Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Forumul Agricol Transfrontalier a fost ALTCEVA!

Publicat: 24 februarie 2018 - 01:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Chişinăul a fost, luna trecută, locul de întâlnire a peste 150 de fermieri de pe ambele maluri ale Prutului, la primul Forum Agricol Transfrontalier - UFMR (Uniunea Fermierilor din Moldova şi România), la iniţiativa Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni (AOAMP), condusă de Alexei Repede.

Federaţia Pro Agro a răspuns pozitiv şi s-a implicat activ în derularea în foarte bune condiţii a acestui eveniment deosebit, mai ales privind din perspectiva Centenarului Marii Unirii. Poate că felul meu de a fi mă duce mai repede spre o percepţie sufletească a celor petrecute la Summitul Conference & Events Center. De aceea voi încerca să mă limitez la fapte. Dar dacă este să judec doar din punct de vedere jurnalistic un astfel de eveniment, tot găsesc argumente pentru a plasa forumul, chiar de la prima lui ediţie, la categoria “ALTCEVA”.

Nicolai LoghinClick pe poza pentru galerie!

Fermieri mulţi şi foarte interesaţi de experienţa românească în relaţia cu UE
La Chişinău am găsit mai mulţi fermieri pe metru pătrat decât la majoritatea evenimentelor autohtone (să nu le zic româneşti!). Fermieri deschişi, frumoşi, unii în tandem tată şi fiu sau mamă şi fecior. E adevărat că au fost parcă mai mulţi viticultori, pomicultori şi crescători de animale, dar, trebuie subliniat, am văzut şi antreprenori tineri şi implicaţi. Am remarcat prezenţa unei părţi din cercetarea moldavă. Locul ales pentru desfăşurarea evenimentului a fost oricum neîncăpător în prima parte.
Apoi, pe cele şase ateliere, am văzut cum fermierii participau şi ridicau problemele cu francheţe, necoafate. Cu certitudinea că cineva îi ascultă, dincolo de convenienţa evenimentelor de la noi. Doar la atelierele pe zootehnie şi industrie alimentară şi promovarea produselor am întâlnit, să-i spun aşa, jelania de pe la noi. Probabil şi la ei zootehnia şi desfacerea suferă mai mult din pricina supermarketurilor şi a defazării vizavi de realitatea economică. Crescătorii de animale de pe ambele maluri ale Prutului sunt, cu certitudine, mai conservatori. Noile cutume îi cam iau pe nepregătite şi pentru că schimbarea în zootehnie nu se face de pe-o zi pe alta, ci necesită abordări destul de costisitoare, pe termen lung.

Şase ateliere de lucru şi cel puţin o mie de probleme
Apoi, discuţiile despre potenţialul agricol al Republicii Moldova şi ceea ce se întâmplă acum în realitatea lor sunt la fel de nedrepte ca şi pe la noi. Întotdeauna potenţialul este atât de uriaş, încât realitatea este mult prea mică şi insignifiantă. La atelierul „Industrie alimentară şi promovarea produselor” s-a ridicat cel mai plastic problema potenţialului agricol moldav, cu exagerări precum: „Suntem la maximum 20 la sută din potenţialul nostru”, în paralel cu afirmaţia „Înainte de 1990 hrăneam URSS-ul”. Totuşi, realităţile spun că producţiile medii au crescut aproape în toate sectoarele comparativ cu cifrele din anii sovietici. Coordonatoarea atelierului i-a pus pe fermieri să noteze pe o hârtie, printr-un singur cuvânt, principala problemă cu care se confruntă. Apoi s-au format grupuri de discuţie în funcţie de problema concluzionată. Aici fiecare a venit cu idei pentru ca pe viitor dificultatea semnalată să fie depăşită.
La atelierul de zootehnie s-a discutat mult pe tema asocierii, care în Moldova este şi mai departe de concretizare decât la noi. Unii lideri văd în asociere posibilitatea de a conta într-o piaţă din ce în ce mai sălbatică. Au propus înfiinţarea unor „centre de excelenţă genetică susţinute de guvern”, precum şi multe variante bazate pe cooperarea cu fermierii din România. Inclusiv asocierea pentru finanţare prin granturi transfrontaliere. S-a pus problema înfiinţării unei agenţii - ANAS, care să se ocupe de fondul genetic. Asta după ce Mary Pană, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România, a pomenit de faptul că ţara noastră ocupă prima poziţie în Europa în ceea ce priveşte cuantumul primit pe cap de mascul metis lapte (185 euro), pe când la masculii specializaţi pe carne suntem doar pe poziţia a şaptea. Datele se refereau la masculii între 8 zile şi 14 săptămâni.
O altă problemă, cea privind specialiştii din zootehnie şi/sau alte ramuri agricole, se vede rezolvată prin vizite de studii în România, în care tinerii specialişti moldoveni să poată asimila noile tehnologii folosite.
Atelierele au fost bine conduse şi s-au putut desprinde câteva propuneri pentru a rezolva problemele cu care se confruntă agricultura moldovenească, în principal subfinanţarea şi lipsa de coeziune.

AOAMP are o echipă tânără şi percutantă
Ceea ce a făcut ca forumul să se desfăşoare în condiţii foarte bune, cu foarte puţine nereuşite. Tinerii conducători ai lucrărilor au avut alături de ei speakeri din România precum Emil Dumitru, preşedintele Pro Agro, Mary Pană, Ştefan Pădure, liderul Asociaţiei pentru Promovarea Alimentului Românesc şi pe mulţi alţii. Emil Dumitru le-a mulţumit tinerilor din echipa de organizare a forumului: „M-aţi «ucis» pur şi simplu cu dorinţa voastră ca totul să fie perfect, cu insistenţa şi atenţia la fiecare detaliu şi de aceea vă felicit din inimă!”. Am stat de vorbă cu mulţi fermieri, precum şi cu fostul director al Institutului de Fitotehnie Porumbeni, Pintilie Pîrvan, care, deşi se redresa după o intervenţie chirurgicală, nu a putut să lipsească de la un astfel de eveniment.
Trebuie să pomenesc faptul că APIA a tratat cu sictir evenimentul, pe când AFIR şi-a trimis directorul general adjunct, pe Nicolae Popa, în aşa fel încât problemele ridicate, care au fost în mare comune celor două comunităţi ale fermierilor, să poate fi prioritizate. Iar soluţiile previzionate, iscate din rândul fermierilor şi al reprezentanţilor lor, foarte aproape de realitate.
Cert este că evenimentul a creat o stare de aşteptare în derularea, pas cu pas, şi a altor asemenea întâlniri viitoare. Nevoia de comunicare şi de apropiere este fluidă, perceptibilă iar disponibilitatea celor de peste Prut aproape exaltată.
Evenimentul nu s-a bucurat de prezenţa miniştrilor din cele două ţări. Dar Iurie Uşurelu - viceministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare al Rep. Moldova (un tehnocrat foarte apreciat de mediul agricol moldovenesc) - şi secretarul de stat în MADR Claudiu Sorin Roşu Mareş (un politician decent şi un bun profesionist) s-au simţit minunat la forum şi s-a văzut asta pe feţele lor luminate de forţa evenimentului. O forţă la care nu se aşteptau!


TINERII ANTREPRENORI MOLDAVI SUNT FRUMOŞI ŞI OPTIMIŞTI
Nicolai Loghin, un tânăr director executiv la Studiul Sistemelor Agricole din Moldova, era puternic impresionat de prezenţa administratorului platformei AgriSo, Mihai Stănescu.
Igor Golban, un foarte tânăr pomicultor, are în grijă 13 ha cu nuci (soiurile Cazacu, Kogălniceanu şi Pescianski), 8 ha cu migdali şi 2,5 ha cu cătină. Toate în sistem bio. S-a autorizat din 2010 iar în 2011 a avut prima recoltă. Deţine nu mai puţin de şase generaţii de nuc (câte 2 ha plantate anual). Dar trebuie să mai lucreze la capitolul eficienţă. Trebuie spus că mecanizarea l-a ajutat foarte mult. Dacă în anii trecuţi folosea 42 oameni/zi la recoltat, anul acesta a fost nevoie de doar şase angajaţi.
Nucul este un business şi pentru o tânără de 22 ani absolventă de Merceologie şi studentă la Drept. Elena Rotaru din satul Cuşmir, raionul Şoldăneşti, întreţine trei hectare cu nuc din soiul Pescianski (un soi timpuriu care face nuci începând cu anul 4), intercalat cu o cultură de usturoi. Tânăra a reuşit să obţină 40.000 lei moldoveneşti în programul “Femei în Afaceri”.
Andrei Lozan, doctorand în Horticultură, este fiul lui Ion Lozan, acesta din urmă lăsând activitatea universitară acum 17 ani pentru a face pomicultură. Familia Lozan lucrează peste 40 ha cu măr (Idared, Golden, Gala etc.) în sistem intensiv. Anul acesta au aplicat 16 tratamente în livadă iar producţia a fost foarte bună şi au reuşit să vândă recolta la un preţ „foarte bun” - după cum susţin - în Rusia. Au mare nevoie de utilaje, însă dobânda la care se împrumută este de 14%, la o inflaţie de circa 7%. Din păcate, întărirea monedei naţionale este dezavantajoasă pentru exportatori, iar ei sunt exportatori sută la sută.

 


Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/204 (ediţia 1-14 decembrie)

Vizualizat: 652 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?