanda 2022 09_b


Am remarcat prezenţa a trei organizaţii ale fermierilor crescători de Angus: IRISH ANGUS Cattle Society, ANGUS BEEF IRELAND - Irish Aberdeen Angus Association şi IRISH ANGUS - Grup de producători, cea din urmă derulând o competiţie inedită dedicată liceenilor, despre care voi scrie în numărul viitor.
Am vizitat şi standurile asociaţiilor de crescători de Aubrac şi Salers, şi ele orientate spre formarea viitoarei generaţii de tineri fermieri.
Cel mai mare cort era al Asociaţiei crescătorilor de Holstein Friză din Irlanda, şi nu e de mirare că aici genetica era de top, precum sunt şi programele naţionale de selecţie şi ameliorare în vederea susţinerii producţiei naţionale de lapte.
La standurile de ovine, ce să mai spun. Irish Texel, Suffolk, Charolaise, Zwartbles, Irish Dutch Spotted, încrucişări de tot felul, rase de lapte, dar mai ales de carne reprezentative pentru Irlanda, toate aparţinând unor fermieri reuniţi în asociaţii profesionale, fără excepţie!

targ irlanda 2022 08_b 

CITIŢI ÎN EDIŢIA VIITOARE


Vizita în Irlanda mi-a fost facilitată de Enterprise Ireland şi Jordache Smart, compania din România care aduce la noi tehnologiile aplicate deja, cu succes, în fermele irlandezilor.
Despre inovaţiile care definesc agricultura irlandeză şi care au fost premiate la Campionatul Naţional de Arat, dar şi despre educaţia agricolă în Irlanda, voi scrie în ediţia viitoare a revistei Ferma.


un articol de
NICOLETA DRAGOMIR

Vizualizat: 977 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?