Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Conferinţa Naţională a Cartofului a ajuns la a patra ediţie

Publicat: 23 februarie 2018 - 23:55
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În Poiana Braşov, în 21 februarie 2018, peste 300 de invitaţi din lumea cartofului s-au adunat să schimbe informaţii, să afle ultimele noutăţi din domeniu, dar şi cele mai bune scurtături pentru un business cât mai profitabil.

Aici au aflat de la fermieri din Olanda şi Marea Britanie ce înseamnă să fii competitiv, aşa cum doar cei mai buni dintre cei mai buni reuşesc. Mai ales că la ei nu există deloc subvenţii la această cultură. Totodată am aflat că România se află pe poziţia a 27-a într-un clasament european al producţiei de cartof, cu mult în urma Germaniei sau Poloniei. E drept că de la 45 t/ha la doar 17 t/ha e normal să ne simţim depăşiţi deşi avem şi noi fermieri care ajung la asemenea producţii. Semn că se poate şi este mult loc de creştere.

conferinta nationala a cartofului 2018_1_b

Maricel Dima, subsecretar de stat în MADR a onorat invitaţia de a participa la conferinţă, aşa cum a făcut-o şi preşedintele ASAS, Valeriu Tabără.

Lumea cultivatorilor de cartof este frumoasă. Cu oameni pricepuţi şi cu multă minte. Aşa se face că este destul de dificil de condus singura organizaţie a cartofarilor. Preşedintele Federaţiei Cartoful din România, Gheorghe Boţoman, nu va mai candida pentru un nou mandat vrând să se dăruiască cercetării şi creşterii nepotului. Se pare că a venit rândul lui Romulus Oprea să preia ştafeta oferită, de altfel simbolic, de către Gheorghe Boţoman care va rămâne consilier, după încheierea mandatului de preşedinte.

conferinta nationala a cartofului 2018_2_b

Dar, ce m-a bucurat cel mai mult a fost faptul că în sală erau destul de mulţi tineri, cu toţii aplecaţi asupra acestei nobile îndeletniciri. Tinerii fermieri aflaţi la Conferinţa Naţională a Cartofului sunt profund nemulţumiţi de ceea ce se întâmplă în ţară. De la lipsa de politici coerente, care să-i ajute să răzbească în meseria de fermier, până la molima turmelor de oi. Ovinele le pasc terenurile cultivate dar, cel mai rău, spun aceştia, le mai şi infestează culturile cu tot soiul de boli şi dăunători purtate pe copite şi pe lână. Horia Pelei, Silviu Şhiopu, Raul Guşeilă, Marius Pavel sunt tineri implicaţi în cultura cartofului, dar au şi cultură mare şi vaci de lapte (Bălţate cu Roşu, Montbelliard etc).

Pe larg despre eveniment în revista Ferma!

conferinta nationala a cartofului 2018_3_b

conferinta nationala a cartofului 2018_4_b

Vizualizat: 1258 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE!

La recoltat de grâu cu 6 COMBINE JOHN DEERE! 
Locație: Ferma Emiliana West Rom, jud. Timiș

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?