Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii vor răspunsuri: Agricultura, încotro?

Publicat: 03 mai 2017 - 14:01
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Printre problemele ridicate de către fermieri la Forumul Economic ”Agricultura, încotro?”, desfăşurat  la cea de-a XV-a ediţie a Târgului “Agro Expo Bucovina”, în perioada 23-26 martie a.c., la Suceava, se numără preţul mic al produselor obţinute de către aceştia, dificultăţile în a comasa terenurile agricole în condiţiile în care sunt încă mulţi moştenitori care nu şi-au dezbătut succesiunea şi care de multe ori sunt greu de găsit. 

”De exemplu, la porumb, anul trecut am reuşit să obţin producţii de 10-12 tone/ha. Numai că am putut valorifica producţia cu doar 50 bani/kg. În condiţiile în care inputurile sunt tot mai scumpe şi, în plus, trebuie să plătim şi o arendă deloc neglijabilă, dacă vrem să ne menţinem exploataţia.
Ca să comasezi 8-10 ha de teren, astăzi, este îngrozitor de greu, fiindcă pe o mică suprafaţă sunt şi 5-6 moştenitori pe care, dacă nu şi-au dezbătut succesiunea, nu ai cum să îi aduci la un numitor comun. Nu mai spun că, în zona noastră, pământul nu este intabulat. Nici o bancă şi nici o instituţie legată de eventuale proiecte pe care ai vrea să le depui nu te iau în seamă dacă terenul nu este intabulat. Aşa se face că este extrem de dificil în agricultura noastră, neavând preţ la produse, neputând valoriza terenul din cauza neintabulării şi neputând arenda teren din cauză că legea nu îmi permite să arendez pe baza unui registru agricol.

Forumul Economic ”Agricultura, încotro?”Click pe poza pentru galerie!
În plus, problema forţei de muncă, a meseriaşilor, devine din ce în ce mai mare. Pur şi simplu nu găseşti oameni pregătiţi să lucreze pe utilaje, tractoare, maşini agricole. Se vorbeşte mult pe tema aceasta, dar nu se face mai nimic practic”, spunea un fermier din comuna suceveană Udeşti, care exploatează aproximativ 200 hectare de teren agricol.

Cum integrăm vegetalul în zootehnie?
Răspunzând acestor probleme, subsecretarul de stat Maricel Dima a ţinut să precizeze că nivelul preţurilor ţine de piaţă şi de organizare, inclusiv pentru valorificarea superioară a produselor vegetale. ”Într-adevăr, preţurile recoltelor sunt mici, dar trebuie să observăm că până acum în sectorul vegetal s-a investit destul de mult, s-a ajuns la randamente ridicate. Pe zona de zootehnie, însă, lucrurile nu au evoluat la fel. Astfel, se face că nu există componenta care să atragă sectorul vegetal, pentru a-l integra în sectorul animal şi să se ajungă la preţuri mai mari ale produselor din vegetal. În ţări precum Olanda, Belgia, Germania, Polonia, aceste lucruri se întâmplă şi, după integrarea sectorului vegetal în zootehnie, pe piaţă se iese, chiar, cu produs procesat. Aceasta este tendinţa şi este clar că trebuie să existe şi măsuri guvernamentale de susţinere a echilibării celor două sectoare. Ministerul Agriculturii a şi luat unele măsuri în acest sens, ştiţi bine, de exemplu susţinerea pe sectorul suine, iar rezultatele se vor vedea în timp”, ne asigură reprezentantul MADR.

Declinul efectivelor într-un judeţ campion la zootehnie
Fostul ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, a punctat problema cadastrului agricol, solicitând o mai clară comunicare asupra foii de parcurs, spre a se şti unde ne găsim în acest moment, ce etape clare urmează, în aşa fel încât să nu se ajungă la situaţia în care Comisia Europeană să spună că, neavând realizat cadastrul, fermierii nu vor mai putea primi subvenţii.
Oficialul atrăgea atenţia că judeţul Suceava este cunoscut ca fiind campion la creşterea animalelor, însă, din păcate, numărul de animale a scăzut nepermis de mult. “În cazul ovinelor, s-a ajuns la 1 cap/ha, ceea ce este incredibil. Dacă nu vom face un program special pe zootehnie, pe genetică şi pe rase, nu putem fi competitivi. Lipsesc fermele care să producă material genetic.
Cât priveşte predarea producţiilor, tragem semnalul de alarmă asupra faptul că monopolurile sunt un mare pericol la orizont. Dacă nu vom lupta pentru competiţie, dacă la poarta fermierului nu va fi competiţie pentru preluarea producţiei, vom rămâne la preţuri de nimic, aşa cum este astăzi la lapte, la carne etc. Încă este o realitate că fermierul nostru, în competiţie cu altul din alte părţi, pare a fi dezavantajat şi cred că încă mai trebuie învăţat, consiliat”, consideră Gheorghe Flutur.
Acesta a subliniat faptul că sucevenii au făcut paşi clari pe calea organizării, inclusiv prin crearea de către CJ Suceava a unui cluster în care este inclusă şi Universitatea ”Stefan cel Mare”, care asigură controlul calităţii produselor.

O problemă distinctă, pe care o vom dezvolta în numerele viitoare, a fost aceea a perspectivei zonelor montane din România, odată cu implementarea unei Agende a zonelor montane, care să reprezinte mai mult decât politici montane, după cum atrăgea atenţia academicianul Radu Rey.

Gheorghe Flutur
Gheorghe Flutur: “Solicit schimbarea legii păşunilor, pentru a se evita situaţia în care unii, din alte părţi, din depărtare, vin sub streaşina casei proprietarilor de terenuri, fânaţ, păşuni ş.a.m.d. Omul trebuie să îşi ţină animalele închise, fiindcă alţii au câştigat licitaţiile. Deşi se spune că trebuie să aibă prioritate localnicii, nu se materializează, fiindcă tot legea se pare că permite ceea ce am explicat până acum”.


BANI PENTRU INSTRUIREA TINERILOR
Cât priveşte personalul calificat care să exploateze tehnica agricolă, Maricel Dima a anunţat că MADR are în dezbatere un memorandum care propune intervenţia financiară a statului pentru a susţine anumite programe de formare profesională în liceele agricole pe segmentul pregătirii tehnice a salariaţilor din ferme. ”Practic, stabilim măsurile prin care liceele agricole, împreună cu fermele agricole să intre în colaborare, astfel încât unităţile de învăţământ să poată asigura pregătire tehnică a lucrătorilor din fermele agricole. Este vorba despre pregătire, în mod special, pe utilajele agricole şi chiar pe fluxul tehnologic, dacă extindem şi pe zona procesării”, explica oficialul.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 8 (191) din 1-15 mai 2017

Vizualizat: 257 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?