În ziua de 10 noiembrie, la Chişinău, peste 150 de fermieri de pe ambele maluri ale Prutului s-au reunit în primul Forum Agricol Transfrontalier - UFMR (Uniunea Fermierilor din Moldova şi România).
Pro Agro a răspuns pozitiv şi s-a implicat activ în derularea în foarte bune condiţii a acestui eveniment deosebit, mai ales privind din perspectiva centenarului Marii Unirii. Poate că felul meu de a fi mă duce mai repede spre o percepţie sufletească a celor ce s-au întâmplat la Summit Confercece & Events Centrer. De aceea voi încerca să mă limitez la fapte. Dar dacă este să judec doar din punct de vedere jurnalistic un astfel de eveniment, tot găsesc argumente pentru a plasa forumul, chiar de la prima ediţie, la categoria ALTCEVA.
În primul rând am găsit mai mulţi fermieri pe metru pătrat decât la majoritatea evenimentelor autohtone (să nu le zic româneşti!). Fermieri deschişi, frumoşi, unii în tandem, gen tată şi fiu sau mamă şi fecior. E adevărat că au fost parcă mai mulţi viticultori, pomicultori şi crescători de animale dar, trebuie subliniat, şi ceva antreprenori tineri şi implicaţi. Am remarcat prezenţa unei părţi din cercetarea moldavă. E adevărat că poate mai puţină decât mă aşteptam. Dar locul ales pentru desfăşurarea evenimentului a fost şi aşa neîncăpător în prima parte. Apoi, în cele şase ateliere, am văzut cum fermierii se ridicau şi ridicau problemele cu francheţe, necoafate. Cu certitudinea că cineva îi ascultă, dincolo de convenienţa evenimentelor de prin România. Doar la atelierele pe zootehnie şi industrie alimentară şi promovarea produselor am întâlnit jelania de la noi. Probabil şi la ei zootehnia şi desfacerea suferă mai mult din pricina super-marketurilor dar şi a defazării vizavi de realitatea economică.
Crescătorii de animale, cu certitudine, de pe ambele maluri ale Prutului sunt mai conservatori. Schimbările îi cam iau pe nepregătite şi datorită faptului că schimbarea în zootehnie nu se face de pe o zip e alta şi necesită abordări destul de costisitoare şi pe termen lung. Apoi, discuţiile despre potenţial şi ceea ce se întâmplă acum în realitatea lor sunt la fel de nedrepte ca şi pe la noi. Întotdeauna potenţialul este atât de uriaş încât realitatea este mult prea mică şi insignifiantă.
Dar, depre cele şase ateliere de lucru, problemele identificate şi soluţiile propuse într-un text viitor. Acolo unde vom vorbi şi de implicarea Pro Agro în succesul acestei prime ediţii a Forumului Agricol Transfrontalier - UFMR. Dar şi depre partenerii lor moldoveni.