Cea mai bună cale de a-l convinge pe un fermier despre calitățile unui anumit hibrid sau soi este să-l lași să le vadă cu ochii săi. Iar dacă se poate face și o comparație, atunci cu atât mai bine!
Principiul studiului comparativ al culturilor stă la baza organizării platformelor demonstrative, în diverse zone ale țării.
La data de 18 mai, pe platforma demonstrativă a Stațiunii de Cercetare - Dezvoltare Agricolă de la Caracal s-a desfășurat "Ziua Grâului și a Rapiței".
Nu mai puțin de 62 de soiuri de grâu și 68 de hibrizi de rapiță au putut fi observate în toată splendoarea lor. Principalele companii care oferă semințe de grâu și rapiță au fost prezente la acest eveniment, organizat de Universitatea din Craiova în colaborare cu Asociația Producătorilor de Porumb din România.
Ca o dovadă că evenimentul a devenit deja tradițional și este considerat ca foarte important de către fermierii din Oltenia, vom spune că în ciuda unei vremi câinoase, cu ploaie, vânt și doar 11 grade C, agricultorii au fost prezenți în număr mare.
„Stațiunea de la Caracal are o suprafață de aproximativ 2.500 ha unde se desfășoară, în deplină armonie, o activitate de dezvoltare și o activitate de cercetare. Activitatea de dezvoltare este focusată în principal pe obținerea de semințe de calitate pentru soiurile românești.
Și în acest an Stațiunea va avea în ofertă soiurile Glosa și Otilia, din categoriile bază și C1. Activitatea de cercetare este axată pe testarea soiurilor și hibrizilor la principalele plante de cultură, pe recomandarea tehnologiilor implementate, pe monitorizarea bolilor. Se derulează aproximativ 60 de contracte de cercetare, cu peste 30 de firme”, a arătat gazda manifestării, directoarea SCDA Caracal.
Directorul executiv al APPR, Alina Crețu, a precizat:„ În primul rând doresc să felicit Stațiunea de la Caracal și Universitatea din Craiova pentru lucrurile extraordinare pe care le fac aici. De ani de zile, fermierii din zonă vin și iau informație, și nu numai, pentru că iau și semințe pe care le comercializează stațiunea de la Caracal. Această unitate de cercetare reprezintă o foarte importantă sursă de informații pentru toată zona agricolă a Olteniei”.
Pe lângă faptul că oaspeții au putut vedea cum s-au dezvoltat în condițiile de la Caracal hibrizii și soiurile prezentate, ei au putut afla direct de la specialiștii firmelor și alte amănunte. Plusurile și minusurile fiecărui soi s-au văzut sau au fost evidențiate în cursul discuțiilor deschise care au avut loc.
Însă dincolo de prezentările „oficiale” și de discuțiile cu reprezentanții companiilor, un alt câștig a fost schimbul de păreri direct, nemijlocit, între fermieri. Grupați după cum se cunoșteau, ori după vârstă sau locul de unde veneau, aceștia și-au împărtășit, ca niște practicieni ce sunt, experiențele cu soiurile și hibrizii pe care i-au cultivat până acum.
În concluzie, am participat la un eveniment reușit, dar mai ales util agriculturii oltenești și nu numai!
În 2019, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Agricultură Caracal a continuat să se menţină pe un trend ascendent început în urmă cu câţiva ani, reuşind să intre în 2020 cu realizări remarcabile în activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, dar şi cu un profit semnificativ.
PROIECTE DE CERCETARE
La Staţiunea din Caracal sunt în desfăşurare 2 proiecte de cercetare pe grâu şi orz, pentru soiul de grâu fiind întreprinse demersuri în vederea omologării, în contextul în care produsul prezintă caracteristici promiţătoare şi productivitate ridicată, rezistență crescută la boli şi la presiuni climatice, îndeosebi seceta. În lotul de testare dezvoltat la nivelul unităţii a fost deja obţinută, anul trecut, o producţie de aproximativ 9 tone/ha.
Noul soi de grâu denumit CARO a fost introdus în reţeaua de testare a Institutului de Stat pentru Testarea şi Înregistrarea Soiurilor (ISTIS), urmând a fi testat timp de 3 ani.
un articol de
ALEXANDRU GRIGORIEV