Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Elita agriculturii, prezentă la forumul RALF 2018!

Publicat: 29 decembrie 2018 - 14:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

A treia ediţie a Forumului Marilor Fermieri RALF s-a desfăşurat cu sala plină. Pe 8 noiembrie 2018, la hotelul Radisson Blue din Bucureşti, Agenţia Boro PR & Communication a reuşit să adune la un loc câteva sute de mii de hectare. 

Au fost, în total, peste 250 de participanţi. „Nucleul dur” au fost 200 de fermieri români, din toate regiunile ţării, care exploatează fiecare cel puţin câte 1.000 de hectare, spune Bogdan Romaniuc, managing partner Boro PR & Communication şi responsabil proiect RALF.
Invitaţi speciali au fost fermieri din Marea Britanie, Germania, Estonia, Ungaria, Cehia, Ucraina, Spania, Letonia, Olanda şi Polonia, fermieri sau grupuri care exploatează între 2.000 şi 70.000 de hectare.
Alături de aceştia au fost prezenţi reprezentanţi ai companiilor partenere din agribusiness, tot mai multe faţă de ediţiile precedente, şi ai presei agricole.
Evenimentul a fost moderat de Nicoleta Dragomir, redactor-şef al Revistei Ferma.

RALF_b

„X Group Meetings - Agriculture”: 10 pentru România!
Boro PR & Communication a lansat, la RALF 2018, conceptul „X Group Meetings - Agriculture”. Pe româneşte: întâlnirea celor 10 fermieri reprezentativi pentru agricultura românească. „Intenţia este de a forma un grup consultativ din profesionişti, în cadrul căruia se pot testa strategii şi se pot verifica tehnologii”, a explicat Bogdan Romaniuc.
Primii fermieri anunţaţi public care vor face parte din grup sunt Lucian Buzdugan - preşedinte al Consiliului de Administraţie al Agricost, Dimitrie Muscă - director general CAI Curtici, Nicolae Sitaru - director general Elsit Ialomiţa şi Gelu Scutaru - director general Comcereal Focşani. Ceilalţi şase fermieri din grup vor fi anunţaţi în 2019.
Grupul se va reuni în cadrul primei ediţii a evenimentului „Seara marilor fermieri”, în noiembrie 2019, la Palatul CEC din Bucureşti, probabil una dintre cele mai frumoase clădiri istorice din România. „Seara marilor fermieri” este un nou concept lansat de Boro PR & Communication. Va fi un eveniment de sine stătător, ce va avea loc înaintea celei de-a patra ediţii a RALF.
Conceptul „X Group Meetings” va fi aplicat şi altor domenii, precum educaţie, sănătate, ospitalitate. Încă o dovadă că organizatorii sunt foarte buni la ceea ce fac: Boro PR & Communication a primit, în luna noiembrie, Premiul de Excelenţă Romanian PR Award 2018 la categoria Evenimente.

Rainer Morgenstern, director comercial executiv pentru Europa al Same Deutz-Fahr Group_b

KWS Seminţe a lansat „Proiect pentru România”: Şapte hibrizi de porumb 100% româneşti!
KWS Seminţe, Partener Principal al RALF pentru al treilea an consecutiv, a lansat „Proiect pentru România”: „KWS este singura companie cu capital străin din agribusiness care creează hibrizi de porumb în România pentru fermierii români. De asemenea, este prima companie străină care a dezvoltat în ţara noastră un hibrid de porumb care anul acesta, în premieră, va fi cultivat în fermele din Franţa”, a spus Doriana Niţu, director general KWS Seminţe. Despre cei şapte hibrizi de porumb 100% româneşti a vorbit George Muşat, director Program Ameliorare Porumb FAO 300-400 al KWS pe Europa de Sud - Est.

Svitlana Totska_b

Exemple de succes
Chris Baylis, managerul unei ferme care exploatează cca. 3.600 ha, a fost declarat „Fermierul Anului 2017” în Marea Britanie de către Revista „Farmers Weekly”. Ţinta sa a fost să realizeze profit fără subvenţii, ceea ce a reuşit, reducând costurile cu 22%.
Margus Muld, managerul unei ferme de cca. 8.000 ha şi peste 3.000 de vaci de lapte, a fost desemnat „Fermierul Anului 2017” în Estonia, iar în 2016 a primit premiul de cel mai bun manager din sectorul zootehnic. În prezent este preşedinte al Asociaţiei Fermelor de Lapte din Estonia. Cel mai mic preţ la care producătorii de lapte din ţara sa pot supravieţui este de 27-29 eurocenţi pe litru, a spus fermierul, la RALF 2018.
Este un lucru relativ comun să vedem femei în poziţii de top în companii de agribusiness, dar mai rar întâlnim, în România, femei care conduc ferme de mii de hectare. Am întâlnit la RALF managerii femei ai unor ferme din Letonia (2.200 ha), Germania (2.300 ha), Ucraina (o fermă de 5.000 ha şi un grup agricol de 70.000 ha).
Maira Dzelzkalēja, din Letonia, administrează, împreună cu soţul său, propria fermă de 2.200 ha. Anul trecut au avut inundaţii, anul acesta, secetă. Ne-a atras atenţia programul lor de responsabilitate socială, ce implică de la grija faţă de condiţiile de lucru şi beneficiile (sănătate, educaţie) acordate celor peste 20 de angajaţi permanenţi, la colaborări cu instituţii de învăţământ. De asemenea, primesc în fermă vizitatori, studenţi care fac practică şi participă la proiecte ale unor ONG-uri şi cooperative agricole.
Svarog West Group se prezintă ca cel mai performant business agricol din Ucraina. Grupul are afaceri în sectorul vegetal (70.000 ha teren, 500.000 tone depozitare, peste 500 maşini şi utilaje agricole, staţie condiţionare seminţe cu capacitatea de 15 tone/oră), producţia de lapte (aprox. 8.500 vaci de lapte), producţia de fructe (500 ha cu măr, păr, prun, cireş, depozitare 10.000 tone) şi încearcă să intre şi pe piaţa ecologică. Au 2.500 de angajaţi permanenţi, din care 1.400 în sectorul vegetal. Îşi măsoară succesul financiar în profit brut pe hectar, care este, în prezent, de 420 USD/ha. Ţinta este să ajungă la 500 USD/ha în următorii trei ani, ne-a dezvăluit Svitlana Totska, director Strategie şi Dezvoltare.

RALF_b

Probleme comune
Am mai reţinut, din ce au spus invitaţii de anul acesta de la RALF, că lipsa forţei de muncă, mai ales a celei calificate, este o problemă pentru toţi fermierii din statele Uniunii Europene, însă nu şi pentru femierii din Ucraina, unde există mână de lucru multă şi ieftină pentru sectorul agricol.

Agricultura 4.0
Rainer Morgenstern, director comercial executiv pentru Europa al Same Deutz-Fahr Group, a vorbit despre modul în care se va face agricultură în viitor, despre agricultura de precizie şi noile sisteme inteligente care uşurează şi eficientizează munca fermierilor. Deutz-Fahr se poate lăuda în prezent cu cel mai cuprinzător portofoliu de produse pe care producătorul german l-a avut vreodată. În 2017, Deutz-Fahr a produs 33.970 de tractoare, între 35 CP şi 340 CP.

Parteneri RALF 2018
Master Partner: KWS România;
Professional Partners: NHR Agropartners, Bayer, Petkus, Corteva, Agrovir, Syngenta, Agrifac;
Susţinători şi expozanţi: Titan Machinery România, SysCAD Solutions, Cargill;
Partener media principal: Revista Ferma.

RALF 2019: Fermieri din SUA, Rusia şi UE şi un holding de 200.000 ha!
Pentru RALF 2019, organizatorii şi-au propus să invite fermieri noi, din Statele Unite ale Americii, Rusia şi Uniunea Europeană, precum şi un holding agriol ce va depăşi 200.000 de hectare, ne-a dezvăluit Bogdan Romaniuc.

 

Un articol publicat în revista Ferma nr. 21/223 (ediţia 1-14 decembrie 2018)

 

Vizualizat: 113 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

Ferma de vaci complet automatizată: robot de muls DeLaval, plug raclor, robot de hrănit viței

În Ferma Wagner, roboții își scot singuri cheltuiala! Pornind de la un efectiv matcă de numai 18 vaci, câte existau în fermă la momentul în care a preluat frâiele acestui business, Virigil Andru deţine astăzi o turmă de 140 de animale iar tehnica robotizată de muls, pe care a achiziţionat-o recent, îi conferă avantajul de a funcţiona cu un număr foarte mic de angajaţi. De altfel, robotul de muls DeLaval, pentru care a plătit aproximativ 130.000 de euro, reprezintă cea mai mare şi cea mai importantă investiţie din fermă, asigurând azi mulsul a 60 de vaci, cu o producţie medie zilnică de 27 de litri de lapte pe cap de animal. 

Reporter: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radiș

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?