Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Conferinţa LAPAR a fost departe de tema iniţială!

Publicat: 11 iunie 2017 - 21:36
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Pe 23 mai 2017, la deja tradiţionala locaţie Auditorium Pallady, din Bucureşti, o mie de fermieri din toată ţara au participat la conferinţa anuală a LAPAR - Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România. Tema anunţată a fost Agricultura României după zece ani de la aderarea la UE! O temă generoasă care a cam fost ocolită de vorbitori...

În ultimii zece ani agricultura s-a schimbat, însă discursul liderului LAPAR, mai ba. Speech-ul lui Laurenţiu Baciu s-a vrut iar o mostră de “farmer stand-up comedy”. Cu glumiţe pe tema băutorilor de rachiu care nu vor să muncească pentru că ar primi ajutor social. Dar despre modul cum a evoluat, sau nu, agricultura în ultimul deceniu, mucles! Deşi tema anunţată pe toate panourile aceasta era. Nu tu cât, nu tu cum s-a schimbat ori ba, în ansamblu sau pe secţiuni, Măria Sa, Agricultura Românească. Nici o cifră comparativă.

Conferinţa LAPARClick pe poza pentru galerie!

Mai multe probleme, mai puţine soluţii
O parte importantă a desfăşurării conferinţei poate fi rezumată astfel: aşteptările de la aderarea României la UE au fost mult mai mari. Dar cu toate problemele reafirmate în discurs, fermierii mari, în ultimii zece ani, au devenit şi mai mari.
Trimiterile continue la incompetenţa şi lipsa de implicare a factorilor de decizie au fost iar subiectul “number one”. Iar îndemnul „Bre, ministrule, mai fă-ţi echipă şi tălică” e repetat în fiecare an tuturor miniştrilor. Dar nici o vorbuliţă despre lipsa de asociere reală a fermierilor. Nici despre felul în care fermierii aşteaptă ca statul să le facă ordine în piaţă. Sau de lipsa unei echipe care să preia problemele sectorului şi să le distileze cumva. În schimb, am asistat iar la cereri absurde adresate celor care nu au nici o competenţă în acele direcţii.
S-a vorbit iar ba despre băieţii deştepţi (o entitate translucidă), ba despre băieţii şmecheri (consultanţii), ba despre cei care şi-au făcut casă prin proiectele de pensiuni şi taie facturi vecinilor care vin să ia apă de la fântână.
Tema negocierilor pentru aderarea României a fost “lustruită” din nou, deşi, trebuie să recunoaştem, acum zece ani nu prea eram în situaţia de a negocia. Realitatea a fost că ne doream să intrăm în UE şi nici nu prea eram pregătiţi.
În rest, probleme tehnice şi chiar tehnologice care au nevoie de aplecarea atentă a autorităţilor. S-au arătat tot felul de ordine aberante sau directive europene ori naţionale care sunt implementate mot-a-mot. Elocventă este directiva fertilizatorilor, care nu ţine cont nici de culturi, nici de necesităţile de hrănire a plantelor, ci se referă strict la fertilizarea pe parcele. „Eu am peste 800 de parcele, deci trebuie să fac peste 800 de planuri de fertilizare?!”, se întreba retoric Laurenţiu Baciu.

Adeverinţă pentru că nu ai nevoie de adeverinţă - o tristă realitate
Gheorghe Albu, vicepreşedinte LAPAR, a avut o prezentare modernă privind fiscalitatea din ultimii zece ani. Dar a reuşit să scoată în evidenţă numai bile albe în evoluţia acestui fenomen. De la modificări de TVA, până la scăderea continuă a încărcării costurilor cu forţa de muncă. Nici urmă de politici fiscale care să împovăreze sectorul, ci din contră. Dar nu se putea spune doar de bine, aşa că au venit cu un filmuleţ care să scoată în evidenţă o stare anacronică privind registrul zilierilor. Apoi filmuleţul a prezentat şi un studiu de caz privind birocraţia şi felul în care funcţionarii fac ca totul să pară o corvoadă pentru contribuabil.
Nicolae Sitaru a insistat pe cadastrarea terenurilor în perspectiva noii PAC, care va începe în 2020. Mai ales că fără o reformă a proprietăţii acest proces se va termina în Mileniul 3. Fermierul din Orezu a fost aproape singurul care a vorbit de binefacerile intrării în UE. Dar şi despre cele peste 3.000 de procese în instanţă privind artificialele condiţii artificiale. Nicolae Sitaru are în continuare dreptate să repete sintagma cu legile simple, pe înţelesul fermierilor, mai ales că sunt atâtea chichiţe de care se pot folosi organele de control pentru a nu pleca fără să dea măcar o amendă fermierului. Ceea ce este real şi dureros!

Secretarul general al Romovis a încercat să facă o paralelă
Creşterea efectivelor cu peste 40% i se pare firească lui Ionică Nechifor, însă când a venit vorba de pierderile de preţ n-a mai fost mulţumit. A uitat să se întrebe de ce într-o astfel de piaţă, precum cea europeană, oierii fac mereu aceleaşi lucruri cu speranţa într-un rezultat mai bun. În schimb, a venit cu o propunere memorabilă: să-i convingă el pe oieri să dea câte un leu (sic!) din SCZ-ul căpătat, pentru cercetare, dar să pună şi ministerul doi-trei lei. Cred că doar iniţiativa de a da un leu pentru a crea o }urcană care să mănânce iarna doar zăpadă ar scoate vreodată vreun leu pentru cercetare din solda oierilor. Atâta zic. Să nu deschid cutia Pandorei cu COP-ul. Bine-ar fi ca oierii să-şi păstreze bănuţii şi să-i investească în ameliorarea turmelor. Că doar pentru creşterea potenţialului de producţie sunt date subvenţiile.
Apoi discursul său a alunecat spre fraze de genul: „Să ştiţi că spre deosebire de acei lideri auto-proclamaţi şi care au anumite metode de a produce legislaţii, noi, liderii dvs., avem principii. Unul dintre ele este acela că înainte de a fi lideri suntem şi fermieri. Iar dacă vă rezolvăm problemele, în mod automat le rezolvăm şi pe ale noastre”. Eu aş completa aici cu observaţia că depinde de ordinea accesului la soluţiile pentru diferitele probleme ale sectorului.

MADR caută „specialişti cu suflet de român”. Doi pe un post!
Petre Daea a încercat să răspundă punctual la problemele ridicate. Apoi a promis că va mai angaja „specialişti cu suflet de român” care să participe la procesul de elaborare a noii PAC. Aici şi Laurenţiu Baciu, dar şi Petre Daea sunt un pic cam visători privind mult pomenita, în ultima vreme, preşedinţie rotativă a UE din 2019. Tare mi-e teamă de un mare fâs! Eu însă l-aş numi pe Dacian Cioloş responsabil şi pentru noua PAC, deoarece ştie cel mai bine cum să îndrepte propriile bazaconii din actuala PAC.
În rest, Conferinţa LAPAR e din ce în ce mai ”dospită”, iar fermierii din ce în ce mai profesionişti. Trebuie să recunosc că organizarea, exceptând restricţiile absurde cu apa de băut, a fost reuşită. Este clar cea mai mare întâlnire a fermierilor în Bucureşti. Aşa cum cea de la Orezu este cea mai tare din câmp. Iar politicienii din vârf n-ar trebui să mai ocolească acest forum, mai ales că de-a lungul anului îşi găsesc timp să se ducă la tot felul de sindrofii sterile.
Ca o concluzie, înainte de a schimba universul european ca să ne găsim un loc în el, cred că ar fi mai util să ne integrăm în acest mecanism firesc. Şi să nu mai vedem peste tot doar duşmani şi rele intenţii. Pentru că doar cei care ne doresc binele ne atrag atenţia atunci când rătăcim cărările!

 ConferinÅ£a LAPAR

THIERRY D’ESCAILLE A DAT O VESTE MARE FERMIERILOR
Secretarul general al ELO - Organizaţia Europeană a Proprietarilor de Teren - a anunţat că este finalizată o reautorizare a folosirii Glifosatului pentru zece ani. O veste bună mai ales aici, în România, unde infestarea cu buruieni este o mare problemă. Cum o mare problemă sunt şi dăunătorii care pot fi combătuţi doar prin tratarea seminţelor cu neonicotinoide. Secretarul general ELO a reiterat că UE va da în continuare derogări României dacă ministerul o va cere. Thierry d’Escaille a vorbit într-o română destul de corectă, în care a folosit chiar şi sunete mai greu de reprodus, precum cel al literei ”ţ”.

 

Articol publicat in revista Ferma nr. 10 (193) din 1-15 iunie 2017

Vizualizat: 273 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?