Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

ÎMPĂDURIRI cu iz de… SCANDAL COMUNAL

Publicat: 29 mai 2017 - 10:43
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

O PĂDURE OMORÂTĂ DIN FAŞĂ. Programul naţional de împădurire a terenurilor degradate, finanţat de Autoritatea Fondului de Mediu, a cunoscut sincope în derulare, unele proiecte fiind reuşite, altele înregistrând un eşec iremediabil.

În comuna Măldăeni, de pildă, din cauză că plantaţia forestieră a fost înfiinţată în izlazul comunal, crescătorii de animale s-au revoltat şi, în cele din urmă, proiectul a fost abandonat. În schimb, la Saelele, în sud-vestul judeţului, plantaţia care acoperă 60 de hectare este viabilă şi promite să ajungă la starea de masiv.

Saele-1_b

Din discuţiile avute cu Marian Mocanu, patronul uneia dintre firmele implicate în programul de împădurire, lucrurile au evoluat astfel: Autoritatea Fondului pentru Mediu a încheiat contracte de finanţare cu primăriile unor localităţi situate în special în judeţe din sudul ţării. Mai departe, primăriile au organizat licitaţii la care au participat firme care au ca obiect de activitate înfiinţarea plantaţiilor forestiere şi întreţinerea acestora.

Marian-Mocanu,-patron-firmă_b

Firma lui Marian Mocanu a câştigat câteva proiecte, printre care se numără cele din judeţul Teleorman, la Măldăeni şi Saelele. După câştigarea licitaţiilor, firma s-a pus pe treabă: a cumpărat puieţi forestieri, a angajat muncitori, a transportat utilajele la faţa locului şi a înfiinţat plantaţia. Potrivit contractului, la Măldăeni urmau să fie împădurite o sută de hectare din izlazul comunal. Suprafaţa totală a păşunii nu depăşeşte însă 500 ha.

Crescătorii de animale din zonă, reuniţi într-o asociaţie condusă de Gheorghe Mănăilă, s-au opus împădurii unei părţi a izlazului, pe motiv că nu ar mai fi avut unde să păşuneze animalele, al căror număr a crescut de la un an la altul.

Cum a fost rezolvată situaţia şi de ce Saelele este un exemplu pozitiv, aflaţi din revista Ferma, ediţia 15-31 mai 2017!

Vizualizat: 1125 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!