BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Din nou la SCDA Lovrin - porumb şi floare în câmpurile experimentale

Publicat: 19 august 2019 - 15:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După succesul înregistrat la "Ziua Grâului", Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare Agricolă Lovrin a organizat o nouă manifestare, în premieră, "Ziua porumbului şi a florii-soarelui". Evenimentul a beneficiat de participarea a 16 companii partenere, furnizoare de inputuri pentru agricultură, în special seminţe şi produse pentru protecţia plantelor, şi de sprijinul Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.

Platforma experimentală, întinsă pe aproape 24 hectare, a reunit hibrizi de porumb şi de floarea-soarelui, precum şi diverse tehnologii de cultură, fiind vizitată de peste o sută de fermieri din judeţele Arad şi Timiş. "Ideea (evenimentului - n.r) a fost aceea de a chema companii cu hibrizi şi tehnologii, să le aplice la noi şi apoi fermierii să vină şi să le vadă. Fermierii au astfel o perspectivă mai largă asupra pieţei şi tehnologiilor. La fel s-a întâmplat şi la evenimentul organizat la grâu, atunci când cele mai bune soiuri au fost cele româneşti, de la Lovrin şi Fundulea", ne-a declarat Marinel Horablaga, directorul SCDA Lovrin.
Iniţial s-a dorit organizarea a două evenimente pentru fiecare cultură (porumb şi floarea-soarelui), dar apoi s-a optat pentru un eveniment comun, mai ales că SCDA Lovrin nu are hibrizi proprii de floarea-soarelui. În mijlocul platformei au fost aşezate corturile şi standurile companiilor, iar pe lateral, stânga şi dreapta, au fost plasate loturile experimentale. Programul manifestării a fost liber, cei interesaţi au avut posibilitatea să aloce timpul necesar pentru observaţii la fiecare stand şi lot experimental.

SCDA LovrinClick pe poza pentru galerie!

Noii hibrizi sunt în lucru
În loturile prezentate de SCDA Lovrin am remarcat cei doi hibrizi de porumb consacraţi ai staţiunii, Andreea şi Lovrin 400. De reţinut faptul că, în condiţiile climatice ale acestui an, Andreea a fost printre puţinii care şi-au păstrat talia conform descrierii hibridului. Hibridul Andreea a fost omologat în 1993 iar în perioada lui de glorie a ocupat peste 300.000 ha. "Încercăm acum să revigorăm acest hibrid. Anul trecut am produs peste 20 tone de sămânţă pe o suprafaţă de 15 ha", a declarat Titus Suba, şeful Laboratorului de ameliorare şi producere sămânţă porumb, SCDA Lovrin.
De asemenea, Staţiunea pregăteşte noi linii de porumb, fiind acum în studiu trei linii pentru furaj (L1018, L1019 şi L1020) şi opt de porumb zaharat, toate create de Titus Suba. La hibrizii noi de porumb s-a schimbat arhitectura plantei, poziţia frunzelor şi inserţia ştiuleţilor şi se urmăreşte atât producţia, cât şi viteza de pierdere a apei din bob. Aceşti hibrizi noi sunt acum în testare în reţeaua Staţiunilor de cercetare-dezvoltare din ţară şi probabil vor intra la omologare de către ISTIS în anii următori.
SCDA Lovrin are acum în cultură circa 300 ha cu porumb şi peste 186 ha cu floarea-soarelui, loturi de cercetare semănate cu diverşi hibrizi şi în diferite tehnologii. Acestea sunt semănate pe suprefeţe mai mari pentru ca rezultatele să fie asigurate statistic. În momentul recoltării se va face cuantificarea producţiei, iar rezultatele vor fi prezentate pe site-ul Staţiunii.
SCDA Lovrin are acum programe de cercetare şi ameliorare pentru grâu, porumb, cânepă, ovăz de toamnă şi de primăvară, plante furajere şi plante medicinale.

 Marinel Horablaga_b

Marinel Horablaga: „Prin acest eveniment organizat în colaborare cu partenerii noştri pe câmpurile experimentale de la Lovrin putem să ne comparăm cu firmele mari din domeniu şi punem faţă în faţă hibrizii noştri cu cei de la celelalte companii. Ne dorim să fim undeva la mijloc, între fermieri şi firmele producătoare de inputuri, inclusiv de seminţe. Aceasta, în paralel cu menţinerea programelor noastre de cercetare”.

Titus Suba_b

Titus Suba: „Andreea este un hibrid semitimpuriu, având ca principală caracteristică procentul mare de proteină (11,8-11,9%), în condiţiile în care un hibrid obişnuit are 8-9%. Chiar dacă producţia hibridului Andreea este de numai 8-10 tone/ha boabe STAS, el este căutat de fermierii care-l cultivă pentru hrana animalelor”.


Articol publicat în revista Ferma nr. 13/240 (ediţia 1-14 august 2019)

 

Vizualizat: 944 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

KRONE - produse inovative, de înaltă calitate, în continuă dezvoltare!

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?