Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fermierii, în câmpul inovaţiilor de la Fundulea

Publicat: 17 iunie 2017 - 00:59
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am ajuns la a şaptea ediţie a expoziţiei AgriPlanta - RomAgroTec în ultima zi de târg, duminică, pe 21 mai 2017. Incinta expoziţională era plină de vizitatori, ceea ce trăda interesul celor veniţi în număr mare să ia contact direct cu tot ce este mai nou în domeniu.

De departe, zona cu tehnică de mecanizare a constituit atracţia târgului.

„Întotdeauna plecăm bolnavi de ceea ce vedem la târg!”
În mulţimea adunată în jurul maşinilor şi utilajelor agricole expuse, l-am remarcat pe un cunoscut fermier din judeţul Brăila. În fiecare an, Iosif Ţicra este prezent la acest târg. Este un veteran al cercetării româneşti, care de-a lungul timpului a lucrat în două unităţi de prestigiu din domeniu. Acum administrează o profitabilă exploataţie brăileană din comuna Silistraru. Sosise împreună cu soţia sa direct de la Mamaia, de la întâlnirea de 44 de ani de la absolvirea facultăţii. „Venim în fiecare an şi efectiv plecăm bolnavi de-aicea. Sunt atâtea noutăţi şi atâta mecanizare în agricultură, încât nu se poate ca în secolul acesta să nu lucrezi cu utilaje de genul acesta. Deja lucrăm cu calculator de bord, deja dozăm numărul de seminţe la hectar. O parte din aceste utilaje le-am achiziţionat deja”, ne-a declarat Iosif Ţicra. Agricultorul a ţinut să sublinieze că în acest an a achiziţionat două instalaţii moderne de irigare, dar şi utilaje de la firmele Claas şi Lemken. „O combină poate ne-ar interesa! La ora actuală avem patru maşini de recoltat, din care două sunt vechi şi poate ar trebui să cumpărăm una, două, dar e în funcţie de buget şi de anul agricol care, la această dată, nu ştim cum se va încheia”, a precizat vizitatorul.
Iosif Ticra

„Vrem să modernizăm ferma!”
La standul INCDA Fundulea, în faţa unui lot demonstrativ, am surprins un vizitator care intrase în mijlocul culturii de grâu. A luat în palme spicul din soiul Boema şi l-a studiat cu atenţie. L-am chestionat. „M-am uitat la cultură, e mai frumos grâul nostru decât ce văd aici, la Agriplanta. Noi, la Amara, avem mai frumos şi mai bine dezvoltat grâul, tot din soiul Boema. Am renunţat să mai punem genetică străină”, ne-a declarat cu vădită satisfacţie Nicolae Popescu, fermier din Amara.
Vizitatorul ne-a mărturisit că a venit special pentru a vedea tehnica de mecanizare. ”Cui nu-i trebuie câte ceva la fermă? Noi utilaje avem, dar sunt învechite, trebuie să le modernizăm. Dar la posibilităţile pe care le avem..., slabe şanse!”, a opinat fermierul. Apoi a continuat: „Suntem o societate agricolă înfiinţată pe Legea 36/1991. Aceasta nu ne mai permite să facem proiecte, nu ne regăsim în nici un ghid, în acele forme de plată subvenţionate de către stat, căci nu avem nici 300 ha şi nici între 300 şi 500 ha. Sunt de acord să fie ajutaţi fermierii mici, dar şi cei are exploatează o suprafaţă mai mare de 500 ha. Cert este că legislaţia este imperfectă ca oricare snop de legi făcute pe picior, pe fugă. Problema este că programele care se dau sunt tendenţioase”.
Nicolae Popescu

„Ne-am dori multe utilaje agricole de aici!”
În spaţiul destinat demonstraţiilor practice, Marian Panţâru, agricultor din judeţul Ialomiţa, privea cu destul interes şi cu un aer de cunoscător la o maşină de erbicidat performantă care evolua, făcându-şi numărul. „Pe noi ne atrag multe utilaje agricole, dar în primă etapă ne-ar trebui o maşină pentru tratamentele fitosanitare şi încă una de împrăştiat îngrăşămintele pe câmp”, ne-a declarat vizitatorul. Marian Panţâru ne spune că este mecanizator angajat în activitatea agricolă din anul 1998 şi că are şansa de a lucra pe utilaje noi ce nu mai necesită reparaţii. La fermă, are în exploatare un tractor de putere medie marca John Deere, achiziţionat anul acesta.
În aceste zile pregăteşte combina de recoltat cerealele păioase. Câmpul se lucreză foarte bine, culturile promit recolte ce dau speranţă, însă... „marea problemă este cea a desfacerii producţiei agricole. În prima fază, la recoltat, se dă un preţ de nimic, cam la 50 de bani kilogramul de grâu, cheltuielile pe unitatea de suprafaţă nu sunt acoperite. Avem reduceri de TVA şi nu s-a văzut o scădere a preţului la pâine în magazine”, a susţinut Marian Panţâru.
Marian Pantaru

„Vom achiziţiona o combină de la MEWI!”
Pe una dintre aleile de acces în târg l-am întâlnit pe Viorel Tătuţă, din comuna Ograda, judeţul Ialomiţa. „Am venit să văd ce e mai nou în domeniul agricol. Îmi fac timp să fiu prezent în fiecare an la AgriPlanta”, ne-a declarat agricultorul. În ferma la care lucrează, sezonul de producţie pare a fi unul destul de bun. „Pe noi ne-ar interesa o combină de recoltat şi cereale-păioase, şi culturi prăşitoare, să recoltăm mai repede şi să ne încadrăm în perioada optimă. Noi lucrăm de câţiva ani cu compania Mewi şi vom încheia un contract de achiziţie”, a precizat Viorel Tătuţă.
Viorel Tatuta

CASE sau CLAAS - o alegerea grea
Ca în fiecare an, Vasile Vlasie, fermier din judeţul Galaţi, este prezent la Fundulea chiar de la începutul expoziţiei AgriPlanta - RomAgroTec. „Am venit la târg să văd ce se mai întâmplă în domeniul mecanizării. La bază sunt mecanic auto şi la ferma mea de 200 ha îmi trebuie câteva utilaje. Mai precis un combinator pentru un tractor de 170 CP. Ne-am oprit la un tractor Case şi la unul Claas. Vom alege. Mai avem nevoie de un plug Lemken care să facă patru brazde la o trecere”, ne-a declarat Vasile Vlasie. Fermierul ne spune că pentru el anul agricol nu este unul foarte bun. Din cauza răţişoarei porumbului. Tanymecus dilaticollis poate provoca pagube foarte mari în doar câteva ore. Din cauza insectei, Vlasie a trebuit să întoarcă în jur de 88 ha de porumb şi alte opt hectare de floarea-soarelui. Aşadar, jumătate din suprafaţa cultivată a fost reînsămânţată în această primăvară. „La noi, seceta s-a instalat confortabil. Dacă nu ne plouă într-o săptămână, două, se duce totul de râpă!”, ne-a declarat cu durere în suflet producătorul agricol.
Vasile Vlasie

Mecanizare pentru un proiect de 300.000 euro
Alături, l-am remarcat pe fiul fermierului, George Iulian Vlasie care se uita cu atenţie la o maşină de administrat îngrăşăminte chimice. „Am depus un proiect pe fonduri europene în valoare de aproximativ 300 mii de euro. Avem în intenţie să ne dotăm cu un tractor Case, un MET de erbicidat de 2,5 tone şi 11 m lăţime, pentru că avem unul de capacitate mai mică, de 600 litri, şi nu face faţă. Mai avem nevoie şi de o maşină de semănat”, a susţinut tânărul fermier.
George Iulian Vlasie

„Am venit ca să ne informăm!”
Costel Gulianu din Crevedia a sosit la târg ca să se informeze în legătură cu noutăţile din mecanizare. „Am venit special să vedem ce utilaje au mai apărut, ce noutăţi, să avem o informare mai detailată. În fermă ne-ar trebui multe, mai avem nevoie de utilaje de prelucrarea solului şi de semănat”, ne-a precizat agricultorul. Apoi a continuat afirmând că la Crevedia, „culturile sunt foarte bune, dacă nu vine seceta, o să avem şi o producţie foarte bună. Deci o să fie un an agricol, deocamdată, foarte bun. Mai puţin porumbul, căci în zona noastră a devenit nerentabil, mai ales că nici preţul nu este destul de mare”.
Costel Gulianu

Unii au rămas cu plăcerea uitatului
Petrică Pricope a venit pentru prima dată la AgriPlanta-RomAgroTec. Este îînsoţit de Paraschiv Filimon, un mic fermier, solarist. Amâândoi au fost surprinşi de ceea ce au văzut, dar mai ales au fost fascinaţi de tractoarele de mare putere. “Noi suntem din zona Tecuciului. Lucrez o suprafaţă mică de teren, de cââteva hectare. Am un tractor U 650, mă chinui cu el, supravieţuiesc de azi pe mâine”, ne-a declarat Petrică Pricope. „Am văzut tractoare şi alte maşini şi utilaje agricole foarte performante, dar dacă nu ai cu ce să le iei? Degeaba te uiţi; ai rămas cu uitatul. Îîmi pare bine că am văzut ceva nou, are ce îînvăţa tineretul care se stabileşte îîn agricultură”, a susţinut Paraschiv Filimon (foto). Acesta spune că are îîn gospodărie un solar îîn suprafaţă de 20 de ari, dar „Cel de Sus ne-a dat o palmă cu zăpada căzută îîn iarnă care a rupt solariile de ni s-au stricat toate culturile!”.
Petrica PricopeFilimon Paraschiv

E greu să fii agricultor!
Marcel Ghinieş, fermier din Valea Mărului, judeţul Galaţi, făcuse turul expoziţional şi medita la condiţia agricultorului român. „Trebuie spus că în ultimii ani, tot mai mulţi fermieri mănâncă din agricultură o pâine tot mai neagră şi mai amară. De fapt, aşa cum multora dintre noi, micii producători, le este şi traiul. E greu să fii agricultor în ziua de azi; nu ne plouă, nu putem înfiinţa culturile în bune condiţii, totu-i scump, mă refer la inputuri, iar rodul muncii noastre, produs cu atâta sudoare, nu este apreciat la adevărata valoare”, şi-a vărsat mâhnirea şi năduful producătorul agricol
Marcel Ghinies

Ofertă tentantă, dar greu accesibilă
Fermierii aşteptau cu mare interes un astfel de eveniment. Vizitatorii cu care am interacţionat s-au arătat deosebit de interesaţi de faptul că la această ediţie a târgului AgriPlanta - RomAgroTec au avut posibilitatea de a se întâlni cu un concept german modern de expoziţie în câmp cu demonstraţii cu maşini agricole (autopropulsate şi tractate) în poligonul de testare. Cei mai mulţi s-au arătat interesaţi de tehnica agricolă din ce în ce mai performantă; ceea ce denotă că fermierii ar trebui să-şi reutileze/modernizeze exploataţiile agricole. Or, preţurile promoţionale, ofertele din perioada expoziţiei, cât şi soluţiile de finanţare ar putea constitui variante demne de luat în calcul.
De asemenea, s-a detaşat nevoia de informare a producătorilor agricoli, această expoziţie a ostoit întrucâtva setea de cunoaştere, de cuplare la inovaţie, la realizările în domeniu, la agricultura performantă şi inteligentă.
Dar decapitalizarea agricultorilor continuă, profitul mic obţinut în aceşti ani agricoli atipici a condus la frânarea programelor de investiţii, de achiziţii, în reutilarea şi înzestrarea tehnică a exploataţiilor agricole cu utilaje, echipamente, instalaţii, maşini de înaltă tehnicitate, computerizate, astfel că puţine societăţi agricole îşi permit acest lux.
La AgriPlanta - RomAgroTec au venit fermieri dintre cei mici şi mijlocii, majoritatea fiind tineri, care vor să facă performanţă în agricultură, dar deocamdată, după cum ne-au spus, au puţine şanse de a se afirma, dacă nu primesc o infuzie puternică de capital. Aici au avut ce vedea, mulţi dintre ei s-au ales cu privitul, plecând cu un gust amar deoarece nu-şi pot procura pentru fermele lor utilajele dorite, precum copilul ce pleacă din magazin cu sufletul cernit că nu-şi poate cumpăra jucăria mult visată!

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 11 (194) (15-30 iunie 2017)

Vizualizat: 495 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?