Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii, protagoniştii unor filme pentru elevi

Publicat: 17 iunie 2017 - 15:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fundaţia World Vision România a iniţiat un program numit ”Mândru că sunt fermier” pentru a-i convinge pe elevi să se înscrie la un liceu agricol. 

Pentru a aduce agricultura mai aproape de inima elevilor, WVR a finanţat, printre altele, o serie de filme documentare de scurt metraj, având ca protagonişti fermieri care activează în diverse domenii (zootehnie, cultura mare, apicultură, agroturism, pomicultură şi legumicultura în sistem ecologic), fiecare comunicându-şi experienţa căpătată în fermă..

elevi Ciumbrud_b

Argumente pentru elevi
Pe Crenguţa Bărbosu, manager programe de dezvoltare agricolă, am găsit-o la birou, aplecată peste un teanc de dosare pline cu date despre derularea programelor: despre caprele oferite unor familii nevoiaşe, despre stupii daţi unor săteni cu spirit antreprenorial din mediul sătesc, dar şi despre liceele ai căror profesori bat localităţile din împrejurimi să-i convingă pe elevi să opteze pentru meseria de fermier, dar nu oricum, ci instruindu-se în cadrul unei unităţi de profil.
”Cum să-i determinăm pe copiii din clasa a opta să meargă la un liceu agricol? Ne-am gândit să le punem în faţă experienţele unor fermieri, de preferinţă fermieri tineri sau în jurul vârstei de 40 de ani. Am căutat să aflăm şi să comunicăm şi noi celor mici, liceenii de mâine, că agricultura nu mai e un fel de corvoadă, ci, dimpotrivă, aduce beneficii, aduce bani, e un bussines. Mai mult, agricultura se face în prezent cu mijloace foarte moderne, utilaje sofisticate, combine cu aer condiţionat şi bord computerizat. Nu mai stau tinerii la volan cum stăteau părinţii lor. Au alte condiţii acum”, îmi prezintă Crenguţa Bărbosu câteva argumente ale campaniei.

Vorbesc fermierii
”Mândru să fiu fermier” face parte din programul Liceele agricole - “HUB”-uri locale pentru dezvoltarea fermelor mici şin mijlocii, derulat de World Vision România împreună cu alte organizaţii neguvernamentale aflate în parteneriat cu Fundaţia Româno-Americană.
Campania sprijină liceele agricole să ofere programe educaţionale relevante pentru economia locală, care să pună accentul pe formarea viitorilor fermieri şi întreprinzatori mici şi mijlocii din agricultură, prin oferirea de oportunităţi de învăţare din practică şi în strânsă cooperare cu comunitatea locală. Concret, reprezentanţii ONG-urilor şi cei ai liceelor agricole prinse în program bat în poarta şcolilor generale şi le vorbesc elevilor despre avantajele meseriei de fermier. Cu această ocazie, sunt proiectate şi filmele prospăt realizate. Uite-l pe tânărul Daniel Corbu, doctor în legumicultura ecologică, vorbind dintre tufele lui de roşii, obţinute din seminţe aduse de la SCDL Buzău, de la dl. Costel Vânătoru. Cadrul se schimbă şi dintr-un solar vorbeşte Mihaela Buligoanea, care practică legumicultura ecologică pe 7 ha în com. Tărtăşeşti. Urmează un alt film, despre o pensiune agroturistică din Podgoria Drăgăşanilor. Din vie, elevii sunt purtaţi de fluxul imaginilor, la munte, la ferma familiei Istrate, cunoscută în ţară şi în străinătate pentru brânzeturile tradiţionale preparate la stâna din Vlădeni. Subiectele şi imaginile HD se succed şi compun un adevărat tur al agriculturii de pe la noi. Seria de filme cu tematică agricolă prezentate elevilor cred că este o premieră în ţara noastră. Probabil elevii nu se vor duce buluc să se înscrie la un liceu agricol, dar, cu siguranţă, poveştile protagoniştilor îi vor pune pe gânduri şi, cine ştie, în cele din urmă vor alege să studieze agricultura.
Seria filmelor agricole produse de WVR poate fi vizionată pe site-ul fundaţiei www.worldvision.ro, la rubrica Noutăţi.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 11/194 (ediţia 15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 279 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?