Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Gogoşarul Pritannia F1, alegerea numărul unu

Publicat: 23 octombrie 2019 - 20:08
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

La sfârşitul lunii august a.c., într-un lot demonstrativ amenajat în ferma SC Iosiflor SRL, administrată de inginerul Nicu Bogdan din Tichileşti, judeţul Brăila, legumicultorii invitaţi de compania Seminis au avut de ales din cinci hibrizi de gogoşar pe cel mai reuşit în ceea ce priveşte productivitatea, aspectul şi gustul.

 

Viorel Dinu_b

Potrivit lui Viorel Dinu (foto), promotor naţional al Universal Group - Seminis, este prima dată când legumicultorul brăilean găzduieşte un eveniment la el în fermă. „Am încercat organizarea unui eveniment atipic, cu scopul de a sonda părerea reală a cultivatorilor despre hibrizii prezentaţi. Astfel, denumirea hibrizilor de ardei tip gogoşar a fost secretă, marcată cu primele cinci litere ale alfabetului, astfel încât cei prezenţi să-şi noteze opţiunile într-o fişă. În lot au fost cultivaţi trei produşi marca Seminis şi ceilalţi doi de la companiile de seminţe de legume concurente”, ne-a declarat Viorel Dinu.

Gogoşarul Pritannia F1, alegerea numărul unuClick pe poza pentru galerie!

Pritannia F1 - un hibrid reuşit

În câmp, cei aproape o sută de legumicultori veniţi special din judeţele Galaţi, Suceava, Brăila şi Tulcea au remarcat majoritatea hibridul Pritannia F1, intrat de un an în portofoliul comercial al companiei Seminis, după ce timp de doi ani a fost în testare în marile bazine legumicole ale ţării. Potrivit promotorului naţional al companiei, produsul este unul reuşit genetic, valoros din mai multe puncte de vedere, este adaptat la condiţiile de climă şi de sol, confirmându-şi calităţile şi performanţele la nivel naţional.
Gogoşarul Pritannia F1 este un produs timpuriu ce ajunge la maturitatea de recoltare la 80-85 zile de la plantare, fiind recomandat a fi cultivat atât în spaţii protejate, cât şi în câmp. Plantele sunt viguroase, compacte, cu internoduri scurte şi foliaj puternic, ce oferă o bună protecţie solară fructelor. Planta formează fructe predominante în patru lobi, cu o greutate medie de 180-200 grame, de culoare roşu-închis strălucitor şi cu gust dulce.

În testare, un ardei gras şi unul capia

„Ca noutăţi, avem în testare ardeiul gras Piedone, care deja a confirmat şi pentru care există o cerere de piaţă cum nu ne-am aşteptat. De trei ani de zile l-am testat, iar din octombrie a.c. îl avem în oferta comercială.
De asemenea, mai avem în studiu un ardei capia cu fructul un pic mai lung şi mai aplatizat, ce se remarcă prin gustul deosebit. Se pretează a fi cultivat în câmp, e un pic mai timpuriu, ceea ce este un avantaj pentru cultivatori”, a susţinut Viorel Dinu.
Universal Group, distribuitor exclusiv al mărcii Seminis în România, a cultivat un lot demonstrativ şi într-o fermă din Matca, cu toată gama de hibrizi de tomate din portofoliul companiei.

Daniel Bilinciuc_b
Daniel Bilinciuc, din Mitocul Dragomirnei, jud. Suceava: „Am ţinut să vin la Brăila să văd cum este cultura de legume. Felicit echipa Seminis pentru modul de organizare a unui eveniment reuşit. {i pentru mine, ca legumicultor, a fost un an ceva mai dificil şi am avut de depăşit unele probleme legate de tehnologia de cultivare în sistem eco. Plantele au suferit din cauza condiţiilor climatice, dar în final este o recoltă mulţumitoare pentru anul acesta. Deţin solarii pe 2.500 mp şi 4.000 mp în câmp. Am pus de toate, şi tomate, şi ardeioase, şi vânătă. Preţurile sunt mulţumitoare, avem desfacere foarte bună”.

Vasile Matrasoaie_b

Vasile Mătrăşoaie, din Dumbrăveni, jud. Suceava: „Pe 14 august a.c. am organizat o întâlnire cu grădinari din zona mea şi au văzut că legumele mele s-au comportat extraordinar de bine. Am avut două solarii cu ardei de la Seminis. Recolta o vând în piaţa centrală din Suceava, la preţuri bune. Nemulţumirea mea este că-i prea mare chiria pentru o tarabă: 270 de lei pe lună. Asta înseamnă că va trebui să vând mai scumpuţ, ceea ce nu-i în regulă!”

Petre Grigore_b

Petre Grigore, Galaţi: „Eu nu mai cultiv gogoşari, dar am avut în anii anteriori suprafeţe mari cu această specie. În fermă, am recoltat ceapă şi morcov, am depozitat şi livrez către marile magazine. Toată lumea este speriată că a crescut preţul legumelor. Este un an dificil, deşi s-a semănat devreme, s-a plantat târziu, după care au urmat temperaturile ucigătoare. Oferta este mică, cererea de legume pe piaţă este mare, iar preţurile compensează cheltuielile făcute”.

Radu Costache_b

Costache Radu, Matca: „Am participat la un eveniment de câmp reuşit. Eu am testat hibridul de gogoşar Pritannia F1 şi am fost mulţumit de el. De fapt, am făcut loturi cu multe seminţe de tomate şi de ardeioase de la Seminis şi nu peste mult timp voi invita în fermă cultivatori să vadă cu ochii lor cum se comportă în cultură. În primul ciclu de producţie - la fasolea păstăi şi tomate - am produs suficient de bine pentru a obţine profit, mai ales că anul ăsta şi preţurile sunt mult mai ridicate”.

Florin Dobroghi_b

Florin Dobroghi, Suceava: „Am participat pentru prima dată la un eveniment demo la Brăila. M-a impresionat hibridul de gogoşar Pritannia F1 şi vreau să-l produc. Eu sunt la început, anul ăsta am încercat cu cinci ari în câmp să cultiv mai multe: ardei capia, gogoşari, tomate. Anul viitor îmi ridic un solar şi voi mări suprafaţa de câmp”.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 17/244 (ediţia 1-14 octombrie 2019)

Vizualizat: 359 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?