Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Cristdar alături de tine de 12 ani

Publicat: 04 aprilie 2019 - 14:57
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Începutul de an abundă în evenimente de prezentare şi lansare de produse. Unele cu regie şi program sofisticat. Altele simple, informale şi într-un cadru familiar. În acest din urmă gen se înscrie şi evenimentul organizat de Cristdar împreună cu Caussade Semences şi Belchim, în ultima zi a lunii februarie.

La eveniment au participat peste o sută de fermieri şi parteneri ai Cristdar, în special din judeţele Timiş şi Arad. "În fiecare an facem o lansare de produse pentru campania agricolă de primăvară şi un eveniment în toamnă, pentru închiderea de campanie. Manifestarea a devenit deja o tradiţie, avem produse şi informaţii noi şi cei prezenţi au fost mulţumiţi. 2018 a fost un an bun, chiar dacă pentru unii fermieri a fost mai dificil în perioada de recoltare la rapiţă şi grâu, dar apoi a fost compensat de producţia de floarea soarelui şi porumb. Anii buni pentru fermieri sunt ani buni şi pentru noi", ne-a declarat Cristian Romaniţa, administrator Cristdar.

Cristdar alături de tine de 12 aniClick pe poza pentru galerie!
Campania de primăvară din acest an a demarat mai târziu: "Începutul de an a fost un pic mai greoi. Au întârziat şi comenzile şi livrările, dar în ultimele două săptămâni vremea bună ne-a permis şi nouă, dar şi fermierilor să ne reluăm din plin activitatea şi probabil că până la sfârşitul lunii mai vom fi cu motoarele turate din plin", a precizat Cristian Romaniţa.
Şi de lucru este, nu glumă. O dovedeşte şi faptul că echipa Cristdar s-a mărit de la an la an. "Am crescut natural, toţi cei care au venit la noi în firmă au ajuns aici pentru că în timp s-a creat o empatie şi o legătură de prietenie între noi. De fapt, asta ne dorim cu toţii: să mulţumim şi mai bine fermierii şi clienţii noştri. Avem o echipă cu o medie a vechimii în companie de aproape şapte ani, un semn că şi firma este mulţumită de ei şi că fermierii sunt mulţumiţi de serviciile lor. Dorim să ne menţinem în continuare la acelaşi nivel", a concluzionat Cristian Romaniţa.
Compania Cristdar este unul dintre susţinătorii echipei de fotbal ASU Politehnica Timişoara astfel că oficiile de prezentator al evenimentului au fost făcute de Florin Mihoc (realizator şi comentator sportiv), care a "introdus" echipa Cristdar şi pe fiecare vorbitor într-o manieră asemănătoare transmisiunilor sportive.

Belchim se bazează pe profesionalismul fermierilor
Portofoliul de produse Belchim şi noutăţile pentru această campanie au fost prezentate de către Florin Creţu, director vânzări vest, Belchim România. Alături de produsele consacrate ale Belchim a fost evidenţiat erbicidul Proman, omologat de anul trecut pentru culturile de floarea soarelui, cartof şi soia. Proman este un erbicid sistemic preemergent care acţionează prin inhibarea fotosintezei buruienilor ţintă. Substanţa activă (500g/l metobromuran) este absorbită în sistemul radicular şi de către frunze prin intermediul xilemului, până la nivelul punctelor de creştere. Proman este eficient împotriva unui spectru larg de buruieni dicotiledonate şi graminee, iar în combinaţie cu alte erbicide (clomazon, metribuzin, linuron, aclonifen, prosulfocarb) are rezultate bune la infestări severe şi un spectru complet de combatere.
Prezent la eveniment, Dorin Pop, director marketing şi dezvoltare al companiei Belchim Crop Protection pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova, ne-a declarat, referindu-se la începutul de an: "Suntem optimişti, avem parteneri foarte serioşi şi ne bazăm pe profesionalismul fermierilor, în special în zona Banatului. Pentru cultura porumbului, floarea soarelui şi cereale păioase avem produse dedicate pentru fermieri şi considerăm că succesul fermierilor va fi şi succesul nostru. Sperăm să fie un an foarte bun. Avem un portofoliu complet la cultura cartofului şi viţă de vie, iar la celelalte culturi portofoliul nostru putem spune că este generos şi vine în completarea nevoilor fermierilor la ora actuală. Proman este un erbicid preemergent dedicat pentru floarea soarelui şi pentru soia iar România este cel mai mare producător european de floarea soarelui. Proman se potriveşte foarte bine în schema de cultivare a fermierilor, urmând ca în postemergenţă să fie folosit imazamox. Pentru anul acesta, în toamnă vom lansa un produs pe bază de izofetamit, un produs specific care va fi omologat la viţa de vie, în legumicultură şi, de asemenea, pentru floarea soarelui, urmând ca apoi să facem extindere de etichetă şi în pomicultură. Detalii despre acest produs veţi afla cât de curând şi lansarea va avea loc în toamna acestui an, în septembrie sau octombrie".

"Crisdar este un partener corect!"
Jaroslav Balint, fermier din Nădlac, jud. Arad, unul dintre cei mai vechi clienţi ai Cristdar este acum şi consultant tehnic al companiei: "Sunt colaborator direct cu Crisdar de peste zece ani şi consultant de cca 7-8 ani. Este un partener corect. Pe noi ne leagă o lungă prietenie şi... un preten adevărat la nevoie se cunoaşte".
În vest, toamna trecută a fost una dificilă, cu secetă prelungită, încă din luna august. "Chiar şi acum este un deficit mare de apă. În alţi ani, primăvara aveam băltiri, acum (la sfârşitul lunii februarie) este chiar mai uscat decât în luna aprilie. Din această cauză, la rapiţă şi la grâu nu a fost un start bun. Toate fenofazele au o importanţă majoră, seceta a afectat în special păioasele, mai ales orzul. La grâu este binişor... după fertilizarea care s-a făcut puţin mai repede decât în alţi ani din cauza temperaturilor ridicate, grâul şi-a dat drumul. Rapiţa o vom întoarce, vom pune altă cultură. Încercăm să pregătim terenul, să conservăm apa în sol. Luna februarie a fost atipică. În alţi ani în februarie aveam zăpadă, precipitaţii, ploi, frig. În zona Timiş şi Arad, din ceea ce ştiu mai mult de 30 la sută din ceea ce s-a semănat în toamnă se va întoarce. Vor creşte suprafeţele cultivate cu porumb şi floarea soarelui. Anul acesta va fi decisiv pentru cei care pot să conserve apa în sol, aceia vor face producţie", apreciază Jaroslav Balint.

High Corn 350 - un nou concept Caussade Semences
După zece ani de activitate pe piaţa din România, Caussade Semences aduce un concept nou - Hi CornCS pentru portofoliul de porumb, precum şi câteva noutăţi la floarea soarelui. "Noul nostru concept Hi Corn 350 reprezintă asocierea a doi hibrizi cu grupe FAO diferite, dar în aceeaşi grupă de maturitate. Acest concept se adresează mai ales fermierilor care se confruntă cu condiţii dificile de cultură. La noi, pentru cultura porumbului, cel puţin doi din cinci ani sunt nefavorabili. Prin acest concept venim în sprijinul fermierilor care doresc să micşoreze diferenţele dintre un an bun şi un an rău. Dacă într-un an bun se fac 12-13 tone, într-un an dificil se ajunge la numai 3-5 tone. Prin această asociere de hibrizi, variaţiile de producţie vor fi diminuate. Astfel, producţiile din anii buni pot ajunge la 11-12 tone iar în anii răi de 5-7 tone", ne-a declarat Mihailo Raicsics, director regional de vânzări Caussade Semences.
Hi Corn reduce riscul cauzat de avariaţia condiţiilor pedoclimatice prin asocierea dintre doi hibrizi de porumb cu material genetic diferit, special creaţi pentru acest concept inovativ şi care aparţin aceluiaşi segment de maturitate. Hi Corn reduce riscul pierderii viabilităţii polenului prin compatibilitatea perfectă dintre cei doi hibrizi. În funcţie de maşina de semănat (numărul de rânduri) se alternează două rânduri din fiecare hibrid (o varietate este ambalată în sac portocaliu, iar cealaltă în sac gri). Noul concept este recomandat pentru tehnologii intensive.
O altă noutate este Querci CS (420 FAO), un hibrid semitardiv de nouă generaţie care se adresează fermierilor tehnici şi care are un potenţial de producţie ridicat. Querci CS valorifică foarte bine îngrăşămintele, suportă densităţi ridicate, a fost testat în condiţii dificile, inclusiv în sudul ţării şi a avut rezultate excepţionale atât în anii buni cât şi în condiţii de ani dificili.
La floarea soarelui portofoliul Cuassade Semences s-a întregit prin aducerea a două noi varietăţi pe bază de Tehnologie Express, varietăţi noi create şi adaptate pentru condiţiile din România şi nu numai: CSF 17902 SULFO (Magma SU), CSF 18903 SULFO. Ambii hibrizi sunt de nouă generaţie, cu talie mică spre medie şi cu un potenţial ridicat de producţie (densitate la semănat 62-65 mii boabe germinabile/ha). Noii hibrizi au înflorit impuriu, ceea ce reduce influenţa condiţiilor meteo nefavorabile şi un calatidiu mare cu o poziţie semierectă, ceea ce diminuează impactul insolaţiei solare. Cei doi hibrizi au o maturitate semitimpurie şi un potenţial bun de producţie.
Acajou CL este un hibrid timpuriu, cu Tehnologie Clearfield, care are ambele ambele forme parentale rezistente la imazamox, cu potenţial ridicat de producţie şi un conţinut ridicat de ulei (45-46% ulei). Acajou CL este un hibrid omogen, cu un excelent start în vegetaţie, rezistent la cădere şi frângere şi o bună toleranţă la arsuri solare şi secetă.


Un articol publicat în revista Ferma nr. 5/232 (ediţia 15-31 martie 2019)

 

Vizualizat: 749 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Micul oier Emanuel Miclăuş visează medicina

Emanuel Miclăuş, la vârsta de 14 ani, se bucură de cei doi berbeci şi cele 63 de oi de Brează de care are mare grijă.

”De la şapte ani mă ocup de animale, de agricultură, de tot. Toamna le ţinem aici la Haţeg, la fratele meu.Pe timp de iarnă, primăvara şi vara le avem acasă sau la munte. Nu e chiar aşa de greu. Dimineaţa mă trezesc, mă duc la şcoală, vin după-amiaza şi le fac curăţenie, le dau apă, merg cu ele pe câmp, apoi învăţ. Vreau să mă fac medic veterinar, să urmez Facultatea de Medicină”, ne-a mărturisit Emanuel Miclăuş.


Caracteristici si recomandari pentru hibrizii Pioneer Deutz-Fahr 6125 C - ediţie specială în culori Hürlimann Climate FieldView - simplificarea procesului decizional din ferme
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?