Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

GRÂUL şi RAPIŢA au fost sărbătorite în câmp, la Caracal

Publicat: 01 iulie 2022 - 12:41
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai bună cale de a-l convinge pe un fermier despre calitățile unui anumit hibrid sau soi este să-l lași să le vadă cu ochii săi. Iar dacă se poate face și o comparație, atunci cu atât mai bine!

Principiul studiului comparativ al culturilor stă la baza organizării platformelor demonstrative, în diverse zone ale țării.

La data de 18 mai, pe platforma demonstrativă a Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricolă de la Caracal s-a desfășurat "Ziua Grâului și a Rapiței".

grau la caracal 01_b 

Nu s-au speriat de vremea rea


Nu mai puțin de 62 de soiuri de grâu și 68 de hibrizi de rapiță au putut fi observate în toată splendoarea lor. Principalele companii care oferă semințe de grâu și rapiță au fost prezente la acest eveniment, organizat de Universitatea din Craiova în colaborare cu Asociația Producătorilor de Porumb din România.

Ca o dovadă că evenimentul a devenit deja tradițional și este considerat ca foarte important de către fermierii din Oltenia, vom spune că în ciuda unei vremi câinoase, cu ploaie, vânt și doar 11 grade C, agricultorii au fost prezenți în număr mare.

grau la caracal 02_b 

Sursă de semințe de calitate pentru soiurile românești


„Stațiunea de la Caracal are o suprafață de aproximativ 2.500 ha unde se desfășoară, în deplină armonie, o activitate de dezvoltare și o activitate de cercetare. Activitatea de dezvoltare este focusată în principal pe obținerea de semințe de calitate pentru soiurile românești.

Și în acest an Stațiunea va avea în ofertă soiurile Glosa și Otilia, din categoriile bază și C1. Activitatea de cercetare este axată pe testarea soiurilor și hibrizilor la principalele plante de cultură, pe recomandarea tehnologiilor implementate, pe monitorizarea bolilor. Se derulează aproximativ 60 de contracte de cercetare, cu peste 30 de firme”, a arătat gazda manifestării, directoarea SCDA Caracal.

 grau la caracal 03_b

Reper în cercetarea agricolă


Directorul executiv al APPR, Alina Crețu, a precizat:„ În primul rând doresc să felicit Stațiunea de la Caracal și Universitatea din Craiova pentru lucrurile extraordinare pe care le fac aici. De ani de zile, fermierii din zonă vin și iau informație, și nu numai, pentru că iau și semințe pe care le comercializează stațiunea de la Caracal. Această unitate de cercetare reprezintă o foarte importantă sursă de informații pentru toată zona agricolă a Olteniei”.

 

Un eveniment util agriculturii


Pe lângă faptul că oaspeții au putut vedea cum s-au dezvoltat în condițiile de la Caracal hibrizii și soiurile prezentate, ei au putut afla direct de la specialiștii firmelor și alte amănunte. Plusurile și minusurile fiecărui soi s-au văzut sau au fost evidențiate în cursul discuțiilor deschise care au avut loc.

Însă dincolo de prezentările „oficiale” și de discuțiile cu reprezentanții companiilor, un alt câștig a fost schimbul de păreri direct, nemijlocit, între fermieri. Grupați după cum se cunoșteau, ori după vârstă sau locul de unde veneau, aceștia și-au împărtășit, ca niște practicieni ce sunt, experiențele cu soiurile și hibrizii pe care i-au cultivat până acum.

În concluzie, am participat la un eveniment reușit, dar mai ales util agriculturii oltenești și nu numai!

 grau la caracal 05_b

ANI BUNI PENTRU SCDA CARACAL


În 2019, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Caracal a continuat să se menţină pe un trend ascendent început în urmă cu câţiva ani, reuşind să intre în 2020 cu realizări remarcabile în activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, dar şi cu un profit semnificativ.

Click AICI şi află detaliile!

 

PROIECTE DE CERCETARE

La Staţiunea din Caracal sunt în desfăşurare 2 proiecte de cercetare pe grâu şi orz, pentru soiul de grâu fiind întreprinse demersuri în vederea omologării, în contextul în care produsul prezintă caracteristici promiţătoare şi productivitate ridicată, rezistență crescută la boli şi la presiuni climatice, îndeosebi seceta. În lotul de testare dezvoltat la nivelul unităţii a fost deja obţinută, anul trecut, o producţie de aproximativ 9 tone/ha.

Noul soi de grâu denumit CARO a fost introdus în reţeaua de testare a Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), urmând a fi testat timp de 3 ani.

 

un articol de

ALEXANDRU GRIGORIEV

Vizualizat: 912 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken Solitair DT, o combinaţie de semănat cu totul specială!

Lemken a expus pentru prima dată în România semănătoarea Solitair DT!

Aceasta este de fapt o combinaţie de semănat şi oferă mai multe avantaje fermierilor. În partea din faţă a semănătorii se află o greblă de nivelare, care are rolul de a uniformiza suprafaţa înainte de a plasa sămânţa în pământ. Tăvălugul cu anvelope, montat opţional, asigură în plus o mărunţire a solului în faţa sistemului de discuri Heliodor, care are rolul de a pregăti patul germinativ pe adâncimea de 10-12 cm, sau mai puţin, dacă este cazul. Îngrăşământul este depus cu precizie între două rânduri de seminţe cu ajutorul brăzdarelor cu discuri duble, la adâncimea de aplicare dorită, pentru o pornire mai bună în vegetaţie. Apoi, rola de tăvălugire cu anvelope asigură o reconsolidare uşoară a segmentului de sol în care secţia de semănat va depune cu foarte mare precizie sămânţa. În final avem un set de greble cu dinţi, ce au rolul de a împiedica formarea crustei. Capacitatea buncărului porneşte de la 3.400 litri şi poate ajunge până la 5.100 litri, cu posibilitatea separării materialului (40:60). „În funcţie de varianta de echipare, avem opţiunea Single Shot sau Double Shot, ceea ce înseamnă că fermierii pot aplica chiar trei tipuri de sămânţă diferite sau sămânţă şi îngrăşământ”, ne-a explicat Marian Gheorghe, Manager de vânzări Lemken România.

Tractoare cu și fără cabină pentru specificul Transilvaniei de la NHR Agropartners! Dicor Land, pentru prima dată la AGRARIA! Sigma România, pentru al doilea an consecutiv la AGRARIA!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?