Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Hrană să fie, dar sănătoasă!

Publicat: 19 martie 2018 - 01:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Problemele actuale din sectorul fitosanitar au început să devină tot mai evidente pentru agricultorii români şi s-au aflat în centrul discuţiilor la cea de-a XXVI-a Conferinţă a Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România - SNPPR şi la cea de-a XXXVI-a Conferinţă a Societăţii de Protecţia Plantelor Transilvania - SPPT, desfăşurate în perioada 9-10 noiembrie a.c. la Predeal.

Programul a fost organizat în colaborare cu Autoritatea Naţională Fitosanitară din subordinea MADR, precum şi cu asociaţii ale fermierilor, unităţi de cercetare şi companii de profil.

Mihai Berca_b
Evenimentul a reprezentat un bun prilej de întâlnire a specialiştilor din domeniul cercetării şi logisticii protecţiei plantelor. Participanţii au discutat despre viitorul agriculturii în România, despre rolul şi impactul industriei de protecţie a plantelor în acest sector şi tendinţele privind utilizarea produselor de protecţie a plantelor. În deschidrea conferinţei, profesorul universitar Mihai Berca, preşedinte de onoare al SNPPR, a ţinut să nuanţeze şi să reconfirme importanţa domenului fitosanitar ca instrument în producţia agricolă. “Scopul Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din România este de a se ocupa strict de problemele care apar în domeniul protecţiei plantelor. Sunt foarte bucuros că avem în sală colegi din cercetare, dar şi reprezentanţi ai autorităţilor şi împreună ne propunem să găsim soluţii pentru problemele care apar, în beneficiul plantelor şi în sprijinul producătorilor agricoli”, a precizat Mihai Berca.

Conferinţă a Societăţii Naţionale de Protecţia Plantelor din RomâniaClick pe poza pentru galerie!

România îşi respectă Planul naţional de acţiune
De asemenea, preşedintele SNPPR, Elena Leaotă, a subliniat faptul că toate acţiunile societăţii converg către fermieri şi au la bază respectarea unui plan naţional: “Planul naţional de acţiune reprezintă un document strategic privind îmbunătăţirea continuă a utilizării produselor de protecţie a plantelor. Acesta este conceput în vederea obţinerii unui impact scăzut asupra consumatorilor, utilizatorilor, rezidenţilor şi trecătorilor, precum şi a ecosistemelor acvatice şi terestre. Luăm în considerare şi stabilirea unui sistem adecvat de monitorizare a reziduurilor de pesticide în alimente, apă potabilă şi mediu”.
Conferinţa s-a axat pe referate de specialitate, fiind totodată şi un excelent prilej ca specialiştii din domeniul cercetării să analizeze şi să propună soluţii. Principalele teme de discuţie au fost cele legate de problemele privind determinarea riscului indus de pesticide mediului, studiul alternariozei la cartof prin implementarea metamodelelor cu predictori, monitorizarea calităţii produselor de protecţie a plantelor şi acarianul galicol al plantelor de goji - Aceria kuko, o nouă specie invazivă.
Cei prezenţi în sală au interacţionat permanent cu vorbitorii, venind cu completări şi cu întrebări asupra temelor prezentate. La final s-au tras concluziile, organizatorii şi invitaţii exprimându-şi optimismul cu privire la viitorul agriculturii în ţara noastră.

Elena Leaotă_b
Elena Leaotă: „Trebuie să devenim vizibili la nivel naţional, să fim o societate puternică şi astfel ne va fi mai uşor să-i ajutăm pe cei care lucrează pământul. Toată lumea vorbeşte în ultimii ani despre faptul că omenirea are nevoie de mai multă hrană, dar această hrană trebuie să fie sănătoasă. Acesta este viitorul pentru o agricultură durabilă - plante sănătoase, hrană sănătoasă”.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 22/205 (ediţia 15-31 decembrie 2017)

Vizualizat: 362 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?