Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Forumul Agricol Transfrontalier - UFMR a fost ALTCEVA!

Publicat: 18 noiembrie 2017 - 13:39
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În ziua de 10 noiembrie, la Chişinău, peste 150 de fermieri de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit în primul Forum Agricol Transfrontalier - UFMR (Uniunea Fermierilor din Moldova şi România).

Pro Agro a răspuns pozitiv şi s-a implicat activ în derularea în foarte bune condiţii a acestui eveniment deosebit, mai ales privind din perspectiva centenarului Marii Unirii. Poate că felul meu de a fi mă duce mai repede spre o percepţie sufletească a celor ce s-au întâmplat la Summit Confercece & Events Centrer. De aceea voi încerca să mă limitez la fapte. Dar dacă este să judec doar din punct de vedere jurnalistic un astfel de eveniment, tot găsesc argumente pentru a plasa forumul, chiar de la prima ediţie, la categoria ALTCEVA.

Forum Agricol Transfrontalier 2017_3_b

În primul rând am găsit mai mulţi fermieri pe metru pătrat decât la majoritatea evenimentelor autohtone (să nu le zic româneşti!). Fermieri deschişi, frumoşi, unii în tandem, gen tată şi fiu sau mamă şi fecior. E adevărat că au fost parcă mai mulţi viticultori, pomicultori şi crescători de animale dar, trebuie subliniat, şi ceva antreprenori tineri şi implicaţi. Am remarcat prezenţa unei părţi din cercetarea moldavă. E adevărat că poate mai puţină decât mă aşteptam. Dar locul ales pentru desfăşurarea evenimentului a fost şi aşa neîncăpător în prima parte. Apoi, în cele şase ateliere, am văzut cum fermierii se ridicau şi ridicau problemele cu francheţe, necoafate. Cu certitudinea că cineva îi ascultă, dincolo de convenienţa evenimentelor de prin România. Doar la atelierele pe zootehnie şi industrie alimentară şi promovarea produselor am întâlnit jelania de la noi. Probabil şi la ei zootehnia şi desfacerea suferă mai mult din pricina super-marketurilor dar şi a defazării vizavi de realitatea economică.

Crescătorii de animale, cu certitudine, de pe ambele maluri ale Prutului sunt mai conservatori. Schimbările îi cam iau pe nepregătite şi datorită faptului că schimbarea în zootehnie nu se face de pe o zip e alta şi necesită abordări destul de costisitoare şi pe termen lung. Apoi, discuţiile despre potenţial şi ceea ce se întâmplă acum în realitatea lor sunt la fel de nedrepte ca şi pe la noi. Întotdeauna potenţialul este atât de uriaş încât realitatea este mult prea mică şi insignifiantă.

Forum Agricol Transfrontalier 2017_2_b

Dar, depre cele şase ateliere de lucru, problemele identificate şi soluţiile propuse într-un text viitor. Acolo unde vom vorbi şi de implicarea Pro Agro în succesul acestei prime ediţii a Forumului Agricol Transfrontalier - UFMR. Dar şi depre partenerii lor moldoveni.

Forum Agricol Transfrontalier 2017_1_b

Vizualizat: 962 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?