Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Corteva: Femei în agricultură

Publicat: 30 decembrie 2019 - 02:12
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Femeilor din Mediul Rural, celebrată în toată lumea pe data de 15 octombrie, Corteva Agriscience, unul dintre cei mai mari furnizori de inputuri în agricultură, a organizat un eveniment însoţit de panel de discuţii pentru a radiografia situaţia actuală a doamnelor din România active în domeniu.

La eveniment au participat peste 80 de femei fermier, presă, reprezentanţi din instituţii de stat, asociaţii, profesori şi manageri ai unor companii agricole cheie.
Panelul de discutii a reunit o varietate de opinii din partea doamnelor Maria Cîrjă - director de marketing Corteva Agriscience România, Elena Tatomir - director general Direcţia Generală Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Ana-Maria Buşoniu - Secretar de Stat, reprezentant al Ministerului Fondurilor Europene şi Cristina Chiriac - preşedintele Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin din România (CONAF).

Corteva: Femei în agricultură_b

Investiţiile în educaţie - cheia pentru avansarea egalităţii de gen în agricultură
Discuţiile au reliefat o creştere a nivelului de implicare al femeilor din România în agricultură şi antreprenoriat şi au prilejuit expunerea unor studii de caz şi exemple de succes din domeniu. Au fost punctate, în egală măsură, probleme specifice comunităţilor rurale precum învăţământul, numărul mare de femei inactive pe piaţa de muncă, violenţa domestică sau numărul mare mame adolescente. Printre acţiunile considerate utile pentru avansarea rolului femeilor in domeniul agricol se numără: creşterea nivelului de educaţie şi digitalizare în mediul rural, dezvoltarea mai multor unităţi de procesare, accesarea de programe de sprijin europene şi o mai bună colaborare între autorităţi şi între unităţile de învăţământ agricol şi fermierii din zonele adiacente.
„Dacă vorbim despre agricultură, atunci trebuie să ne raportăm la subiectul egalităţii de gen din două perspective. Trebuie să privim lucrurile din perspectiva femeilor angajate în companii agricole care doresc să aibă cariere de succes, dar şi din perspectiva femeilor fermier care deţin o afacere de familie şi luptă cu diverse bariere în a administra aceste afaceri. În ambele cazuri, felul în care aceste femei sunt tratate are un impact profund asupra dezvoltării agriculturii şi a economiei naţionale, precum şi a securităţii alimentare, dacă privim lucrurile la o scară globală”, a declarat Maria Cîrjă, director de marketing Corteva Agriscience România.
„Există un interes mare din partea doamnelor pentru domeniul agricol. Din cei 844.000 de fermieri care conduc exploataţii agricole înregistraţi de APIA, 275.000 sunt femei. Doar în Ministerul Agriculturii avem circa 400 de femei angajate, iar din cele 58 de licee agricole din ţară 30 sunt conduse de femei”, a declarat Elena Tatomir.
„Avem nevoie o cultură antreprenorială, de experienţă şi modele de succes. Acest lucru poate fi extrapolat şi în agricultură. Numai 675.000 de femei din România sunt implicate azi în antreprenoriat, în poziţii de manager, asociat, acţionar, administrator sau PFA. Datele statistice arată că sunt multe lucruri pe care le putem face pentru a îmbunătăţi statutul femeii”, spune Cristina Chiriac, preşedinte CONAF.

Corteva Agriscience, companie 100% agricolă cu departamente puternice de cercetare, producător şi furnizor de seminţe, produse de protecţia plantelor şi soluţii digitale, ţinteşte să devină promotor global al egalităţii de gen pe plan global şi, mai ales, în România. Înţelegând impactul pozitiv pe care îl au femeile, compania caută să incorporeze egalitatea de gen în cultura sa şi să beneficieze de efectele echilibrului de gen.
Corteva Agriscience a comandat anul trecut un studiu amplu, care a colectat date din 17 ţări pentru a sublinia importanţa femeilor în domeniul agricol şi pentru a identifica barierele care stau în calea unei implicări depline şi de succes a acestora. Rezultatele studiului arată că, deşi femeile sunt foarte încântate să lucreze în acest domeniu, ele simt o discriminare de gen destul de răspândită care variază de la 78% în India până la 52% în SUA. Doar jumătate dintre femei spun că au la fel de mult succes ca bărbaţii cu aceleaşi aptitudini, 42% afirmă că beneficiază de aceleaşi şanse ca omologii lor bărbaţii şi 38% spun că sunt împuternicite să ia decizii privind modul în care sunt utilizate fondurile în ferme şi agricultură. Aproape 40% dintre respondente spun că au venituri mai mici decât bărbaţii şi un acces mai limitat la surse de finanţare.

Ovidiu LEFTER
Corteva Agriscience

Articol publicat în revista Ferma nr. 20/247 (ediţia 15-30 noiembrie 2019)

 

Vizualizat: 404 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?