Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Forumul Agricol Transfrontalier - UFMR a fost ALTCEVA!

Publicat: 18 noiembrie 2017 - 13:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ziua de 10 noiembrie, la Chişinău, peste 150 de fermieri de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit în primul Forum Agricol Transfrontalier - UFMR (Uniunea Fermierilor din Moldova şi România).

Pro Agro a răspuns pozitiv şi s-a implicat activ în derularea în foarte bune condiţii a acestui eveniment deosebit, mai ales privind din perspectiva centenarului Marii Unirii. Poate că felul meu de a fi mă duce mai repede spre o percepţie sufletească a celor ce s-au întâmplat la Summit Confercece & Events Centrer. De aceea voi încerca să mă limitez la fapte. Dar dacă este să judec doar din punct de vedere jurnalistic un astfel de eveniment, tot găsesc argumente pentru a plasa forumul, chiar de la prima ediţie, la categoria ALTCEVA.

Forum Agricol Transfrontalier 2017_3_b

În primul rând am găsit mai mulţi fermieri pe metru pătrat decât la majoritatea evenimentelor autohtone (să nu le zic româneşti!). Fermieri deschişi, frumoşi, unii în tandem, gen tată şi fiu sau mamă şi fecior. E adevărat că au fost parcă mai mulţi viticultori, pomicultori şi crescători de animale dar, trebuie subliniat, şi ceva antreprenori tineri şi implicaţi. Am remarcat prezenţa unei părţi din cercetarea moldavă. E adevărat că poate mai puţină decât mă aşteptam. Dar locul ales pentru desfăşurarea evenimentului a fost şi aşa neîncăpător în prima parte. Apoi, în cele şase ateliere, am văzut cum fermierii se ridicau şi ridicau problemele cu francheţe, necoafate. Cu certitudinea că cineva îi ascultă, dincolo de convenienţa evenimentelor de prin România. Doar la atelierele pe zootehnie şi industrie alimentară şi promovarea produselor am întâlnit jelania de la noi. Probabil şi la ei zootehnia şi desfacerea suferă mai mult din pricina super-marketurilor dar şi a defazării vizavi de realitatea economică.

Crescătorii de animale, cu certitudine, de pe ambele maluri ale Prutului sunt mai conservatori. Schimbările îi cam iau pe nepregătite şi datorită faptului că schimbarea în zootehnie nu se face de pe o zip e alta şi necesită abordări destul de costisitoare şi pe termen lung. Apoi, discuţiile despre potenţial şi ceea ce se întâmplă acum în realitatea lor sunt la fel de nedrepte ca şi pe la noi. Întotdeauna potenţialul este atât de uriaş încât realitatea este mult prea mică şi insignifiantă.

Forum Agricol Transfrontalier 2017_2_b

Dar, depre cele şase ateliere de lucru, problemele identificate şi soluţiile propuse într-un text viitor. Acolo unde vom vorbi şi de implicarea Pro Agro în succesul acestei prime ediţii a Forumului Agricol Transfrontalier - UFMR. Dar şi depre partenerii lor moldoveni.

Forum Agricol Transfrontalier 2017_1_b

Vizualizat: 872 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?