Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Cine-a scos vaca din grajd...

Publicat: 11 aprilie 2017 - 00:50
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Petre Daea a răspuns „prezent” la Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), desfăşurată în frumoasa sală de evenimente a Prefecturii Mureş, pe 24 februarie 2017, cu reprezentanţii a 39 de organizaţii din 37 de judeţe.

2015 şi 2016 - cei mai negri ani pentru crescătorii de vaci de lapte. Claudiu Frânc are aceeaşi bubă ca şi alţi conducători de confederaţii, federaţii, ligi şi paraligi ale fermierilor români. O anume tendinţă de exagerare a problemelor, corelată cu o minimizare a beneficiilor obţinute de către fermieri. Probabil că aşa se practică în toată Europa.

Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România
Dar, trebuie să recunosc, mesajul preşedintelui FCBR este extrem de logic şi încărcat de date, de obicei, foarte exacte. Dar realităţile se suprapun cumva altfel faţă de cifrele de genul „în 2015, ca şi în 2016, românii au tăiat de fiecare dată câte 20% din efectivele de vaci de lapte (câte o cincime per an)”, în vreme ce efectivele notificate la APIA sunt în creştere. Pe undeva, ceva nu e raportat “cum trebă” (vorba preşedintelui Iohannis), dacă cifrele statistice se bat cap în cap cu cifrele altor autorităţi. Dar nu pot să nu fiu de acord cu Frânc atunci când trage acest semnal de alarmă: „cine a scos vaca din grajd nu o mai bagă înapoi în vecii vecilor”, chiar dacă şi aici e loc destul de întors.
Frânc a ţinut să-i mulţumească ministrului pentru modul în care a acţionat MADR pentru păstrarea sprijinului cuplat, care, cel puţin în sectorul zootehnic, avea mari probleme tocmai din cauza greutăţii în a demonstra declinul sectorului bovin cu cifre reale. Un SCZ care oricum era negociat ca cel mai mare din UE pentru sectorul bovin, dar care s-a ridicat la cuantumuri de patru-cinci ori mai ridicate faţă de prognoză. Aici, susţine Claudiu Frânc, „noi ne-am dorit să facem extinderea SCZ către mai mulţi beneficiari, susţinând că este aberantă socotirea cifrei minime de zece animale eligibile pentru luarea sprijinului”. Acum s-a trecut la cinci animale eligibile din zece, după ce s-a văzut la ce valoare a ajuns SCZ.

FCBR creşte constant şi devine din ce în ce mai aproape de o formă eficientă...
...din 2007 când s-a înfiinţat prin adunarea a şapte organizaţii judeţene, trecând prin momentul 2011, când practic FCBR capată o alură cvasinaţională prin faptul că 18 judeţe aveau reprezentanţi în federaţie. Iată că acum, în 2017, sunt nu mai puţin de 46 de organizaţii, din 37 de judeţe, afiliate şi înregistrate prin sentinţă judecătorească. Printre cei mai noi membri se numără Cooperativa Bovis Alba Transilvania, al cărei preşedinte este Augustin Brad, fermier din localitatea Bălcaciu, la circa 9 km de Jidvei, reuneşte şase ferme comerciale, una dintre ele fiind pe vaci de carne.
Fermierii prezenţi, mulţi dintre ei cunoscuţi, despre care am scris de-a lungul timpului în revistă, au avut ocazia să-l ia la întrebări pe onor ministrul Agriculturii. Acesta a ascultat absolut toate luările de cuvânt, găsind câte un răspuns pentru fiecare, în limita competenţelor sale. Restul se vor aduna la categoria “de rezolvat” pe viitor. Unele probleme ridicate au fost şi strict personale. Unele chiar prea personale.
Adunarea Generală FCBR a adunat mulţi văcari, şi mai performanţi, şi mai puţin performanţi, şi, chiar dacă problemele ridicate nu s-au rezolvat, cel puţin au fost aduse în dezbatere.

 

COOPERATIVA BOVIS ALBA TRANSILVANIA
Reprezentantul cooperativei, Radu Moldovan, a luat loc în prezidiu. De la el am aflat că în cooperativă fermierii mulg circa 800 capete de bovine, care livrează zilnic o producţie de circa 6.500 l/ zi. Cât priveşte terenul lucrat, acesta se ridică la 600 hectare. De la 1 noiembrie 2016, au reuşit să negocieze mult mai bine preţul laptelui. Au contracte cu Prodlacta, Albalact şi Unilact.

 


Articol publicat in revista Ferma nr. 6 (189) din 1-15 aprilie 2017

Vizualizat: 333 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?